Zuhanás álomban

Zuhanás álomban

Jelentése attól függ, honnan, hogyan zuhanunk

Zuhanás álomban? Isten ments… Az egyik legkellemetlenebb rémálom a zuhanás álomban – és az egyik leggyakoribb rémálom is. Nem véletlen, hogy nagyon sokan kíváncsiak arra, vajon mit jelent a zuhanás álomban.

És annyit mindenesetre már tudhatunk, hogy az zuhanás álomban elsősorban az ébrenlétünk során érzett félelmeink kivetülése, és ezáltal feldolgozása.

Ám a zuhanás álomban sokféleképpen megnyilvánulhat, és egyúttal így a jelentése is sokkal sokrétűbb is lehet. Éppen ezért nem árt még egy kicsit tovább „elmerülni” a zuhanás álomban történő megtapasztalásában, valamint az álombeli zuhanás lehetséges jelentéseiben.

Zuhanás álomban, vagyis esés álomban – de honnan?

Az Álmoskönyv, Krúdy Gyula álomfejtő kézikönyv-remekműve elsősorban az álombeli esésről ejt szót. Azt már tudjuk, hogy álomban úgy általában lezuhanni, leesni betegséget jelent.

De az sem mindegy, hogy az álomban honnan, netán hova zuhanunk. Ez ugyanis befolyásolhatja a zuhanás-álom jelentését is. Például a zuhanás álomban történhet úgy is, hogy az ablakból zuhanunk ki valahova. Ez azt jelenti, veszedelembe rohan az álmodó.

Teljesen más azonban, ha álmunkban fáról esünk le. Az Álmoskönyv szerint az olyan zuhanás álomban, melynek során fáról esünk le, kétfélét jelenthet. Jelenthet egyrészt sikertelenséget, másrészről viszont akár halált is jelenthet… Ha pedig a zuhanás álomban a lépcsőről való leesést jelenti, az megcsalódást jelez egy meg nem hallgatott jótanács elmulasztása miatt.

Zuhanás álomban, vagyis esés álomban – de hova?

Még gyakoribb azonban, hogy nem az a lényeg, hogy a zuhanás álomban honnan történik, hanem sokkal inkább az, hogy hova. Legalábbis Krúdy könyvében számosféle módot említ, hogy hova-mindenhova történhet a zuhanás álomban. Így például:

 • zuhanás csatornába, jelentése jó reménység;
 • zuhanás  folyóba, jelentése szerencsétlenség,
  • zuhanás álomban forrásba, jelentése gond;
 • zuhanás gödörbe, jelentése károsodás,
  • zuhanás pöcegödörbe, jelentése dicsőség;
 • zuhanás kútba, jelentése árulás, melynek későn jössz nyomára;
 • zuhanás sírba, jelentése akadály,
  • zuhanás koporsóba, jelentése csalás; stb.
Zuhanás álomban mit jelent?

Zuhanás álmunkban mit jelent?

A zuhanás-álom modern magyarázata is a hogyan kérdése felől vizsgálja a jelentést

Napjainkban ha lehet, még gyakoribb rémálom a zuhanás-álom. Freud óta azonban ezek megfejtésében az segíthet nekünk, ha tudjuk, mi módon történt a zuhanás álomban. Ennek megfelelően számos magyarázat létezik ezekre a zuhanásos álmokra. Csak hogy a legjellegzetesebbeket említsük:

 • Zuhanás álomban, ha magunktól ugrunk ki valahova: azt jelenti, ideje új, izgalmasabb fejezetet kezdeni életünkben, új, izgalmas kihívásokkal.
 • Zuhanásról álomban, ha más lök le minket: vélhetőleg saját magad akar kárt tenni benned. Rosszabbik éned akarja átvenni feletted az irányítást, elvesztetted önkontrollod.
 • Zuhanásssal álmodás, egyensúlyvesztés miatt: hiányzik életünkből az egyensúly.
 • Zuhanás álomban lépcsőről: életedben visszalépés történt.
Zuhanás álomban mit jelent?

Zuhanás álomban mit jelent?


További álommagyarázatok az álomszótárban.

Álmok, álmoskönyv, álomfejtés, álomszótár, álmok jelentése, mit jelentenek az álmok, álmok értelmezése, visszatérő álmok, álommagyarázatok. Mások erre kerestek még:

álmok álomfejtés, álmok értelmezése, álmok jelentése, almok jelentese a tol z ig, álmok jelentése krúdy gyula, álmok könyve, almokjelentese, álmos könyv, álmoskonyv jelentések, álmoskönyv, álmoskönyv álmok jelentése, álmoskönyv álomfejtés, álmoskönyv betűrendben, álmoskönyv jelentése, álmoskönyv krúdy, álmoskönyv online, alom, álom az álomban, álom az álomban álomfejtés,, álom fejtő,, alom jelentese, álomfejtés abc, alomfejtes abc szerint, álomfejtés állatok, álomfejtés álmok jelentése, álomfejtés könyv, álomfejtés krúdy, álomfejtés online, álomfejtés szotar, álomfejtés szótár, álomfejtő abc, álomfejtő kisszótár, álomszótár, az álmok jelentése, freud álomfejtés, freud álomfejtés online, furcsa álmok jelentése, krudi gyula almoskonyv, krúdy álmoskönyv, krúdy álomfejtés, krudy gyula almoskonyv, krúdy gyula álmoskönyv, krúdy gyula álmoskönyv online, krúdy gyula álmoskönyv pdf, krúdy gyula álomfejtés, mi az álom, mit jelent az álmom, mit jelentenek az álmok, mit jelentenek az álmok lexikon a tól z ig, nagy álomszótár, online álmoskönyv, online álomkönyv, rossz álmok jelentése, visszatérő álmok jelentése.