Álom az irodalomban 2. – Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe

Álom az irodalomban 2. – Edgar Allan Poe

„Hát minden-minden e világon álomba ködlő furcsa álom?”*

Edgar Allan Poe: Álom az álomban (ford.: Kosztolányi Dezső)

Nem élt sokáig, de el lehet mondani, hogy tartalmas – vagy legalábbis mindenképpen izgalmas – élete volt: különleges, izgalmas, misztikus: csakúgy, mint a művei. Edgar Allan Poe életében álmodott, vagy álmodta az életét?

Edgar Allan Poe élete

Edgar Allan Poe
Edgar Allan Poe

 

 

Ír származású színész szülőktől született az amerikai Massachusettsbeli Bostonban, 1809-ben. Hárman voltak testvérek, apja hamar elhagyta őket, ezért gyermekeket külön-külön helyezték el. Edgar egy skót kereskedőhöz került, az Allan nevet tőle kapta. Hektikus nevelésben részesült, hol durván elkényeztették, hol ugyanígy fegyelmezték.

A Virginiai Egyetemen tanult, ezalatt szokott rá a szerencsejátékra. Később otthagyta, a hadseregben is szolgált.

Élettörténete hírhedt házasságáról és furcsa haláláról ismert leginkább: 1835-ben ugyanis saját unokatestvérét vette feleségül, aki ekkor 13 éves volt. A szerelem azonban vélhetőleg igaz volt, mert Poe kitartott mellette egészen a lány 12 évvel későbbi haláláig. „A gyönyörű nő halála” téma visszatérő elem volt műveiben is. Annyira megviselte, hogy egyre növekvő depresszióval, alkoholizmossal küzdött. 1849-ben halt meg: az utcán találtak rá, félrebeszélt, majd három nap múlva meghalt. Ennek okára azóta sem igazán derült fény, többen önpusztító életmódját okolták miatta.

 

Edgar Allan Poe
Edgar Allan Poe kézjegye

 

 

Edgar Allan Poe munkássága

Poe rendkívül változatos alkotó volt: versei közül talán A holló a legismertebb, melyet rengeteg magyar költő próbált átültetni magyarra, köztük Babits Mihály, Tóth Árpád és Kosztolányi Dezső is.

A széppróza területén leginkább az elbeszélések, novellák álltak hozzá a legközelebb: őt tartják a klasszikus detektívtörténetek megalapozójának, de sci-fi- és horrortörténetei is ismertek.

„Mert bár álmok közt: boldog voltam ott!

Boldog, s ezért szeretem ezt a szót:

Álom! – míg benne eleven szinek

Kuszán, ködben, árnyban tülekszenek”**

Edgar Allan Poe: Álmok (ford: Tellér Gyula)

Edgar Allan Poe és az álom

Poe alapvetően a korában divatos gótikus stílusban írt: fő témái a halál, bomlás, gyász – mindez egy rendkívül titokzatos, homályos világban. Ugyanis Poe szerette a kételyeket el nem oszlató, homályos történeteket, kifejezetten ellene volt a didaktikus, mindent „agyonmagyarázó” műveknek, amelyeket nem is tartott igazán komoly művészetnek.

A lényeg tehát a mélyben van: és talán mindenki számára mást és mást hordoz. Ezért van az, hogy nem lehet a történeteit egyfajta borzongás nélkül olvasni. Ha viszont valaki nyitott ezekre a furcsa, kissé talán nyomasztó világokra, könnyedén beszippanthatja a homály, a sok kérdés, izgatottan merül bele, várja, hogy mi lesz a megoldás – ami vagy valami nagyon meglepő, vagy nem is igazán megmagyarázott. Egy egyedi fantázia- azaz álomvilág: ezzel lehet leginkább jellemezni Poe műveit, melyek sokszor inkább a rémálom irányába tolódnak el. Egy elmegyógyintézet, ahol a betegek veszik át az uralmat; a gyilkos, aki szépen lassan megőrül, és balladaszerűen nem tud menekülni a megölt áldozat szívdobogásának hangja elől, míg végül ez készteti beismerésre; egy furcsa, nyomasztó kastély, benne titokzatos, mély bánatokat hordozó idegenszerű emberek, akik együtt élnek és halnak meg a házzal – mindezek talán ismerősek is lehetnek: akár a legmodernebb thrillerekből – akár legmélyebb rémálmainkból…

„Tűnt örömből bús éjszakákon
Álmodtam réveteg szemmel,
De az élet, az éber álom
Ott hagyott tört szivemmel.”***

Edgar Allan Poe: Egy álom (ford: Vajda Endre)

*Forrás: Magyarul Bábelben: http://www.magyarulbabelben.net/works/en/Poe,_Edgar_Allan/A_Dream_Within_a_Dream/hu/7428-%C3%81lom_az_%C3%A1lomban utolsó megtekintés: 2018.11.07.

**Forrás: Magyarul Bábelben: http://www.babelmatrix.org/works/en/Poe,_Edgar_Allan/Dreams/hu/34901-%C3%81lmok utolsó megtekintés: 2018.11.07.

***Forrás: Magyarul Bábelben: http://www.magyarulbabelben.net/works/en/Poe%2C_Edgar_Allan/A_dream/hu/34895-Egy_%C3%A1lom?interfaceLang=en utolsó megtekintés: 2018.11.07.
About Álmok jelentése

Mint az álomfejtés, a spiritualitás és az ezotéria szakértője, elkötelezetten segítek másoknak felfedezni az álmok jelentését. Az álmok nemcsak hogy fontos eszközök a tudatalatti megértésében, de értékes betekintést is nyújtanak a mindennapi életünkbe. Az álomszótár és az álmoskönyv online változatai segítségével álmok jelentését a-tól z-ig kutathatjuk. Az én utam az álmok világába, a nagy álomszótár használatával több mint 20 évvel ezelőtt kezdődött, és azóta rengeteget tanultam az álmok jelentéséről, beleértve a rossz álmok jelentését is. Szenvedélyesen osztom meg tudásomat másokkal, és segítek nekik az álmok értelmezésében és magyarázatában, hogy kapcsolatba léphessenek spirituális énjükkel.

View all posts by Álmok jelentése →