Gyilkosság álomban – agressziónk levezetésének módja?

Gyilkosság álomban – agressziónk levezetésének módja?

Manapság az agresszió szerencsére nem igazán megengedett emberi társadalmunkban. Mégis, a média, a világháló mindenféle fórumán nap mint nap ömlenek ránk a mindenféle gyilkosság és más, áldozatokkal járó cselekmények. Ezek után pedig nem csoda, ha sokan közülünk gyakran szoktunk gyilkosságot látni álmunkban.

Gyilkosság álomban: mit mond erről a régi idők álomfejtője?

Krúdy Gyula álomfejtő könyve, az Álmoskönyv természetesen ad különböző magyarázatokat arról, hogy mit jelenthet a gyilkosság az álomban.

Ha álmunkban a gyilkosság mellett gyilkost látunk, veszedelmet jelent álmodója számára. Illetve azt is mutathatja, hogy semmire sem jó. Hogy ezt konkrétan a gyilkosra érti, vagy az álmodóra, az már nem derül ki…

Gyilkosság álomban

Gyilkosság álomban

Gyilkosság álomban: mára már a mindennapi élet része

Gondoljunk csak például a krimikre, thrillerekre, horrorfilmekre vagy -könyvekre. Ezeknek a zsánereknek az a lényege, hogy minél brutálisabb eseményeket mutassanak be, természetesen sok-sok gyilkossággal fűszerezve. A nagyobb nézettség/olvasottság érdekében egyre több gyilkosság szerepel, egyre nyakatekertebb, véres módokon kivitelezve. Ennek pedig az az oka, hogy az emberek kezdenek belefásulni a sok, rájuk ontott rengeteg erőszakba. A gyilkosság megszokottá válik, ezért minél inkább kegyetlennek kell lennie ahhoz, hogy elérje az ingerküszöbünket.

Gyilkosság álomban: vajon jó-e arra, hogy levezessük a bennünk levő agressziót?

Azon már régebb óta folyik a vita, és tart is tovább mindmáig, hogy melyik a megfelelő módszer a gyilkosságok ellen. Hogyan lehetne agresszióvágyunkat csökkenteni vagy akár teljesen a megszüntetni?

Két fő elképzelés kering világunkban a megoldásról. Az egyik, hogy teljesen kiiktatjuk az erőszakot az életünkből. Csakis csupa kellemeset jelenítünk meg, adunk hírül, hogy a gyilkosság még csak fel sem merüljön bennünk. Gyilkosság ne is jussunk eszünkbe, ne is álmodjunk ilyesmiről többet.

A másik pedig éppen ellenkezőleg vélekedik. Ennek az oldalnak a képviselői azt állítják, azzal, hogy beszélünk róla, bemutatjuk, csak levezetjük a bennünk levő erőszakos feszültséget. Inkább nézzünk gyilkosságot filmekben, jelenjen meg gyilkosság álmunkban – mert akkor a valóságban talán nem is akarjuk kiélni ilyenfajta vágyainkat.

Gyilkosság álomban

Gyilkosság álomban

Gyilkosság álomban: ok vagy okozat lehet vajon?

Mindkét nézetben van némi logika, és van, ahol az egyiket, van, ahol a másikat próbálják alkalmazni. De arról, hogy végül is melyik lehet az igazán hatékony megoldás, továbbra sincs döntő bizonyíték.

Így tehát marad az, hogy ki-ki megpróbálja a maga számára leginkább megfelelő megoldást alkalmazni. Van, aki öntudatlanul teszi ezt. Például úgy, hogy gyilkosságot lát álmában.

Van, aki azért álmodik gyilkosságról, mert így igyekszik kiélni erőszakos vágyait, és leküzdeni vele a kísértést.

Viszont olyan is előfordulhat, hogy valakinek amúgy eszébe sem jutna a valóságban gyilkolni. Ám álmodik gyilkosságról, ami meghozhatja a kedvét, hogy az életben is kipróbálja…

További álomagyarázatok