Hó álomban, mit jelent?

Hó álomban

Háttérben álmodva újrakezdés, előtérben varázslatosan csillogó

Nől a dér, álom jár,
hó kering az ág közt.

(Weöres Sándor: Nől a dér, álom jár*

Ha a tél kerül szóba, valószínűleg a legtöbb ember legelső képzete, ami eszébe jut róla, nem más, mint a hó. A hó, hóesés, havazás, a havon siklás, a hóember…

Az is valószínű, hogy ha egy álomban hó jelenik meg, akkor elsősorban a fentebb leírt formákban láthatjuk álmunkban a havat. Hóval álmodni nyilván sokan, sokszor (főleg télen) szoktunk, mivel rengetegféle mindent jelenthet, ha egy álomban hó jelenik meg valamiképpen. Ezért nem árt, ha a korábbi hóval kapcsolatos álmokon és magyarázataikon túl még foglalkozunk azzal, mit jelent a hó álomban.

Krúdy Gyula és a hó álomban – és a hó jelentései

Bár már sok mindent megtudhattunk arról, hogy az Álmoskönyv mi mindent ír a hóval kapcsolatos álmokról, még van elegendő felfedeznivaló.

Nem mindegy ugyanis, hogy milyen formában álmodunk hóról. Attól kezdve, ha csak szimplán az álom havat tartalmaz, a hóesésen át az egészen speciális megjelenési formájú hóig.

Nézzük például azt, ha az álom hóember formájában tartalmazza a havat. Alapvetően ez terhességet és szerelmet hozhat az álmodójának. De vannak ennél különösebb hó-álmok, és hóálom-magyarázatok is:

  • hó-álom, hóemberrel birkózni, méghozzá olyannal, amelyik erősebb és emberfejű, emberszakállú: jelentése asszonyok számára új szerető;
  • hó-álom, ember, aki álomban hóemberré változik (és akit a járókelők bámulnak és csúfnak tartanak): jelentése közeli, szerencsétlen szerelembeesés, amitől a hiúságunk is szenvedni fog.
Hó álomban, mit jelent?

Hóemberrel álmodni, mit jelent?

Havat látni álomban és az Álmoskönyvben bizonyos időszakokban

Láthatunk aztán álomban havat, ami sok, és ráadásul valamilyen konkrét, nevezetes napon álmodhatunk róla. Így például az Álmoskönyv szerint:

  • sok hó álomban András napján a sok havas háztetőn, egy idegen városban: jelentése kellemetlen utazás a közelgő télen;
  • sok hó álomban Gyertyaszentelő napján: ez ellenben a gyors tavaszodást jelenti.
Hó álomban, mit jelent?

Hóval álmodni, mit jelent?

Hó álomban háttérben és főszereplőként

Napjaink hó-álmaiban és hóálom-magyarázataiban az sem mindegy, hogy a havat látni álomban csak díszletként, háttérjelenségként szerepel. Avagy éppen ellenkezőleg, a hó az álom főszereplője.

Nézzük az előbbit, azaz mikor a hó álmunkban csak a hangulatot adja, és nincsen más szerepe, mint olvadozni a háttérben. Ilyen esetben a háttérhó-álom az újrakezdést szimbolizálja az álmodó számára. Valami nagy változást sejtet, ami szinte teljes eddigi életére hatással lehet akár. Szerencsére elsősorban az ilyen hó-álmok pozitív jelentésűek, azaz a változás jobbá fogja tenni az álmodó életét.

Ha a hó álmunk főszereplője, leginkább a tisztaságot, ártatlanságot jeleníti meg, ami az ébrenlétkor is megmarad nekünk. Főleg abban az esetben, ha a hó álomban gyönyörű, friss, fehér – és varázslatosan csillogó.

* Utolsó megtekintés: 2022-01-04

Hó álomban, mit jelent?

Hóval álmodni, mit jelent?


További álommagyarázatok az álomszótárban.

Álmok, álmoskönyv, álomfejtés, álomszótár, álmok jelentése, mit jelentenek az álmok, álmok értelmezése, visszatérő álmok, álommagyarázatok.