Vonattal álmodni, mit jelent?

Vonattal álmodni, mit jelent? Álomfejtés – Álomszótár

Hirtelen éles sivítással jön az alagútból egy végeláthatatlan tehervonat, csupa nyitott kocsival.

Őrült gyorsasággal jön felém, most látom, hogy a vonat csak egy sínen fut,

s bár egyenes vonalban jöhetne, mégis óriási kanyarodókat tesz.

(Krúdy Gyula: Álmoskönyv)

Az utazás, az út megtétele – történjék az bárhogyan is – mindig is szimbólumértéket hordozott.

A vonat pedig, ami az utazás egyik legjellegzetesebb eszköze, gyermekeink, különösen a kisfiúk körében népszerű jármű. Hányszor hallottuk már tőlük azt, hogy “ha nagy leszek, akkor vasutas leszek!”? Aztán persze ezek a romantikus fellángolások elmúlnak, és csak kevesek teljesítik be ezt a gyermekkori álmukat.

És ha már az álom került szóba: vajon mit jelenthet az, ha álmunkban vonatot látunk?

Vonattal álmodni, mit jelent?

Vonattal álmodni, mit jelent?

A vonattal álmodás és az Álmoskönyv

 

Krúdy könyvét fellapozva mindössze csak a fentebb említett idézetben találkozhatunk vonattal kapcsolatos álommal. Ezt pedig egy magányos asszony mesélte nagy írónknak, akit azért keresett fel, hogy magyarázatot találjon éjszakai látomásaira. Ám ezt a magyarázatot mi, olvasók már nem tudhatjuk meg.

De azért persze nem kell kétségbe esni: máshol is lehet választ lelni arra a kérdésre, hogy mit jelent vonattal álmodni. Méghozzá többet is. Nézzünk most néhányat.

A vonattal álmodás és az életcéljaink összefüggése

A vonat tehát az utazás szimbóluma, ami egy ember életében mi mást jelképezhetne tökéletesebben, mint az élete során bejárt utat? Ha tehát nagyon általánosítva leegyszerűsítjük a kérdést, a vonat álmunkban az életcélunkat testesíti meg.

Ez az életút egy előre meghatározott pályán – a síneken – mozog. Ha megáll a vonat, az életünk egy állomását mutathatja. Haladása pedig megsúghatja nekünk, hogy a kitűzött életcélunkhoz képest éppen hogyan állunk.

Ha megy a vonat egyenletesen előre, akkor valószínűleg határozottan, biztos léptekkel haladunk a céljaink felé.

Netán megáll? Akkor itt az ideje átgondolni, hogy mit is akarunk valójában – valóban azt akarjuk-e? És ha igen, akkor hogyan is érhetjük el, mit kell tennünk ennek érdekében?

De haladhat a vonat ellenkező irányba is, mint szeretnénk. Ez intő jel: ne hagyjuk, hogy álmaink veszélybe kerüljenek! Ám ez leginkább csak rajtunk múlik, hogy mit vagyunk képesek megtenni érte.

Vonattal álmodni, mit jelent?

Vonattal álmodni, mit jelent?

Vonattal álmodás mélylélektani szinteken

A vonattal álmodás utalhat egy nagyon jellegzetes szociálpszichológiai jelenségre is, méghozzá a konformitásra. Ez a fogalom azt mutatja meg, mennyire vagyunk alkalmazkodóak, mennyire akarunk másokhoz hasonlítani vagy inkább kilógni a sorból. A vonattal álmodás az előre lefektetett nyomvonal, a sínpárok segítségével mutatja meg neked: olyan úton akarsz járni, amelyen mindenki más? Vagy inkább letérsz a sínekről?

Vonattal álmodni, mit jelent?

Vonattal álmodni, mit jelent?

És persze a szexualitás jelképe is lehet, az erre utaló megjelenéseiben; legjellegzetesebben az alagúton áthaladó álombeli vonat képében.

További álom magyarázatok