Hajóval álmodni mit jelent?

Hajóval álmodni jó: békét, nyugodalmat jelenthet

A modern kor embere számtalanféle módon járhatja a világot. Utazhat autóval, vonattal, repülővel vagy biciklivel, is. No meg persze utazhatunk kevésbé szilárd talajon is: átszelhetünk óceánokat, tengereket is, egy hajó segítségével.

Ha tehát valós, mindennapi életünk során rendszeresen használjuk eme különféle közlekedési eszközöket, adja magát a lehetőség, hogy álmunkban is megjelenjenek. Minden álombeli járműnek megvan a maga különleges, egyedi jelentése; nézzük most meg, mit jelenthet hajóval álmodni.

Hajóval álmodni mit jelentett akkor, amikor még gyakrabban utaztunk hajóval

A Krúdy Gyula jegyezte halhatatlan, klasszikus álomfejtő kézikönyvünk, az Álmoskönyv sok szót ejt arról, mi mindent jelenthet hajóval álmodni.

Hajóval álmodni jelenthet nagy munkát, amennyiben úgy álmodjuk, hogy hajót készítünk. Álmunkban hajóban lakni a gondtalan élet jegye, legalábbis Gvadányi szerint. Ha viszont azt álmodjunk, hogy hajóra szállunk, vigyázzunk: a veszély jele lehet.

Hajótörést látni álomban betegséget, míg hajótörést szenvedni nagy szerencsét hozhat álmodójának. De a hajó ezen felül még az időjós szerepét is betöltheti álmunkban.

Hajóval álmodni mit jelent?

Hajóval álmodni mit jelent?

Hajóval álmodni az időjárásról árulkodik, és sokszor jót jelent

Érdekesség, hogy a hajóval való álmodáshoz többnyire valami jó, pozitív jelentést társítanak. Ebben persze lehet része annak, hogy a hajózás, amennyiben nem viharos a tenger, nagyon kellemes, megnyugtató érzés lehet. Talán ez nyilvánul meg az egyes hajós álmok jelentésmagyarázatának némelyikében.

Szűrszabó például egy nagyon szép álmot fest le: a fehér hajó fehér felhőn álom jó egészséget jelent. A lipcsei álmoskönyv szerint pedig álomban hajót látni jelent békét, nyugodalmat, ahogyan Kerner is békességgel magyarázza a messziről látott hajót. A folyón megálmodott hajó pedig örömet hozhat álmodójának.

De a tetejébe még hajóval álmodni az időjárást is előre jelezheti. Álmunkban az emberekkel megrakott hajó jó időt jósol. Ugyanígy a Dunán úszó, gabonával megrakott hajó, legalábbis az 1833-as álmoskönyv szerint. Az álomban megjelenő hajóács pedig a téli időjárást mutathatja meg nekünk.

Hajóval álmodni mit jelent?

Hajóval álmodni ezzel szemben napjainkban fenyegetettséget is jelenthet

A jelenkori ember számára már nem biztos, hogy ennyire idilli jelentéseket hordoz az álmában úszó hajó. Sajnos legtöbbször fenyegetettséget, valamilyen veszedelmet hozhat az álmodó életébe.

Az álmunkban felénk közeledő, sötét hajó pedig már egyenesen tudatalattink elfojtott emlékeiről árulkodhat. Egy régi, gyermekkori trauma, kellemetlen élmény – például szüleink szigorú büntetése egy apróbb csínyünkért – ebben a félelmetes, sötét hajóban testesülhet meg.

És ha már lelkünk mélyében rejtőző titkaink kerültek szóba: az álmunkban víz helyett levegőben felénk lebegő hajó is ilyenről árulkodik. Saját elégedettségünk magunkkal szemben, esetleges önbizalomhiányunk mutatkozik meg általa: itt az ideje, hogy tegyünk ellene. Például utazzunk el egy sétahajós kirándulásra. Az garantáltan helyre teszi önértékelésünket, kisimítja elkínzott idegeinket, és kellemesebb hajós álmokat hozhat nekünk a jövőben.

További álommagyarázatok az álomszótárban.