Aludj jól, hogy álmodhass! – 5+1 tipp a könnyű elalváshoz

Alvás

Aludj jól, hogy álmodhass! – 5+1 tipp a könnyű elalváshoz

A kialvatlanság nemcsak rossz érzés, de az egészségünkre is kihathat. Ha nem alszunk jól és eleget, a fizikai terhelést is nehezebben fogjuk bírni, és agyunk is lassabban tud csak forogni. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás nagyon fontos, nézzünk náhány tippet hozzá.

Van, aki könnyen és hamar elalszik, ám sokak nem ilyen szerencsések. De még akinek sikerül is, azoknál is előfordulhat, hogy túl hamar felébred, és nem tud visszaaludni.

Márpedig, aki nem tud (jól) aludni, annak az álmodás csodálatos lehetősége sem adatik meg könnyen. Ezért most összeszedtünk néhány jótanácsot az alvással küszködőknek, hogyan tehetnek azért, hogy könnyű álommal teli, egészséges alvással tölthessék az éjszakákat.

Alvás

  1. Alakíts ki napi rutint!

A tapasztalat szerint, ha mindennap hasonló időben fekszünk le, a szervezetünk képes könnyebben hozzászokni, ezért könnyebb lehet az elalvás. A szervezet bioritmusa „beállítja” belső, biológiai óráját, és így fel is tud készülni rá.

Azt mondják, az egészséges élethez napi kilenc óra az ideális. Persze ez adottságainktól függően eltérhet. Azért érdemes körülbelül ehhez tartani magunkat, és a nekünk szükségesnél se többet, se kevesebbet ne aludjunk, ha lehet.

  1. Kerüld a napközbeni szunyókálásokat!

Az álmatlanságban szenvedők egy kialvatlan éjszaka után hajlamosak napközben kicsit lepihenni.

Ezekről a napközbeni pihenésekről egyébként megoszlanak a vélemények. Sokan azt állítják, napi kb. félóra szunyókálás nemhogy egészségtelen, de kicsit fel is frissíti az agyat. Egyes kutatások viszont arra jutottak, hogy a két óránál hosszabb vagy kései lepihenés kedvezőtlen hatással van az éjszakai alvásra.

Mindenestre, ha gondjaid vannak az éjszakai alvással, érdemes kipróbálni, hogy kerülöd a napközbeni szunyókálást, hátha javulni fog a helyzet.

Alvás

  1. Csökkentsd le a hálószoba hőmérsékletét!

Elalvásunk során változik a testhőmérsékletünk: a végtagjainkban kicsit nő, de alapvetően csökken. Ezért lehet az, hogy ha túl meleg van a hálóban, nehezebben megy az elalvás. Általában azt mondják, az ideális hőmérséklet az alváshoz 17-23°C körül van, de ez persze egyénenként változhat. Mindenesetre, ha sikerül kitapasztalnod a számodra ideálisat, figyelj oda, hogy mindig az a hőmérséklet legyen, mikor elalszol.

  1. Aludj sötétben!

A fény testünk számára azt üzeni, hogy ilyenkor kell tevékenykedni, ezért érdemes ezt kihasználni. Napközben akár természetes, akár mesterséges fényben végezzük el feladatainkat, és este a hálószobát sötétítsük be minél alaposabban.

  1. Ne nézegesd állandóan az órádat!

Az „óranézegetés” az álmatlanságban szenvedők jellegzetes tünete. Sokan felriadnak az éjszaka közepén, csak hogy megnézzék, mennyi az idő. Ezért érdemes lehetőleg minden időkijelző-szerkezetet eltávolítani a közelünkből, hogy elkerüljük a kísértést az emiatt történő hirtelen felébredésre.

És ha már a szerkezeteknél tartunk:

+1. Kapcsold ki a kütyüket éjszakára!

Bár nem mindig lehet konkrétan észlelni, az elektromos eszközök működése mindenféle zavaró hatást okozhat, ezért nehezebb mellettük elaludni. Próbáljunk meg tehát ilyenkor elszakadni a tévétől, telefontól. Ne csak lenémítsuk, hanem kapcsoljuk is ki őket teljesen a könnyebb elalvás érdekében.

Forrás:

healthline.com, utolsó megtekintés: 2019-07-23
About Álmok jelentése

Mint az álomfejtés, a spiritualitás és az ezotéria szakértője, elkötelezetten segítek másoknak felfedezni az álmok jelentését. Az álmok nemcsak hogy fontos eszközök a tudatalatti megértésében, de értékes betekintést is nyújtanak a mindennapi életünkbe. Az álomszótár és az álmoskönyv online változatai segítségével álmok jelentését a-tól z-ig kutathatjuk. Az én utam az álmok világába, a nagy álomszótár használatával több mint 20 évvel ezelőtt kezdődött, és azóta rengeteget tanultam az álmok jelentéséről, beleértve a rossz álmok jelentését is. Szenvedélyesen osztom meg tudásomat másokkal, és segítek nekik az álmok értelmezésében és magyarázatában, hogy kapcsolatba léphessenek spirituális énjükkel.

View all posts by Álmok jelentése →