Álom a pszichológiában – úttörő álomfejtők J. W. Dunne

J.W.Dunne

Álom a pszichológiában – úttörő álomfejtők 4. J. W. Dunne

Legfrissebb úttörő álomfejtőnk ezúttal kicsit kilóg elődei sorából: ő ugyanis nem pszichológus, hanem inkább filozófus volt, az sem mindjárt. Mégis, érdekes elméletet alkotott az álmok kapcsán. Ismerjük meg John W. Dunne-t és az ő prekognitív álmait!

Úttörő álomfejtők – J. W. Dunne-ról röviden

1875-ben született Írországban. Eleinte katonaként dolgozott, majd mikor tífusz miatt betegszabadságra kényszerült, érdeklődése a repülés felé fordult. Angliába visszatérve komolyan elkezdett foglalkozni vele, és kifejlesztette a stabil, farok nélküli deltaszárnyas „nyílhegy” konfigurációt, mellyel ismertté vált a repülőgépmérnöki körökben.

J.W.Dunne
J.W.Dunne

Fiatalkorában komoly balesetet szenvedett, mely évekre ágyban fekvésre kényszerítette. Ekkor fordult a filozófia felé: elsősorban az idő természete izgatta. 1949-ben hunyt el.

Úttörő álomfejtők – J. W. Dunne és az idő

Dunne kifejlesztette „serial time”(sorozatos idő) elméletét, melynek lényege, hogy az idő a negyedik dimenzió, amire magasabb idődimenziók végtelen sora épül.

J.W.Dunne

Úttörő álomfejtők – J. W. Dunne és az álom

Továbbvezetve elméletét arra jutott, hogy tudatosan gondolkodva nem tudunk kilépni saját dimenziónkból, vagyis a jelen pillanatból. Ám ha elmúlik éberségünk, akkor – álmainkban – figyelmünk lazul, ami lehetővé teszi, hogy a múltbéli emlékeink között felbukkanjanak jövőbeli emléktöredékek is.

Ezt a jelenséget nevezte el „prekognitív (megismerés előtti) álom„-nak. Ennek során olyan jövőbeli események jelenhetnek meg előttünk, melyekről jelenlegi ismereteink alapján nem lehetne tudomásunk. És ha jobban belegondolunk, ez a tudományos megfogalmazása annak, amivel már évezredek óta tisztában vagyunk: az álmok jövőbeli üzenethordozó képességének.

Úttörő álomfejtők – kísérlet az idővel

Mindezt Dunne saját álmaiban is megtapasztalta. Elméletét és ezzel kapcsolatos kutatásait 1927-ben meg is jelentette, „Experiment with Time” (Kísérlet az idővel) címen. Számos saját és ismerősei ilyen „jósló” álmát leírja benne, köztük az elsőt, ami 1898-ban történt meg vele. Ebben megálmodta, hogy mennyit mutat az órája – az előtt, hogy fölkelt és megnézte volna.

Tapasztalatai azt bizonyították, hogy az idő valójában nem lineárisan halad előle a múlttól a jelenen át a jövő bekövetkezéséig. Ez csupán a tudatunk keltette illúzió, ami az álmaink során azonban levetkőzhető.

J.W.Dunne
J.W.Dunne

Úttörő álomfejtők – J. W. Dunne elméletének fogadtatása

Dunne teóriája tudományos magyarázatot kínált az akkoriban sokat vizsgált tudatossággal kapcsolatos elméletekre. Sokan egyetértettek vele, de a tudományos világ nagy része logikailag hibásnak találta, ezért nem fogadta el.

Bár valóban nem sikerült ezt az elméletet tudományosan bizonyítani, nehéz tagadni is, hiszen sokunkkal megeshetett már hasonló élmény álmai során. Ezért nem lehet elvitatni Dunne-tól a jelentőségét az álmok vizsgálata kapcsán.

Hatása az irodalomban is érezhető. Legjellegzetesebb példái az angol drámaíró, J. B. Priestley Idő Drámái. Ezek mindegyike az idő egy adott koncepciója köré épül.

Álom a pszichológiában – úttörő álomfejtők 1. Sigmund Freud

Álom a pszichológiában: Carl Gustav Jung – úttörő álomfejtők 2.

Álom a pszichológiában, Paul TholeyAbout Álmok jelentése

Mint az álomfejtés, a spiritualitás és az ezotéria szakértője, elkötelezetten segítek másoknak felfedezni az álmok jelentését. Az álmok nemcsak hogy fontos eszközök a tudatalatti megértésében, de értékes betekintést is nyújtanak a mindennapi életünkbe. Az álomszótár és az álmoskönyv online változatai segítségével álmok jelentését a-tól z-ig kutathatjuk. Az én utam az álmok világába, a nagy álomszótár használatával több mint 20 évvel ezelőtt kezdődött, és azóta rengeteget tanultam az álmok jelentéséről, beleértve a rossz álmok jelentését is. Szenvedélyesen osztom meg tudásomat másokkal, és segítek nekik az álmok értelmezésében és magyarázatában, hogy kapcsolatba léphessenek spirituális énjükkel.

View all posts by Álmok jelentése →