Békával álmodni, mit jelent?

Békával álmodni, mit jelent? Álomfejtés az álomszótárban

Béka. Egy jellegzetes hangon brekegő, zöld kis állat, ismerjük mindannyian. Tavak környékén esténként különleges hangulatot adnak kórusban éneklésükkel. Őket hallgatva talán nem is gondolnád, hogy milyen sokrétű jelentéssel bír, ha megjelenik álmodban.

Békával álmodni – a klasszikus álomfejtők szerint

Nem csoda, hogy Krúdy Álmoskönyvében is több, a béka hangadásával kapcsolatos jelentést gyűjtött össze. Így például, ha álmunkban a békát énekelni halljuk (netán megöljük), az kedved elromlását vetíti előre. Ezzel szemben, ha kuruttyol, miközben megálmodjuk, akkor kellemes napot ígér. A béka brekegésével viszont azt árulja el: meg fognak csalni bennünket.

Ha csak simán megjelenik lehunyt szemünk előtt, akkor bizony előfordulhat, hogy valaki el fog minket árulni.

Békát valami alatt találni, ezt az álmoskönyvek egyöntetűen nagy szerencseként könyvelik el.

Békával álmodni, mit jelent?

Békával álmodni, mit jelent?

Békával álmodni – a szimbolika szerint

Ez az apró kétéltű, amilyen kicsi, olyan nagy a jelentősége a szimbolikában, már egészen az ősi egyiptomi időktől fogva. Őt tartották és tartják mindmáig is a termékenység és újjászületés egyetemes jelképének. A piramisok népe úgy látta, van némi hasonlóság közte és az ember között. A termékenység megtestesítője, mivel egy rendkívül szapora állat. Ezzel együtt pedig a mindig megújuló életet is szimbolizálja, hiszen feltűnő alakváltásokon megy keresztül. Először pete, majd ebihal, míg végül négylábú állattá fejlődik ki, születésétől a felnőtté válásig.

Békával álmodni – a pszichoanalitikus álommagyarázatok szerint

A fenti átváltozó képességből indulnak ki a modern pszichoanalitikusok is a béka üzenetének megértéséhez. Már Ernst Aeppli (svájci álomfejtő pszichoanalitikus, Jung tanítványa) is megemlékezett a béka álombeli szerepének fontosságáról. Kiemeli, hogy sokakban ellenérzést kelthet ez a vízben és szárazon egyaránt megélő lény, ennek ellenére álomszimbólumként pozitív jelentést hordoz. Kifejlett állapotig tartó fejlődése, valamint mellső végtagjainak az emberi kézhez való hasonlósága a lelki átalakulás alsó fokát szimbolizálják. Erre utalnak a mesebeli, békából királyfivá váló csodás átváltozások is; a megvetett, alacsonyrendű lény egy tekintélyes emberré válik.

Békával álmodni, mit jelent?

Békával álmodni, mit jelent?

Freud persze megint a szexuális jelképek egyikét látja a békában. Legalábbis, mikor a mesében egy csúszós béka a királykisasszony ágyába igyekszik bújni, az éppenséggel lehet egy hímtag alig leplezett szimbóluma. Ő úgy tartja, akkor válhat csak teljes értékű emberré, ha elfogadják mint partnert.

Békával álmodni – a modern álommagyarázatok szerint

A mai álomfejtők is az átváltozást látják a békában, ha álmunkban megjelenik. Békával álmodni azt ígéri, hogy egy még idegennek, távolságtartónak tűnő ismerősből barát vagy akár szerető is válhat.

A női álmokban megjelenő béka az ismeretlentől való félelmet sugallja, míg a férfinál óvatosságra int. Nehogy vele is az történjen, ami a mesebeli királyfival, azaz, hogy mikor felébred, egy béka testében találja magát.

De utalhat az álombeli béka természetünkből adódó hiányosságainkra is. Így például jelezhet önbizalomhiányt, szorongást, oktalan félelmet az ismeretlentől, a felnőtteknél pedig még félszegséget, visszafogottságot is jelenthet.

Álomszótár, álomfejtés