Repülés álomban, mit jelent?

Repülés álomban, mit jelenthet vajon? Álomfejtés, álomszótár, álommagyarázatok

Repülés, zuhanás… az embert már évezredek óta izgatják ezek a fogalmak. Mivelhogy szárny nélkül elképzelhetetlennek tűnik számunkra, hogy milyen érzés is lehet a levegő kék egét hasítva egyszerűen csak repülni. Akadályoktól mentesen suhanni akár egy örökkévalóságon át…

Ez az utóbbi mondat akár egy éjszakai álom leírásának kezdete is lehetne. Merthogy bizony nemcsak éberen foglalkoztat bennünket ez a téma. A tetejében még öntudatlanul, lehunyt szemünk előtt is gyakran megjelenik a repülés képe.

Így hát ideje fellebbenteni a fátyolt: most eláruljuk, mit jelenthet a repülés álmunkban.

Repülés álomban az Álmoskönyv szerint: de égen vagy föld felett?

Mindenekelőtt nézzük meg az örök, mindent tudó bölcsünk, Krúdy Gyula és az ő Álmoskönyvének repüléssel kapcsolatos álommagyarázatait.

Eszerint nem mindegy, hogy hol, hogyan, miként repülsz, mert mást és mást jelenthet mindegyik variáció.

Háztető felett repülni például nem sok jót ígér álmunkban: konkrétan szegénységet jósol. Éppen ellenkezőjét mutatja viszont, ha víz és mező felett repkedünk az álom során: ez a gazdagság ígéretével csábít.

Ha pedig rárepülünk álmunkban egy toronyra, akkor gonosz ítélet fenyeget minket a való világban.

Ég és föld feletti repülés is különböző álombeli jelentéssel bír. Ha az égen repülünk álmunkban, akkor az életben ravaszságban járunk. Ha viszont a föld felett, akkor valami nagy és titkos dologban fáradozunk a realitás valóságában.

Repülés álomban, mit jelenthet vajon?

Repülés álomban, mit jelenthet vajon?

Repülés álomban: az Álmoskönyv leggyakrabban szárnyakkal képzeli

Itt van például rögtön az általában szárnyakkal ábrázolt, repülő sárkány. Ha álmodban egy repülő sárkány jelenik meg, örülhetsz: gazdagság vár reád.

És persze, talán legjellegzetesebb szimbólumai a repülésnek a madarak. De az sem mindegy, hogy milyen madárról álmodsz.

A repülő seregély például a gonosz pletykát testesíti meg álmodban. Sőt, ha csak madármaradvány – toll repül a levegőben, az is a pletykaságra utal. A repülő fecske álomban váratlan út ígéretét hordozza.

A denevér, ami romfalból repül kifelé: le fog lepleződni valami árulás.

Repülés álomban, mit jelenthet vajon?

Repülés álomban, mit jelenthet vajon?

Repülés álomban és a szabadság iránti vágyunk

Természetesen a repülés mindannyiunk számára nemcsak egy titokzatos, egzotikus tevékenység, hanem valahogyan a kötöttségektől mentes, súlytalan szabadság érzete is.

Ha álmunkban repülünk, legtöbbször azt mutatja: zavar bennünket a sok gúzsba kötő szabály, tilalom, kötelesség. Minden vágyunk egy kötöttségektől mentes, szabad élet, ahol azt tehetjük, amit csak szeretnénk.

Ha repülésről álmodunk, érdemes lehet éberen is elgondolkozni rajta: valóban azt és olyan életet élünk, ami nekünk igazán megfelel? Ha nem akkor hogyan lehetne jobbá tenni? Az ugyanis, hogy mit hozunk ki az életből, mindenekelőtt rajtunk múlik igazán.

A repülés álmunkban még a kreativitásunkra is utalhat, illetve arra, hogy valami miatt nem tudjuk kielégíteni az alkotás iránti szenvedélyünket.

A pszichoanalitikus megközelítés szerint pedig – micsoda meglepetés! – a repülésről álmodás a szexuális vágyainkról ad információt.

Repülés álomban, mit jelenthet vajon?

Repülés álomban, mit jelenthet vajon?

Zuhanás álomban

További álom magyarázatok