Álmok jelentése

Álmok jelentése létezik, ezt mindannyian tudjuk. Nincs olyan ember, aki ne álmodna alvás közben. Minden álomkép, amit látunk, tapasztalunk, közvetlenül kapcsolódik az ébren töltött életünkhöz. Fontos, hogy megpróbáljuk értelmezni, mit akar általa elmondani a tudatalattink. Bizonyos dolgok az álmainkban ugyanis egy sokkal nagyobb és mélyebb jelentőségű dolog szimbólumai.

Az emberek ősidők óta nagy jelentőséget tulajdonítanak az álmoknak. Sok nép képzetében az álmok különféle hiedelmekkel, mágikus cselekedetekkel társultak.  Az ókorban azt hitték, hogy az álmokat az istenek küldik az embereknek, hogy megoldást találjanak sorsuk irányításához, betegségeik gyógyításához. A hagyományos kínai felfogás szerint álom idején a lélek képes elhagyni az ember testét. 

A rémálmok, bármilyen ijesztőek is, hozzátartoznak az éjszakai pihenéshez. Míg a kellemes álmaink általában a vágyainkat tükrözik, a rémálmok a stresszhez és a mindennapi szorongásainkhoz köthetőek. Álmainkhoz hasonlóan a rémálmok jelentése is általában szimbolikus, így a képek sosem szó szerint értelmezendők. Ha így tennénk pont a tudatalattinkból származó fontos üzenetük veszne el.

Álmok jelentése
Az álmoknak jelentése van, ezt mindannyian tudjuk. Nincs olyan ember, aki ne álmodna alvás közben.

Krúdy Gyula Álmoskönyve óta tudjuk, hogy az álomfejtés  népszerű dolog. A szótár szerű álomfejtés, jövendölés az álmokból a mai modern ezoterikusok szerint is a múlté. Érdekes tapasztalat, ám az önismeret ösvényén mélyebbre juthatunk, ha inkább saját álom-élményünket magunk értelmezzük. Ehhez nyújt hasznos segítséget az alábbi álom – tipológia, az álmok fajtáinak rövid ismertetője.

Nem vagyunk egyformák, a férfiak mást álmodnak, mint a nők. Eleve gyakoribb, hogy a nők felszínesebben, több álom-élményt magukkal hozva álmodnak, mint a férfiak. A nők érzékenyebbek a hold változásaira is, valamint az időjárási frontokat is jobban megérzik. Ennek oka talán az is lehet, hogy az utódok nevelése a gyerekek álmának őrzése a nőkben genetikailag kódolt.

A férfi álomban viszonylag gyakori a lidércnyomás, a stressz okozta álmok, vagy a szexuális tartalmú álmok.

A pszichoanalízis és az ezotéria követői úgy közelítenek az álmokhoz, mint a való életet segítő, feldolgozó folyamatokhoz. Úgy tekintenek rájuk, mint segítőkre, tudatalattink üzeneteire. Értelmezésük mindig egyedi, és személyre szabott – megfejtésükben pedig segítség mellett is csak az álmodó maga jeleskedhet.A leggyakrabban előforduló álmok jelentése:

 

Álmok jelentése: 1. Üldözés, támadás, meneküléses álmok

Álmok jelentése- Menekülés álmunkban.
Álmok jelentése- Menekülés álmunkban.

Az üldözésről és támadásról szóló rémálmok szintén igen gyakoriak. A környezet és a szereplők változhatnak, azonban mindig a test harcolj, vagy menekülj reakciója áll a háttérben. Ez egy ősi reakció, melyet akkor mutatunk, ha félelmetes, vagy veszélyes dologgal kerülünk szembe. Szorongásaink, a félelmeink jelképe. Minden olyan dologhoz kapcsolódhat, ami elől menekülni szeretnénk az életünkben.

Lehet az a félelem, hogy elakadunk a dugóban, vagy félelem egy súlyos balesettől. Ahogyan álmunkban reagálunk az üldözésre, valószínű úgy reagálunk a való életben is a szorongást keltő helyzetre. Konkrétan nem az üldözésről magáról van szó, hanem arról, hogy mit akarunk elrejteni a világ elől.

Gyakori kép, hogy a menekülés közben az álmodó lebénul, csapdába esik, képtelen tovább haladni, s emiatt felébred álmából. Az álomértelmezők az ilyen álmok esetében azt tanácsolják, várjuk be az üldözőt és kérdezzük meg mi az üldöztetés célja.Bármi legyen is az, meg kell állnunk és szembenézni vele.

Szinte minden korosztálynál és nemnél előfordul, de gyermekeknél és stressz alatt élő férfiaknál gyakoribb.

Az agressziót álmodók haragot, dühöt éreznek és feldúltan ébredhetnek fel. Álmukban kárt okoznak valakinek vagy valaminek, akivel vagy amivel erős érzelmi kapcsolatban állnak. Ez a fajta álomfajta szinte kivétel nélkül minden korosztálynál és nemnél előfordul. 

Álmok jelentése: 2. Szorongás, bezártság, kétségbeeséses álmok

Álmok jelentése - Szorongás
Álmok jelentése – Szorongás

Szintén rejtett, elfojtott félelmeket jelent, ha azt álmodjuk, hogy be vagyunk zárva valahova (pincébe, börtönbe stb.), ahonnan nem látjuk a kivezető utat.

Sokszor előfordul álmunkban, hogy eltévedünk vagy elvesztünk valamit. Hiába keressük a kivezető utat, hiába nyomozunk az elveszett tárgy után, sehol sem leljük azt, és egyre jobban kétségbeesünk a megoldatlan probléma láttán. Az ilyen álmok általában arról árulkodnak, hogy bizonytalanok vagyunk saját magunkat illetően, félünk attól, hogy nem érjük el a célunkat, vagy nem tudjuk elfogadni, ha kudarc ér bennünket.

A szorongásos álmok különböző szimbólumok formájában jelennek meg. Akkor különösen jellemző, ha szorongásunk nappali életünkben is jelen van. Gyakran ébred fel rá az álmodó – foglalkozni kell a szorongás tárgyával, mert alvászavarokhoz vezethet, ha hosszan húzódik a szorongó álmok ciklusa.

Szinte minden korosztálynál és nemnél előfordul. 

Álmok jelentése: 3. Repüléssel álmodás

 

Álmok jelentése - Repülés
Álmok jelentése – Repüléssel álmodás

Ahhoz kapcsolódhat, hogy mennyire vagyunk képesek irányítani az életünket és mennyire vagyunk biztosak abban, hogy elérhetjük a céljainkat és a törekvéseinket. Ha valaki nagyon magasan repül, az a lehető legjobb érzés és a boldogságot szimbolizálja. Azonban ha alacsonyan a földhöz közel repülünk, az azt jelentheti, hogy szeretnénk szárnyalni, de valami megakadályoz minket ebben.

 Az álmodó repül – többnyire nem valós repülőgépen, hanem misztikusan, karjait kitárva, vagy más különös módon.

Főleg kamasz korban fordul elő.

 Álmok jelentése: 4. Zuhanás az álomban

Álmok jelentése - Zuhanás
Álmok jelentése – Zuhanás

A legtöbb ember hajlamos, hogy a zuhanást negatív dolgokkal társítsa. A lassú esés a nyugalom és a béke szimbóluma is lehet. Azonban a nagy magasságból való gyors ütemű zuhanás azt is jelentheti, hogy az életünkben valaminek az irányítása kicsúszott a kezünkből, utalhat arra, hogy valamilyen kellemetlen feladat, vagy terhes kötelesség nyomaszt minket. A helyzet okozta folyamatos aggodalom és szorongás olyan rémálmokat okoz, amikben megfulladunk, vagy lezuhanunk.

 

Lehet, hogy kezdjük feladni a reményt, hogy valaha is megtaláljuk a kiutat a helyzetből? Ahogyan álmunkban próbálunk kikerülni a szorult helyzetből, azt mutatja, hogy a valóságban hogyan kezeljük a problémát.

Az álmodó úgy érzi, hogy valamilyen mélységbe, örvénybe, szakadékba, vagy magaslatról lefelé zuhan, s mielőtt földet érne, hirtelen felébred. A víz gyakran a tudatalattink jelképe. Vannak különböző típusú vizek, amelyek az érzelmeink minőségét reprezentálják. Viharos, zavaros vizekben az elme is zavaros, miközben nyugodt, tiszta vízben az elme is letisztult.

Szinte csak a nagyobb gyerekekre, kamaszokra jellemző – felnőttekre viszonylag ritkán.

Egyes álom típusok szinte minden hosszabb álomban összemosódnak – például egy álom lehet sok mozgással járó ugyanakkor szorongós, menekülős álom, mely végül zuhanással végződik. Az álmok kategorizálása csupán azért érdekes, mert így könnyebb átlátnunk, milyen élmények mely lelki változókról szólhatnak.Álmok jelentése: 5. Természeti vagy ember által okozott katasztrófahelyzet

 

Álmok jelentése - Katasztrófa
Álmok jelentése – Katasztrófa

Kétségtelenül ijesztő élmény, ha egy természeti katasztrófa közepében találjuk magunkat. Az ennyire felkavaró álmok mindig az aktuális, zaklatott lelkiállapotra utalnak. Egy katasztrófával álmodni általában azt jelenti, hogy az ébrenlét alatt is hasonló helyzet van kialakulóban.

Talán úgy érezzük, hogy képtelenek leszünk megbirkózni az előttünk álló feladattal, vagy a helyzettel, amiben éppen vagyunk, minden összeomlik, és elveszünk a katasztrófában. Ha ez visszatérő rémálom, érdemes elgondolkodni, hogy mi az ami ennyire leterhel, koncentráljunk a megoldásokra. 

Álmok jelentése: 6. Sérülés, betegség, halál

Álmok jelentése - Halál
Álmok jelentése – Halál

Intő álmoknak is hívhatjuk, ezek szinte egyértelműen figyelmeztetnek álmunkban, olyan jeleket küldenek, melyeket gyakran különösebb értelmezési körök nélkül is tudhatunk. jelezhetnek például egy kezdődő betegséget, de felszínre hozhatnak kora-gyermekkori lelki bonyodalmakat, melyek okozói mai problémánknak.

 

Saját halálunkról álmodni meglehetősen ijesztő. A halál nem feltétlen jelent negatív élettapasztalatot.. A halál jelentheti életünk egy szakaszának szükségszerű lezárását, és egy új dolog kezdetét.  Gyakori azonban, hogy olyan személy haláláról álmodik, aki a vágyai beteljesülésének, fejlődésének útjában áll, de ezt ébren nem lehet beismerni. Az álom ennek ellenére nem felszabadító – inkább nyomasztó.

Halottakkal álmodni is hasonló jelentésű – az illetőt nem tudtuk elengedni, meggyászolni, vagy még van valamilyen üzenete a számunkra, amit be kell fogadnunk.

Azonban ezeknek az álmoknak sötétebb jelentésük is lehet. Ha megsérülünk, vagy baleset ér álmunkban jelentheti azt, hogy érzelmileg bántalmaznak, vagy ettől tartunk. Ha egy általunk szeretett személy súlyos beteg, vagy haldoklik, utalhat lényünk egy részére, amelyet elvesztünk. Ha saját magunk haldoklunk, akkor jelentheti azt, hogy olyan súlyos helyzetbe kerültünk, amivel már nem tudunk megbirkózni, ilyenkor érdemes segítséget kérni.

Ha álmunkban megölünk valakit, az legtöbbször azt jelenti, hogy haragot érzünk valaki vagy valami iránt, de utalhat arra is, hogy félelmet érzünk saját ki nem mondott indulataink, dühünk miatt.

Ha álmunkban valamilyen erőszakos halált halunk vadállatok vagy ember által, az leggyakrabban arra utalhat, hogy magunkba fojtjuk a félelmeinket, nagyon szorongunk valami miatt.

Szinte minden korosztálynál és nemnél előfordul.Álmok jelentése: 7. Erotikus álmok

Álmok jelentése - Erotikus álmok
Álmok jelentése – Erotikus álmok

Ha valaki erotikáról álmodik, akkor az az álom lehet egyszerűen az elfojtott fantázia jele, valamilyen meg nem élt szexuális aktus. Ugyanakkor képviselhet egy igazán jelentőségteljes és intim kapcsolatot is, amit valakivel ápolsz.

Ha valaki álmában meztelen, az gyakran azt jelenti, hogy az érzelmei által ki van szolgáltatva más vagy mások számára. A meztelenség az álmokban nem feltétlenül hordoz szexuális jelentést. Azt jelenti, hogy hajlandó lesz elengedni a védekezési mechanizmusait és felvállalni azokat a dolgokat, amik elől eddig rejtőzködött.

 

Meztelenség, vagy nem megfelelő öltözet nyilvánosság előtt

Az egyik leggyakoribb rémálom, korosztálytól függetlenül, és az önbecsülésünk jó jelzői. A ruházat egyfajta védő szerepet tölt be, lehetővé teszi, hogy elrejtsünk mások elől olyan dolgokat, amiket nem szeretnék, ha meglátnának.

Ha nem érezzük kényelmetlennek a meztelenséget álmunkban, akkor nincs mit rejtegetnünk, és őszintén viselkedünk. Ha viszont a meztelenség kiszolgáltatottsága miatt, bűntudatot, és szégyent érzünk, az az önismeret hiányát jelzi.Álmok jelentése: 8. Álmok vágyakkal

Pénzzel álmodni

 

Az elfojtott tudatalattink tartalma tör felszínre, s az álom olyan képeket vetít, melyet ébren nem élhetünk meg. Gyakran gyermekkori vágyaink válnak valóra az álmok síkján, vagy valamilyen elérni remélt célunkat álmodjuk valóságosnak. Az ilyen álmok erőt adnak a hétköznapokhoz, a célkitűzéseinkhez. Szinte minden korosztálynál és nemnél előfordul.

 

 

 

Utazással kapcsolatos álmok jelentése:

Ha azt álmodjuk, hogy messzi vidékekre utazunk (mindegy, hogy hova és mivel), ez legtöbbször annak a jele lehet, hogy több szabadságra vágyunk az életünkben, szeretnénk megszabadulni a kötöttségektől és korlátoktól, amelyek körülvesznek bennünket. Ha az álmodó útnak indul a messzi ismeretlenbe, az azt is jelentheti, hogy életében ott van valamilyen jelentős változás lehetősége, amire még nem szánta rá magát.

Meggazdagodással kapcsolatos álmaink jelentése

Ha azt álmodjuk, hogy mondjuk örökség vagy nyeremény formájában anyagi javakra teszünk szert, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy gazdagságra éhezünk, sokkal inkább arra utalhat, hogy arra vágyunk, elfogadjanak, megbecsüljenek minket. 

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy bár a fentiek az álombeli képek általános értelmezései, többnyire csak maga az álmodó tudja igazán értelmezni saját álmait: hogyan kapcsolódhatnak azok a saját életéhez és történéseihez…

Az  álmokkal legtöbbször azt üzeni lelked, hogy valami nincs rendben. Hogy pontosan melyik része az életnek, abban a szimbólumok segítenek. A tudatalatti a rémálommal üzen, hogy a külvilág és a belsőd valahol elcsúszott egymás mellett, valami gond üldöz, amivel jobb lenne szembenézni. A kellemesen megélt álmokkal a vágyaid és terveid beteljesülését mutatja meg önnön magad számára.

Ha ezen felül mélyebben szeretnél az álmaid jelentésével foglalkozni, javasoljuk Álomszótárunkat, ahol részletesebb iránymutatást kaphatsz az álmokban előforduló szimbólumokról.

Álmok jelentése
Álmok jelentése, mit akar tudatni velünk a tudatalatti?