Álom eső, jót vagy rosszat jelent?

Eső álomban, álom esőben – csupa jót jelent

“Ess, eső ess…” szól a gyermekmondóka, és ez alapján az eső nem is tűnik olyan ijesztőnek. Pedig az eső eshet úgy is, hogy orkánszerű vihar közepette vízárként zúdul ránk. Ekkor már nem biztos, hogy olyan kellemes dolog az eső…

De mi a helyzet akkor, ha az eső nem a valóságban, hanem álomban esik (… csepereg, ömlik, zúdul) a nyakunkba? Jó vagy rossz jelentése van az esőnek álomban?

Különféle jelzőkkel illetett eső álomban az Álmoskönyvben

Ha már csepeg/csepereg, kezdjük itt is azzal: “Esső, ha reád csepeg aprónként: valami kevés pénzt adnak.” – írja* az 1756-os könyv. Krúdy Gyula Álmoskönyve is ezzel indítja az esős álmokról szóló szócikkét. Ezt követően pedig számosféle esőt ír le, ami mind-mind előfordulhat álomban, és amelyeknek mind-mind megvan a maga különböző jelentése.

Kis eső álomban: kis nyereség. Az erős eső álomban rettentő esztendő kellemetlen képzetét jelzi előre, míg a szapora eső pont az ellentétét: bő esztendőt ígér.

A csendes eső álomban kis perpatvar, a tartós eső Kerner szerint kellemetlenség. A sűrű eső álombeli jelentése az 1833-as könyv értelmezésében “ambó” (kettes találat a lutrin).

Radics Mária a halk eső álombeli megjelenéséről emlékezik meg, aminek sajnos nem túl jó jelentést tulajdonít: betegséget hozhat. Ha útonjáró álmában szapora eső jelenik meg, az szapora utat hozhat a számára.

Különleges formákban megjelenő eső álomban az Álmoskönyvből

Némely álomban az eső nem csupán erős vagy gyenge lehet, hanem ennél kicsit aktívabbá teszi álmunkat. Így például lehet álomban olyan gyenge eső is, ami az ablakon át beesik a szobába. Ha valaki ilyen esővel álmodik, az nyereséget hozhat neki.

De lehet viharosabb eső is álomban: netán olyannyira erős eső, amelyet a szél az ablakhoz csap. Ennek az álomnak már egy szónál kicsit összetettebb a jelentése: erővel elragadnák a te szerencsédet – ha lehetne.

És végül, lehet olyan eső is álomban – ami nem tud leesni. Az ilyen jellegű álom az időjárásról jelez előre, egészen konkrétan szeles időjárást mutat.

Álom eső, mit jelent?

Álom eső, mit jelent?

Az eső álomban valódi áldást hozhat – állítják napjaink álomfejtői

Manapság az eső egyértelműen egy pozitívan értelmezhető szimbólum. Az eső ad új életet a kiszáradt földnek, és számunkra is az élet legfontosabb előfeltétele.

Ezek után nem csoda, hogy az eső álomban mindenféle jóval kecsegtetheti az álmodót. Elsősorban a problémák megoldója lehet, ez részben az eső jótékony tisztító hatásával hozható összefüggésbe (“kitisztítja” a zavart a fejünkben). A viharos eső álomban különösen komoly probléma megoldását ígéri.

Az eső álomban tehát összességében a válaszok és a megújulás lehetőségét kínálja napjaink álmodója számára. Álmodjunk sokat esőről – akár esőben is!

Álom eső

Álom eső, mit jelent?

További álommagyarázatok az álomszótárban