Zuhanás álomban, mit jelent?

Zuhanás álomban, mit jelenthet? Álomfejtés, álom magyarázatok

Zuhanás álomban, a legkellemetlenebb rémálmok egyike. És a leggyakoribbak egyike is. Legtöbbször egy sziklán állunk ilyenkor, lábunkkal kapaszkodva a perembe, a szédítő mélységet rettegéssel kémlelve.

Aztán egyszer csak nincs tovább… Talpunk alatt már nem érezzük a szilárd talajt, és csak hullunk, hullunk lefele a semmiben, ki tudja, mi felé közeledve…

…És ekkor hirtelen felébredünk. Először nem tudjuk, hol vagyunk, mi történt, még reszket a nyirkos testünk a rémisztő érzéstől. Majd szépen lassan, fokozatosan megnyugszunk, csillapodik a szívverésünk, és megkönnyebbülten lélegzünk fel.

De azt tudtad-e, hogy általában sosem végződik rosszul a rémálmunk? Álmodjunk bármilyen szörnyűségről is, a végsőkig sosem megy el a végkifejlet, hanem mindig felébredünk előtte.

És vajon mit üzen nekünk álmunkban a zuhanás?

Zuhanás álomban, mit jelenthet?

Zuhanás álomban, mit jelenthet?

Zuhanás álomban és Krúdy

Az Álmoskönyv nemigen tesz említést zuhanásról. Esésről viszont már eggyel több szó “esik”.

Leesni: betegség. Ám ha úgy esünk le, hogy nem ütjük meg magunkat: akkor ez az álom azt jósolja, hogy véget ér a szükségünk. Továbbá azt is megtudhatjuk belőle, hogy az ablakból kiesés álomban arra figyelmeztet: veszedelembe rohansz.

Ha esünk álmunkban, de megkapaszkodunk: a becsületünket érheti valami folt, de szerencsére jó végkimenetelt ígér.

Az 1756-os könyv azt írja, álomban magunk esését látni tisztességet jelent.

Zuhanás álomban, mit jelenthet?

Zuhanás álomban, mit jelenthet?

A zuhanás álmunkban félelmeink feldolgozása

A régi mitológiában az egyik legismertebb történet, mikor Daidalosz és Ikarosz viaszszárnyakkal repülve próbál menekülni az égben. Daidalosz fia azonban túl közel megy a naphoz, és megolvasztja a viaszt, ezért a tengerbe zuhan. Ez azt példázza: kerüld a nagyravágyást, különben nagyot fogsz csalódni.

A mai álommagyarázatok egyértelműen a bennünk lakozó félelemmel hozzák összefüggésbe a zuhanásról való álmodást. Álmunkban a zuhanás bárminek a megtestesülése lehet, amitől a valós életünkben tartunk, illetve az általános veszélyektől való idegenkedésünk képe.

Ha napközben kellemetlen események érnek, olyan dolgok történnek velünk, ami fenyegeti jövőnket vagy a jólétünket, akkor ez is megnyilvánulhat álmunkban. A zuhanás utalhat erre is, ha erről álmodunk.

De nemcsak lelki gondokra utalhat a zuhanás. Az is megeshet, hogy a testi fáradtság, fizikai kimerültség okozza azt, hogy elalvás után zuhanni érezzük magunkat.

Egyébként talán ez az egyik leggyakoribb rémálom, szinte minden ember legalább egyszer álmodik zuhanásról élete során. Viszont érdekes módon szinte csak magunkat látjuk zuhanni álmunkban. Az ugyanis sokkal ritkábban fordul elő, hogy képzeletünkben egy ismerősünk vagy hozzátartozónk zuhanását nézzük végig.

Zuhanás álomban, mit jelenthet?

Zuhanás álomban, mit jelenthet?

További álom magyarázatok