Teknőssel álmodni, mit jelent?

Teknőssel álmodni, mit jelent? Álomfejtés az álomszótárban

Tyúk kukorékolt az eperfán,

teknősbéka vitte ormótlan testét

a szívtelen gazdasszony ágya alá.

Béka, de mégsem béka – ez akár egy találós kérdés is lehetne. Melyik állat lehet ez?

Ha szeretnél tippelni, segítek még néhány adattal: 327 ismert faja létezik a Földön, melyeknek 42%-a védett.

Ha ennek ismeretében sem találod ki, akkor még annyit mondok: hátán teknőt hordoz.

Így viszont már bizonyosan kitalálod: ő a teknősbéka, ami valójában nem egy béka, teknővel. A béka ugyanis a kétéltűek osztályán belül található rend, míg a teknős a hüllőket erősíti.

Nos, miután tisztáztuk, hol is helyezkedik el világunkban ez a helyes kis állatka, nézzük meg, mit jelent, ha megjelenik álmunkban.

Teknőssel álmodni, mit jelent?

Teknőssel álmodni, mit jelent?

Teknőssel álmodni – a régi nagy álomfejtők szerint

Bár az írásunk elején található idézet Krúdy Gyula Álmoskönyvéből való, halhatatlan álomfejtőnk sajnos mégsem szentel külön szócikket a teknősnek. Sőt, azt is ki lehet jelenteni, hogy a hüllőkről általában nem ír, bár tegyük hozzá, hogy a kígyóról ad információkat.

Nézzük meg a teknős jellegzetes páncélját – ezzel már nagyobb szerencsénk van, ugyanis a “teknő” cikkely szerepel az álomszótárban. Ám mindössze egyetlen szóval magyarázza, ha megjelenik álmunkban, ez a szó pedig: “nyugalom”. Ha pedig a teknőben gyermek van, az jelezheti leány érkezését is.

Teknőssel álmodni, mit jelent?

Teknőssel álmodni, mit jelent?

Teknőssel álmodni – a pszichoanalitikusok szerint

“Van benne valami annak az életnek az ősi némaságából, amely veszély esetén azonnal vissza tud vonulni önmagába.” Erről Ernst Aeppli tájékoztat bennünket.* A pszichológia ugyanis a teknőst a csendes erő és a kívülről jövő támadások elleni lehetséges védelemkeresés szimbólumának tekinti. Ennek oka nagy valószínűséggel a védelmet nyújtó, stabil páncélja, melybe elrejtőzhet az esetleges támadások elől.

Az antikvitásban a termékenységgel is összefüggésbe hozták, mivel sok tojást szokott létrehozni. De a régi idők embere megfigyelte kis bölcs, “öregapós” vonását is. “Csendes tartózkodása” miatt az erkölcsös élet jelképét látta meg benne. De ráadásul azzal, hogy általában sokáig él, kivívta a “kikezdhetetlen életerő” megtisztelő címet is. Így hát ezt is magáénak mondhatja a teknős.

Teknőssel álmodni, mit jelent?

Teknőssel álmodni, mit jelent?

Teknőssel álmodni – mit üzenhet napjaink emberének?

A mai ember álmában megjelenő teknős alapvetően és általánosságban a stabilitásról mesél. Ezen kívül jelenthet egy biztos pontot, egy helyet, ahol nem kell félned kéretlen betolakodóktól, ami megvéd a külső támadások ellen. De annak is jele lehet, hogy megszerezhetsz valami olyat, amire nagy szükséged van jelenlegi helyzetedben. Bízzunk benne, hogy ez a valami eljövendő boldogságot ígér neked!

* Forrás: Biedermann, Hans: Szimbólumlexikon. Corvina, 1996., 379. o.

Álomfejtés az álomszótárban