Cigánnyal álmodni, mit jelenthet?

Cigánnyal álmodni, vajon mit jelenthet?

“Húzd rá cigány…” – sokan ismerjük Vörösmarty Mihály eme híres sorát*. Tiszteletreméltó költőnk 1854-ben vetette papírra ezeket a sorokat – akkoriban még ezt a szót használták rá, és korántsem feltétlenül negatív értelemben.

Elvégre kevés úriasabb kedvtelés akadhat, mint betérni egy jóízű, helyi kocsmába. Rendelni finom itókákat, enni a felséges malacpörköltet, miközben a cigány vidám vagy éppen nosztalgikus nótákat hegedül nekünk. Cigánnyal álmodni tehát nagy valószínűséggel akkoriban nem ment olyan csodaszámba, mint mondjuk, ha ma jelenne meg nekünk éjszaka. Vagy manapság is gyakran álmodunk cigányokról? Mit jelenthetett akkor, és mit üzenhet nekünk napjainkban? Ezekről mesélünk most.

Cigánnyal álmodni – Szindbád atyjával bizonyára gyakran megeshetett

Krúdy Gyula egyik legismertebb hőse, Szindbád elsősorban éppen kulináris élményeiről volt híres. Ezért bizonyára sokszor álmodhatott előző este elköltött vacsorájáról, cigányzeneszó kíséretében. Így hát bizonyára az Álmoskönyvben is ejt az író néhány szót a cigánnyal álmodásról.

Meglepő módon – talán nem szép dolog tőle – mindenekelőtt egy szóval fejti meg a cigányálom jelentését: tolvajlás. Szerencsére rögtön ezt követően rátér arra, ami az ő idejükben a cigányok fő ismertetőjegye volt. Cigánymuzsika – ki sem fogod találni: mulatságot jövendöl, ha álmodban a füledbe húzza a kontrás.

Cigánnyal álmodni, vajon mit jelenthet?

Cigánnyal álmodni, vajon mit jelenthet?

Cigánnyal álmodni, azaz cigányasszonnyal, a jóssal álmodni

A hegedűs cigány mellett a másik jellegzetes figura, amit talán még mi is ismerünk napjainkban is: a cigányasszony.

A cigányasszony az, aki birtokában van egy olyan, természetfeletti hatalomnak, hogy képes kiolvasni kezünkből a jövendőnket. De ezen kívül számos más csodára képes: kártyát vetve szerencsét ígér, ám ha megharagítjuk, könnyen meg is átkozhat minket.

Az Álmoskönyv szerzője számára a cigányasszony elsősorban negatív jelenség. Azt írja: ha álmunkban felbukkan a cigányasszony, az kellemetlenséget fog hozni a számunkra. Ha pedig férfiú álmában jelenik meg, és még hozzá úriruhában, az meg egyenesen veszedelemmel fenyegeti az álmodót.

És végül, ha a cigány népről beszélünk, nem szabad kihagynunk a számításból a takaros, fiatal, tűzrőlpattant cigányleányt sem. Mert hát nem ritkaság, hogy egy házasulandó legényembernek megakad a szeme egy ilyen ifjú, csábító leányzón. Krúdy is jól tudta ezt, bár ő kiemelten csak a kancsal cigánynőt említi: az bizony boldogtalan szerelemről árulkodik álmunkban. De ha alaposabban belelapozunk álomfejtő kézikönyvünkbe, azt is megtudhatjuk: a cigányleánnyal álmodás utazást is jelenthet.

Cigánnyal álmodni, vajon mit jelenthet?

Cigánnyal álmodni, vajon mit jelenthet?

Cigánnyal álmodni, mit üzen a ma emberének?

Bár talán manapság már ritkábban bukkannak fel álmunkban eme jellegzetes alakok, néha mégiscsak álmodhatunk cigányról.

Ez napjainkban elsősorban szerencsével kecsegtethet bennünket. De akár kreativitásra is utalhat, valami új, előremutató alkotás formájában fog megvalósulni az álomkép. Ezen kívül – talán a hétköznapi ember számára különleges volta miatt – a konformitástól való menekülési vágyunkat is kifejezheti az álombeli cigányalak.

* Utolsó megtekintés: 2020-07-06

További álmok jelentése