Tengerrel álmodni: fenyegetés vagy ígéret?

Tengerrel álmodni

Tengerrel álmodni

Tengerrel álmodni: fenyegetés vagy ígéret?

Bár nekünk, magyaroknak, jelenleg csak a speciális „magyar tenger”, azaz a Balaton jutott, a tenger sokunk vágyálmában szerepel. És ebből az következik, hogy nemcsak tudatos vágyálmunkban, de tudattalan éjjeli álmaink során is megjelenhet. Tengerrel álmodni? Milyen üzenetet hordoz számunkra?

Tengerrel álmodni, mit mondanak a nagy álomfejtő kézikönyvek?

A tenger álombéli jelentésére az Álmoskönyv számos különböző megfejtést kínál.

Ha álmunkban viharos tenger szerepel, az Krúdy Gyula szerint gondot jelent. Ám ha álmunkban a tenger felszíne sima, az beláthatatlan ügyre utal. A tengert csendességében látni pedig örömet hozhat számunkra, ha ilyenről álmodunk. A tenger vize álomban továbbá a vígasság ígéretét is hozhatja.

 

Tengerrel álmodni speciálisabb körülmények között

Tengerrel álmodni nemcsak úgy lehet, hogy pusztán látunk magunk előtt egy végtelenül hosszan elterülő vizet, hanem egyéb, változatosabb formákban is. Krúdy például az alábbi lehetséges változatokat említi.

A tenger hömpölyöghet a lábunk között is, csakúgy az életben, mint az álmunkban. Ez, úgy hírlik, könnyű betegséget mutat. Ha álmunkban a tenger habos, akkor az földnélküliséget hozhat nekünk.

Kissé elvontabb álomszimbólumként értékeli a tengert a régi bölcsek magyarázata. Ők ugyanis a váltakozó, folyton megifjodó nőt látják a hasonló tulajdonságokkal rendelkező tengerben is.

Az 1833-as könyv külön kiemeli konkrétan azt, ha álmunkban az Adriai-tengert látjuk: ez rövid őszt, hosszú telet hozhat nekünk.

Végül pedig, Kerner Jusztinusz egészen meglepő formában is el tudja képzelni az álomban megjelenő tenger képét: konkrétan láthatatlan tengernek. Ez például úgy történhet meg, hogy álmodban nem látod a tengert, de tudod, hogy az van ott valójában. Ami pedig azt üzeni neked, hogy egy nem szívesen vállalt utazás várhat rád.

Tengerrel álmodni

Tengerrel álmodni

Tengerrel álmodni, ami megmutatja érzelmeink stabilitását

A tenger, csakúgy, mint a víz, folyékony halmazállapotának köszönhetően egy különleges képződmény. Az időjárástól függően lehet nyugodt, sima, ártalmatlannak tűnően édeni állapotokat tükröző – de épp az ellentéte is. Lehet például áradó, tomboló, életeket követelő, dühös természeti katasztrófa is.

A tenger képe álmunkban ugyanilyen szélsőséges formákban jelenhet meg, és az aktuális érzelmi állapotunkat mutathatja meg nekünk.

Ezek alapján tehát nem nehéz kitalálni: a viharos, fenyegető hullámokkal elárasztó tenger az álmodó labilis érzelmeit festi le. Az álom az aktuális életével kapcsolatos félelme valami változás kapcsán, ami akár karrierjében, akár a magánéletében fenyegeti. A viharos tenger arra inti az álmodót, hogy ne hagyja, hogy aggodalma túlzottan felülkerekedjen a józan eszén. Hiszen az is előfordulhat, hogy nem fenyeget akkora veszély: inkább próbáljuk meg ilyenkor nyugodt körülmények között átértékelni helyzetünket.

A sima tenger álomképe ennek megfelelően épp az ellenkezőjét mutatja. Azt, hogy az álmodó képes alkalmazkodni a változásokhoz, és leküzdeni az esetleges veszélyeket.

Tengerrel álmodni

Tengerrel álmodni

Viharral álmodni, mit jelent?

Árvízzel álmodni, mit jelent?

Vízzel álmodni, mit jelent?

További álommagyarázatok


Álmok, álmoskönyv, álomfejtés, álomszótár, álmok jelentése, mit jelentenek az álmok, álmok értelmezése, visszatérő álmok, álommagyarázatok.

 Mások erre kerestek még:

álmok álomfejtés, álmok értelmezése, álmok jelentése, almok jelentese a tol z ig, álmok jelentése krúdy gyula, álmok könyve, almokjelentese, álmos könyv, álmoskonyv jelentések, álmoskönyv, álmoskönyv álmok jelentése, álmoskönyv álomfejtés, álmoskönyv betűrendben, álmoskönyv jelentése, álmoskönyv krúdy, álmoskönyv online, alom, álom az álomban, álom az álomban álomfejtés,, álom fejtő,, alom jelentese, álomfejtés abc, alomfejtes abc szerint, álomfejtés állatok, álomfejtés álmok jelentése, álomfejtés könyv, álomfejtés krúdy, álomfejtés online, álomfejtés szotar, álomfejtés szótár, álomfejtő abc, álomfejtő kisszótár, álomszótár, az álmok jelentése, freud álomfejtés, freud álomfejtés online, furcsa álmok jelentése, krudi gyula almoskonyv, krúdy álmoskönyv, krúdy álomfejtés, krudy gyula almoskonyv, krúdy gyula álmoskönyv, krúdy gyula álmoskönyv online, krúdy gyula álmoskönyv pdf, krúdy gyula álomfejtés, mi az álom, mit jelent az álmom, mit jelentenek az álmok, mit jelentenek az álmok lexikon a tól z ig, nagy álomszótár, online álmoskönyv, online álomkönyv, rossz álmok jelentése, visszatérő álmok jelentése.