Repülővel álmodni, mit jelent?

Repülővel álmodni szoktunk-e – ha igen, mit jelent?

A repülő(gép) azon újabb találmányok egyike, amely már erősen a huszadik századhoz kötött. Így hát nagy valószínűséggel a régebben élt emberek álmaiban ritkán jelenhetett meg a repülő – legalábbis a mai formájában semmiképpen. Repülővel álmodunk- e? Ha igen, mit jelent?

Persze az ember, amióta tudatos élőlénnyé vált, folyamatosan vágyik a repülésre, küzdött minden erejével, hogy valamiféle repülésre alkalmas gépezetet alkosson. Így hát valamilyen formában tehát régen élt őseink álmában is felbukkanhatott valamiféle repülő alkalmatosság.

Repülővel álmodni mit jelent?

Repülővel álmodni mit jelent?

Repülővel álmodni: mit mond az Álmoskönyv?

A válasz rendkívül röviden és egyszerűen: semmit. Legalábbis Krúdy Gyula olyan álomról nem tesz említést a mindentudó álmoskönyvében, amiben konkrétan repülőgép bukkant volna fel.

Természetesen a szárny már más tészta, arról találhatunk külön cikkszót is, bár konkrétan olyat, ami az álmodó saját szárnya. Ez, ha másnak adnánk, vagy elveszítenénk, akkor tulajdonosának szerencsétlenséget jósol. A fejünkből növő szárny halálos betegség, míg a szárnyas férfi asszonynak gonosz kívánságát jelzi.

Repülővel álmodni mit jelent?

Repülővel álmodni mit jelent?

Tehát gép formájában nemigen találkozhatunk repülővel az Álmoskönyvben. Ezzel szemben rengeteg repülő élőlényt említ meg Krúdy (persze többségében madarat).

Repülő lehet:

  • toll,
  • madár: fecske, galamb, kacsa, liba, páva, seregély,
  • méhraj
  • és sárkány is.
Repülővel álmodni mit jelent?

Repülővel álmodni mit jelent?

Repülővel álmodni, mint az utazás egyik eszközével

Ha kicsit tágabb értelemben vesszük a repülőt, akkor megnézhetjük, hogy mit jelenthet az, ami a repülés konkrét célja. Ami pedig nem más, mint az utazás.

Az elutazás álomban sem többet, sem kevesebbet nem jelent, mint perpatvart, legyen szó bármilyen eszközzel történő utazásról.

Repülővel álmodni a mai, igazi értelmében

A repülővel történő közlekedés az utazás talán leggyorsabb, legegyszerűbb és legkényelmesebb módja. Ha tehát valaki álmában repülőgépet vesz igénybe, akkor álma megfejtéséhez valahol ezen tulajdonságainak valamelyike lesz a magyarázat kulcsa.

A legáltalánosabb értelemben repülővel utazni álomban arra utal, hogy erőfeszítés nélkül jutunk el valahova – akár egészen messzi, távoli tájra is.

Ha viszont kicsit átvittebb értelemben próbáljuk megfejteni, akkor a fizikai mozgáson túl a lelkünkre is vonatkozhat a repülő álmunkban. A lelkünkre, mely szabad, mint a madár, nem köti idő, súly és távolság. A gondolatunk szabad, képzeletünk határtalan.

De érdemes némi elővigyázatossággal kezelni ezt a nagy kötetlenséget. A túlzott elrugaszkodás a földtől, a biztos ponttól, a realitás talajától egyúttal a biztonság elvesztését is jelentheti. Egyensúly hiányában ugyanis könnyen előfordulhat, hogy ez a bizonytalanság ébrenlétünket is fenyegetheti. Ha tehát hajlamosak vagyunk elszakadni a valóságtól, és repülővel találkozunk álmunkban, vegyük intő jelnek, és próbáljunk inkább visszatérni a hétköznapba. Ez talán szürke, unalmas lehet számunkra, de egyúttal a valóságot is jelenti.

Repülővel álmodni mit jelent?

Repülővel álmodni mit jelent?

Repülés álomban

Zuhanás álomban

További álom magyarázatok