Költözés álomban: jót vagy rosszat jelent?

Költözés álomban: jót vagy rosszat jelent? Álomfejtés az álomszótárban

A költözés a való életben valaminek a végét, de egyúttal valami másnak a kezdetét is jelenti. A költözés egy nehéz, hosszú és fárasztó folyamat. Elhagyjuk a régi emlékeket, a biztosat, amit ismerünk, egy új, ismeretlen, ki tudja milyen jövőt hozó bizonytalan miatt.

A költözés tehát mindannyiunk számára kihívást, izgalmat jelent. A való életben.

De mit jelent a költözés álomban?

Költözés álomban vagy elköltözés álomban: Álmoskönyv

Csak félve merjük suttogni: Krúdy Gyula Álmoskönyve szerint a költözködés nem jelent mást, se többet, se kevesebbet, mint… hirtelen halált.

A könyvben még egy formában találkozhatunk az álombeli költözés jelentésével: ha nem csak úgy simán költözünk, hanem ELköltözünk. Ez már jóval kevésbé rettenetes jóslatot hordoz, de azért még így sem az a kifejezetten kellemes kategória. Ha erről álmodunk, az ugyanis nagy kárral fenyegeti házunkat.

Költözés álomban: jót vagy rosszat jelent?

Költözés álomban: jót vagy rosszat jelent?

Költözés álomban, még Álmoskönyv

De költözni ugyebár általában valahonnan szoktunk. Az álomfejtők szerint nem mindegy az sem, hogy honnan költözünk, mert különbözőképpen lehet ezeket magyarázni.

Eleink régente barlangokban húzták meg magunkat, ezért könnyen előfordulhat, hogy arról álmodunk: barlangból költözünk.

Krúdy szerint az álombeli barlang felbukkanása általánosan valamilyen titokhoz köthető. Ha barlangban lakunk, de onnan kiköltözünk, akkor álmunk arra int minket: őrizzük jól a titkunkat.

Itt van még aztán az odú is. Krúdy az erről való álmodást is a titokhoz köti. Kerner pedig megemlékezik az odúból való kiköltözésről is. Ha lakásunkként viseltettünk iránta, és úgy hagyjuk oda, akkor nagy megkönnyebbülést ígér az álmunk.

Költözés álomban: jót vagy rosszat jelent?

Költözés álomban: jót vagy rosszat jelent?

Költözés álomban, máshova vagy vissza: megújulás vagy biztonság

A mai álomfelfogások inkább a való élethez kapcsolják a költözés megjelenésének álombeli magyarázatát. Lássuk egy kicsit részletesebben, hogy is van ez.

Sokan vagyunk, akik már sokszor álmodtunk arról, hogy nem a régi otthonunkban vagyunk, hanem valahol teljesen másutt. Egy új helyre költöztünk. Ez arra utal, hogy elégedetlenek vagyunk jelenlegi életünkkel: vágyunk egy kis változatosságra, változásra, megújulásra. Legdirektebb értelmezésben előfordulhat, hogy az álom azt jelenti, ami: szeretnénk valami új helyre költözni, egy másik helyen élni.

Az álombeli házak azonban általában saját személyiségünket, lelkünk “házát” is szimbolizálják. Ha egy új, másik házba költözésről álmodunk, akkor valószínűleg változást szeretnénk az életvitelünkben. Ha álmunkban nagyobb házba költözünk, akkor az a növekedést, gyarapodást hordozza magában. Lelkünk vágyja a nagyobb teret, a kiteljesedés lehetőségét.

De az is előfordulhat, hogy nem egy új helyre költözünk álmunkban, hanem éppen ellenkezőleg: visszatérünk régi otthonunkba, akár gyermekkorunk színhelyére. Ez azt mutatja, lelkünk bizonytalan, kétségek között vergődik, és a biztonság után áhítozik. Ezt a biztonságot tudja nyújtani nekünk a régi szülői környezet és a család adta megnyugtató védelem.

Költözés álomban: jót vagy rosszat jelent?

Költözés álomban: jót vagy rosszat jelent?

További álommagyarázatok