A halál jele álmainkban

A halál jele álmainkban

Az álmokban a legfenségesebb Ismeretlen, a halál jár, és az álmok

az ő lépteire röppennek,intésére távolodnak vagy közelednek.

A halál közelében az álomfejtő megáll véges tudományával,

mert hiszen a halál a legnagyobb álom.”

(Krúdy Gyula: Álmoskönyv)

A halál mindannyiunk titkolt vagy kevésbé titkolt félelme. Minden élőlényt az mozgat elsődlegesen, hogy elkerülje az elkerülhetetlent: a mindenre pontot tevő halált.

Éppen ezért nem ritka, hogy álmainkban rendkívül sokszor előbukkan a halál valamilyen formában: rokonaink, édesanyánk, édesapánk halála. És ugyancsak gyakran szoktunk a saját halálunkról is álmodni, vagy akár valamilyen speciális módon, mint például a vízbe fulladás.

De halállal álmodni vajon a halál jele álmunkban? És milyen álom lehet olyan, ami a halál baljós előjelét vetíti elénk?

Temetéssel álmodni, A halál jele álmainkban

A halál jele számos formákat ölthet álmainkban – állítja az Álmoskönyv

A régi időkre még talán a mainál is sokkal jellemzőbb volt a babonaság. És ezt maga Krúdy Gyula is így tartotta. „A halál a legnagyobb babonaság.” – vallotta, és külön fejezetet szentelt neki híres Álmoskönyv című gyűjteményében.

Így hát nem is csoda, hogy számos jelkép létezik, amit, ha álmunkban jelenik meg, a halál jelének tartottak. Íme néhány motívum, a teljesség igénye nélkül, ami álmunkban megjelenve a halál jele lehet:

 • citrom,
 • idegen nőtől csókot kapni,
 • deszka (szinte bármilyen megjelenési formájában),
 • ember hajadonfővel,
 • énekszó esős éjszakán,
 • fog (kihulló fog, viaszos, üveges fog vagy fogevés formájában)
 • hold betegnek,
 • pénzt okádni,
 • költözködés, könnyező gyermek: ráadásul hirtelen halál.

Temetéssel álmodni

A halál jele állat formájában is megjelenhet

Sok állatról is azt tartják, hogy ha álmunkban látjuk, akkor a halál jelét hordozzák. Így például az Álmoskönyv őket említi:

 • cserebogár (öregembernél, még abban az esztendőben),
 • vörös eb,
 • hal (ha kifogjuk),
 • szú (csak betegnek, másnak hosszú élet).

A Magyar Néprajzi Lexikon* ezeken kívül még a disznót is megemlíti, mint gyakori jelét a halálnak álmunkban.

Meglepő érdekesség viszont, hogy amennyiben valaki halálról álmodik, az viszont pont nem a halál jele. Inkább jelenthet nyomorúságot, netán rossz időjárást – és ha saját halálunkat álmodjuk meg, az éppen az ellenkezője: a hosszú élet jele.

A halál jele a ma álmodója számára

Ma már talán kevésbé vagyunk olyan babonásak, mint régen és kevésbé régen élt elődeink. Ám manapság is vannak olyan szimbólumok, melyeket, ha megjelennek álmunkban, a halál jelének tartják. Néhány jellegzetes álomkép, ami a halál jele lehet álmunkban:

 • bizonyos ékkövek, például a gyémánt,
 • születéssel, szüléssel álmodni,
 • bizonyos madarak: bagoly, cinke, varjú,
 • a fog kiesése, de csak 1 fogé,
 • házasság, esküvő.

* Utolsó megtekintés: 2021-01-06


További álommagyarázatok az álomszótárban.

Álmok, álmoskönyv, álomfejtés, álomszótár, álmok jelentése, mit jelentenek az álmok, álmok értelmezése, visszatérő álmok, álommagyarázatok.

  

Mások erre kerestek még:

álmok álomfejtés, álmok értelmezése, álmok jelentése, almok jelentese a tol z ig, álmok jelentése krúdy gyula, álmok könyve, almokjelentese, álmos könyv, álmoskonyv jelentések, álmoskönyv, álmoskönyv álmok jelentése, álmoskönyv álomfejtés, álmoskönyv betűrendben, álmoskönyv jelentése, álmoskönyv krúdy, álmoskönyv online, alom, álom az álomban, álom az álomban álomfejtés,, álom fejtő,, alom jelentese, álomfejtés abc, alomfejtes abc szerint, álomfejtés állatok, álomfejtés álmok jelentése, álomfejtés könyv, álomfejtés krúdy, álomfejtés online, álomfejtés szotar, álomfejtés szótár, álomfejtő abc, álomfejtő kisszótár, álomszótár, az álmok jelentése, freud álomfejtés, freud álomfejtés online, furcsa álmok jelentése, krudi gyula almoskonyv, krúdy álmoskönyv, krúdy álomfejtés, krudy gyula almoskonyv, krúdy gyula álmoskönyv, krúdy gyula álmoskönyv online, krúdy gyula álmoskönyv pdf, krúdy gyula álomfejtés, mi az álom, mit jelent az álmom, mit jelentenek az álmok, mit jelentenek az álmok lexikon a tól z ig, nagy álomszótár, online álmoskönyv, online álomkönyv, rossz álmok jelentése, visszatérő álmok jelentése.

About Álmok jelentése

Mint az álomfejtés, a spiritualitás és az ezotéria szakértője, elkötelezetten segítek másoknak felfedezni az álmok jelentését. Az álmok nemcsak hogy fontos eszközök a tudatalatti megértésében, de értékes betekintést is nyújtanak a mindennapi életünkbe. Az álomszótár és az álmoskönyv online változatai segítségével álmok jelentését a-tól z-ig kutathatjuk. Az én utam az álmok világába, a nagy álomszótár használatával több mint 20 évvel ezelőtt kezdődött, és azóta rengeteget tanultam az álmok jelentéséről, beleértve a rossz álmok jelentését is. Szenvedélyesen osztom meg tudásomat másokkal, és segítek nekik az álmok értelmezésében és magyarázatában, hogy kapcsolatba léphessenek spirituális énjükkel.

View all posts by Álmok jelentése →