Holló jelentése álmainkban

A holló jelentése álmainkban

S fenn a csöndes szobron ülve az a Holló egyedül e
Szót tagolta, mintha lelke ebbe volna öntve már,
Nem nyílt más igére ajka, nem rebbent a toll se rajta,
S én szólék, alig sóhajtva. „Majd csak elmegy, messziszáll,
Mint remények, mint barátok… holnap ez is messziszáll.”
S szólt a Holló: „Soha már!”

(E.A. Poe: A Holló* ford. Tóth Árpád)

Stílusosan egy olyan költő idézetével kezdtünk, akinek a munkássága elválaszthatatlanul összefonódott az álmokkal, a valóságon túli álomvilággal. Ő nem más, mint Edgar Allen Poe, és történetesen jelen cikkünk tárgya is éppen egyik leghíresebb költeményének címét viseli.

A szerencsés álom ritka, mint a fehér holló – tartják sokan, köztük Krúdy Gyula is. Vajon a hollóról való álom is olyan ritka, mint a fehér holló? És ha hollóról álmodunk, az vajon mit jelenthet?

A holló álmainkban és az Álmoskönyvben

Ha már legnagyobb álomfejtőnk, Krúdy Gyula nevét emlegettünk, lapozzuk fel rögvest híres álomfejtő kézikönyvét. Nézzük meg, mit jelent szerinte, ha a holló szerepel az álmainkban.

Érdekes módon neki is Poe hollója az első, ami beugrik – a szerelmesek küzdelmes éjjelei kapcsán.

Ezen kívül azonban nem ír kifejezetten a hollóval való álmodásról, legalábbis nem szentel neki külön szócikket.

Mindösszesen a kút kapcsán emlegeti, mégpedig a kútágason trónoló holló álombeli megjelenéseként. Ez viszont egy meglehetősen baljóslatú jelentést hordoz, amit ebben az egy, igencsak kellemetlen szóban foglal össze: „dögvész”…

A holló jelentése álmainkban

A holló jelentése álmainkban

A holló álomban való megjelenésének modern magyarázatai

Sajnos napjainkban sincs másként: a holló valahogy nem az a szimbólum, ami kellemes üzenetet hordoz álmainkban… Lássuk, konkrétan mik lehetnek ezek az üzenetek.

  1. A holló mint hírhozó, üzenetközvetítő

Ha valakinek a holló jelenik meg álmában, gyakran valamiféle küldöncszerepet szokott betölteni. A holló arra utal álmunkban, hogy valamilyen kedvezőtlen hír érkezésétől tartunk már jó előre. Néhányszor az is kiderülhet a hollós álom után, hogy a hír valójában azért volt kedvezőtlen, mert egy véletlen félreértésen alapult.

    1. A holló mint rosszul dolgozó hírhozó

A hollónak lehet az álmunkban egy igazán mai, földhözragadt értelmezést adni. Ez ugyancsak a hírhozó szerepéből eredeztethető: álmunkban a posta szolgáltatásaival szemben érzett elégedetlenségünket fejezi ki.

A holló mint hírvivő jelkép egyébként régre eredeztethető. Isteni küldönc, két világ között közvetítő küldönc és még lélekvivő szerepet is betöltött a zsidó-keresztény hagyományban.

  1. A holló: rossz szokásaink megtestesítője

Ebben az esetben a holló álmunkban arra figyelmeztet minket, hogy ideje megszabadulnunk néhány rossz szokásunktól.

  1. A fehér holló álmunkban

A legendák szerint a holló színe eredetileg fehér volt, és álmunkban így felbukkanva az elérhetetlen ábrándjainktól való megszabadulásra int bennünket.

A holló jelentése álmainkban

A holló jelentése álmainkban

* Utolsó megtekintés: 2021-01-05


További álommagyarázatok az álomszótárban.

Álmok, álmoskönyv, álomfejtés, álomszótár, álmok jelentése, mit jelentenek az álmok, álmok értelmezése, visszatérő álmok, álommagyarázatok.

  

Mások erre kerestek még:

álmok álomfejtés, álmok értelmezése, álmok jelentése, almok jelentese a tol z ig, álmok jelentése krúdy gyula, álmok könyve, almokjelentese, álmos könyv, álmoskonyv jelentések, álmoskönyv, álmoskönyv álmok jelentése, álmoskönyv álomfejtés, álmoskönyv betűrendben, álmoskönyv jelentése, álmoskönyv krúdy, álmoskönyv online, alom, álom az álomban, álom az álomban álomfejtés,, álom fejtő,, alom jelentese, álomfejtés abc, alomfejtes abc szerint, álomfejtés állatok, álomfejtés álmok jelentése, álomfejtés könyv, álomfejtés krúdy, álomfejtés online, álomfejtés szotar, álomfejtés szótár, álomfejtő abc, álomfejtő kisszótár, álomszótár, az álmok jelentése, freud álomfejtés, freud álomfejtés online, furcsa álmok jelentése, krudi gyula almoskonyv, krúdy álmoskönyv, krúdy álomfejtés, krudy gyula almoskonyv, krúdy gyula álmoskönyv, krúdy gyula álmoskönyv online, krúdy gyula álmoskönyv pdf, krúdy gyula álomfejtés, mi az álom, mit jelent az álmom, mit jelentenek az álmok, mit jelentenek az álmok lexikon a tól z ig, nagy álomszótár, online álmoskönyv, online álomkönyv, rossz álmok jelentése, visszatérő álmok jelentése.