Denevérrel álmodni

Denevérrel álmodni, mit jelent? Álomfejtés az álomszótárban

Mai írásunk főszereplője egy kedves kis állatka. Bár sajnos az emberi civilizáció kulturálisan nem igazán becsüli meg: szegénykének gyakran volt része kínzásokban és üldözetésekben a történelem során. Úgy hívják: denevér.

És hogy mi az oka ennek a mostoha sorsnak? Több oka is lehet ennek. Egyrészt szürke, egérszerű megjelenése, másrészt egyik latin-amerikai változata, mely, szerencsétlenségükre, akárcsak a szúnyogok, vérrel táplálkozik.

Vajon ezek után, ha valakinek megjelenik álmában a bőregér, valami félelmetes, baljós jelet kell benne meglátnia? Mindjárt kiderül! 🙂

Denevérrel álmodni, mit jelent?

Denevérrel álmodni, mit jelent?

Denevérrel álmodni: hiúság, bőregér, a neved!

…legalábbis Krúdy Gyula Álmoskönyve ezt állítja róla, ha fellapozzuk a “d” betűket tartalmazó oldalakat a denevérig. Ezen kívül éjjeli mulatságról is jósolhat nekünk, de sóhajt is lebbenthet felénk. Kerner viszont azt állítja, bujálkodásra is utalhat, ezzel szemben Gvadányi a korhelykedést látja benne. Az 1756-ban írt könyv szerint az álombéli denevér mindig titkos szerelmi vágyat jelképez.

De milyen formában jelent meg álmodban a denevér? Mert az sem mindegy ám! Így például, ha denevért fogsz álmodban, haszontalanságban lesz részed. Netán röpködő denevért látsz? Az a szomszédok pletykáját pletykálja el neked. A denevér a padláson öregasszonyról árulkodik, útonjárónál a vétek jegye. Idegen városban a denevér egy kacér lánytól int óva. Ha romfalból repül ki, azzal valamit le fog leplezni nekünk – vagy éppenséggel minket fenyeget a leleplezés veszélye. Ha megszólal, a denevér hangja ígéretesen búgja a szép anyós lehetőségét.

Álombeli denevér a szobában: rokonok között szerencse bukkan fel. Denevér a hajban: készülj fel, mert búbánat fog érni. A megölt denevérnek nagy ára lesz: el kell búcsúznod kedvesedtől.

Egynél több, azaz sok denevér bukkan fel álmodban? Vigyázz, mert gonosz szemek kilesik kedvesedet, amikor ajtót nyit!

Denevérrel álmodni

Denevérrel álmodni különböző évszakokban az

Álmoskönyv szerint

Az sem mindegy, az évnek melyik szakában álmodunk denevérről. Ha például teliholdkor, az nem túl meglepő módon járás-kelésre figyelmeztet a házban, azaz holdkórosságra utalhat. Újholdnál és esőben arra figyelmeztet: valaki nem alszik. Andráskor félelemre, Józsefkor pedig ifjú szolgálólányt mutat. Ha advent idején denevérrel álmodsz, akkor készülj fel, mert hamarosan gyónni kell menned.

És még néhány szemelvény a denevérrel kapcsolatos különös álmokból.

Ha feleséged hajába kapaszkodik álmodban – sosem fogod kitalálni, mit jelent! Eláruljuk: szép ember a sógor. Amennyiben pedig álmodban denevérrel küzdesz, kétségbeesel, de végül megadod magadat a sorsnak – akkor megnyugodhatsz. Tudniillik ez esetben következő álmaid egyike szerencsére álomtalan lesz, így akkor nem kell félelmetes(?) állatokkal hadakoznod.

Ki gondolta volna, hogy a korábbi időkben a denevérrel álmodás a különböző jelentések ilyen tárházát nyitja fel előttünk?

Pedig az álombeli denevér ráadásul a mai világban is a tudattalan fontos szimbólumát tölti be. Magában foglalhatja az intuíció adományát, a világban való tájékozódás képességét. Így hát ne csak álmunkban becsüljük meg a denevér jelenlétét, hanem való világunkban is értékeljük mint fontos élőlényt.

Álomfejtés az álomszótárban