Vízzel álmodni, mit jelent?

Vízzel álmodni, mit jelent?

“Számos, a világ teremtéséről szóló mítoszban szerepel egy ősi folyó, amely a belőle fakadó minden élet forrása. De egyszersmind a pusztulás eleme is.”*

A víz, a négy alapelem egyike, ami számunkra oly megszokottnak, kéznél levőnek számít – mégis, ha eltűnne, nélküle nem létezhetnénk… Ez adja a víznek mint szubsztanciának és mint elemi létforrásnak az ambivalens voltát. Életet ad, de el is veheti azt.

Vízzel álmodni tehát nem csoda, ha meglehetősen gyakran előforduló esemény életünkben. De mit is jelenthet, ha felbukkan szemünk előtt valamelyik éjjelen?

Vízzel álmodni, mit jelent?

Vízzel álmodni, mit jelent?

Vízzel álmodni, mit mond róla Krúdy?

Az Álomfejtés című könyvben rengeteg helyen bukkan fel a víz. Ám ehhez képest arról, hogy mit is jelent vízzel álmodni, viszonylag kevés szót ejt Krúdy. Lássuk, mi mindent mond róla.

Ha vizet iszunk, nem jó jegy. A hideg víz bánatot, a meleg betegséget hozhat. Ha meglátod tükörképedet a vízben, az szomorúság, ha más arca bukkan fel neked, annak tulajdonosa meg fog halni.

A régi álmoskönyvek úgy tartják, ha tiszta vizet iszunk, az kedves, míg a zavaros víz – tán nem véletlenül – rossz. Ha pedig álmunkban vízben bánkódunk, éppen ezt jelenti: szomorúak vagyunk.

Vízzel álmodni, komoly pszichológiai jelentést hordoz

A víz a mélylélektani tudományok szerint rendkívüli fontossággal bír. A víz mint az élet egyik legfontosabb előfeltétele, nem táplál, de mégis életet ad, illetve fenntartja azt.

A víz ezen túl pedig tudattalan energiáink összességének a szimbóluma. Ezt a világot benépesíthetik titokzatos lények is, ilyen lehet például a hal.

Ha álmunkban személyiségünk eme mélyrétegeinek szimbóluma áradás formájában jelenik meg, az valami veszélyesre próbál figyelmeztetni minket. Jó jel ellenben, ha a víz megmarad a medrében, lássuk bár tó, folyó vagy tenger alakjában. Ilyenkor az élet vizének szimbóluma, ami természetesen kedvező utat mutat.

Vízzel álmodni napjaink világában

Mai rohanó világunkban a víz, mint oly sok más elem, az anyagi javakkal hozható kapcsolatba. Így, ha megjelenik álmunkban, jó eséllyel pénzügyi gyarapodásnak nézünk elébe.

A tiszta víz, amellyel szomjunkat olthatjuk, arra utal, szerencsés, kiegyensúlyozott természettel áldott meg minket a sors, de legalábbis efelé közelítünk. A szennyezett víz ellenben valami lelki, kapcsolatbeli szennyeződés jelképe. Ha ilyen szennyezett vízben úszunk, az lelki problémánkat kelti életre.

Ha nyugodt, egyenletes vízfolyammal úszol, azt üzeni, jól fogod kezelni az életedben hamarosan felmerülő változásokat. Ha azonban ár ellen haladsz, az pont arra utal, hogy nem fog könnyen menni a megszokottól eltéréshez való alkalmazkodás.

Vízzel álmodni, mit jelent?

Vízzel álmodni, mit jelent?

A viharos, nagy hullámokat vető vízfelszínen hányódás azt mutatja, életed nehéz időszakában jársz, és kezd sok lenni a megterhelés. Ilyenkor ébredés után érdemes lehet egy kicsit átgondolni életünket. Hogyan tehetnénk elviselhetőbbé, könnyebbé, hogyan próbáljuk meg kicsit nyugodtabban, lazábban venni az elénk háruló akadályokat.

* Forrás: Biedermann, Hans: Szimbólumlexikon. Corvina, 1996.

Álomszótár, álomfejtés