Álom az álomban álomfejtés

Álom az álomban álomfejtés az álomszótárban

bús álom az én életem:
eltűnt reményem csillaga,
mindegy, nappal vagy éjszaka,
való volt-e, vagy látomány,
ma már mi sem maradt nyomán.
Minden, mi van e bús világon,
álomba ködlő furcsa álom.

(E. A. Poe: Álom az álomban*

ford: Kosztolányi Dezső)

A Talmud szerint az álom az álomban álomfejtése az, hogy az álom valósággá válik. De ki tudná jobban megfejteni az álom az álomban álomfejtését, mint Edgar Allen Poe, kinek élete maga volt az álom? Mit mond az álomfejtés az álom az álomban jelenségéről? És persze hogyan lehet megfejteni az álom az álomban álmok jelentését?

Álom az álomban – Krúdy földhözragadtabb álomfejtései

Természetesen már a klasszikus, Krúdy Gyula-féle Álmoskönyv is ismerte az álom az álomban jellegű álmokat. Többféle megfejtést is kínált rá.

Krúdy szerint alapvetően álmunkban álmodni csalódást hoz az álmodójának. Ezzel szemben az 1855-ös álmoskönyv álomfejtése azt mondja, az álom az álmunkban úgy általánosságban jó hatással lehet az egészségünkre.

És végül, az is előfordulhat, hogy valami konkrét dolgot álmodunk meg álmunkban. Teszem azt például, számokat álmodunk meg. Egy 1850-es álomfejtés szerint ez nyereményt hozhat – persze főleg akkor, ha ezeket a számokat megtesszük valamilyen szerencsejátékon.

Álom az álomban álomfejtés

Álom az álomban álomfejtés

Álomfejtés: hányféleképpen jelenhet meg az álom az álomban jelensége?

Az álom az álomban jelensége többféleképpen is előfordulhat alvásunk során.

Először is álmodhatjuk azt, hogy álmunkban álmodunk valamit. Vagy éppen az is lehet, hogy álmunkban saját magunkat látjuk, amint éppen alszunk, és egyúttal álmodunk valamit.

Álmodhatunk azután úgy álmot az álomban, hogy álmunkban azt hisszük, felébredünk. Ekkor tulajdonképpen álmunkban azt az álmot látjuk, hogy éber állapotban történik velünk valami – holott még álmodunk…

És végül, az álom az álomban álmok egyik legizgalmasabb fajtája a tudatos álmodás. Ilyenkor olyan álmot látunk álmunkban, amit mi magunk határozunk meg.

Álom az álomban álomfejtés

Álom az álomban álomfejtés

Az álom az álomban álmok álomfejtése a tudomány jelen állása szerint

Már Freud is megállapította, hogy bár sokan nem emlékeznek vissza álmaik nagy részére, rendkívül hasznos információkat tudhatunk meg az álmainkból.

A tudomány kissé nehéz helyzetben van, amikor az álmodás jelenségének magyarázatát kell meghatároznia. Az álom, álmodás ugyanis egy kifejezetten szubjektív mentális élmény, amit csak az emberek elmondásai alapján lehet megismerni. Amit jelenleg tudományosan lehet vizsgálni, az agyunk működése, változásai az álmodás során. Így igazából az álom az álomban jelenségre sem sikerült még igazán elfogadható magyarázatot találni.

A kevésbé egzakt, ezoterikusabb irányultságú álomfejtések szerint az álom az álomban az álmodó kreativitásáról, érzékenyebb személyiségéről árulkodik. Az, aki álmában egy másik álmot lát, hajlamosabb a spirituális látásmódra, azaz fogékonyabb a misztikus, kevéssé magyarázható jelenségekre is.

* Utolsó megtekintés: 2021-05-10


További álommagyarázatok az álomszótárban.

Álmok, álmoskönyv, álomfejtés, álomszótár, álmok jelentése, mit jelentenek az álmok, álmok értelmezése, visszatérő álmok, álommagyarázatok.