Álmok és szimbólumok – szem, látás

Álom- szem

Álmok és szimbólumok – szem, látás

A szem a lélek tükre. Talán ez az első, ami eszünkbe juthat erről a szóról. A külső megjelenés egyik legfontosabb része, akinek szép a szeme, azt mindenki el- és felismeri.

A szem igéje a látás, ami elsősorban a fizikai tájékozódásra szolgál, de nagyon sok átvitt értelmű jelentése van. Álmainkat csukott szemmel „látjuk”, érzékeljük, színesnek „látjuk”, holott állítólag csak agyunk tarkítja a valójában fekete-fehér képeket. Előre „látunk” dolgokat, eseményeket, „látjuk” azokat, amelyek valójában láthatatlanok. A jós is a jövőbe lát.

A „látás” tehát sokkal több, mint a „nézés”, hiszen utóbbi esetében a mögöttes információk nem tárulnak fel előttünk. Most lássuk, hogyan jelenik meg a szem szimbóluma az emberi képzeletben.

Álom- szem

Álom- szem és megvilágosodás

A szem tehát nemcsak a fény befogadó szerve, hanem egyben a felvilágosítás, az intellektualitás jelképe is. Ez onnan eredeztethető, hogy a latin „lux” szó, ami világosságot jelent, másrészről azt is, hogy „szeme világa” vagy „megvilágosodás”.

Az istenek szeme

Az isteneket gyakran jelenítették meg szem formájában, hiszen „Isten szeme mindent lát”.

Az antik kultúrákban a Nap és a Hold az égisten (pl. Hórusz Egyiptomban, a brahmanista Vaisvanara, a kínai Pan-ku) jó és rossz szemei.

A kereszténység a Szentháromságot gyakran napsugarak koszorújába vagy felfelé mutató háromszögbe foglalt szemként ábrázolta.

A zsidóságot megszemélyesítő Synagoga alakját bekötött szemmel mutatták, mivel „vakságában nem ismerte fel az igazi Megváltót”.

Honnan ered a „harmadik szem”, a „vesébe látás” szerve? Ugyancsak a természetfeletti képességeket testesíti meg, főképp az indiai és lámaista ábrázolásokban? A kérdésre egyelőre nem találtak egyértelmű választ.

Álom- szem
Hórusz szeme

Szem a gonosz erejével

A bűnösöket Isten szeme hamuvá perzseli.

„Ölni tudna a szemével.” – tartja a mondás. És valóban: az antik mítoszokban akire Medúsza ránéz, az kővé válik.

„Szemmel ver” – a rontó hatás ősi pogány hiedelmekből származik, ezért ellenük talizmánokat használtak, mint például Egyiptomban az udzsat-szemet, Hórusz gyógyult holdszemét. Népmeséinkben pedig a szemmel vigyázni kell, mert akaratlanul is bánthat, a boszorkányok persze szándékosan éltek ezzel a képességükkel.

Álom- szem

Álom- szem az álmokban

Gyakran előfordul, hogy valaki valamilyen szemproblémával álmodik. „Természetesen ezek a lelki látóképesség tudat alatti korlátozottságával függenek össze, azzal, hogy ebben az állapotban képtelenség helyesen látni az életet…”1

A pszichoanalitikai megközelítésben pedig az álomban megjelenő szemforma (a szájhoz hasonlóan) a női genitáliákat szimbolizálja tudat alatt.

források:

  1. Biedermann, Hans: Szimbólumlexikon. Corvina, Budapest, 1996. ford: Havas Lujza, Körber Ágnes.
  2. Hoppál Mihály-Jankovics Marcell-Szemadám György: Jelképtár. Helikon Kiadó, Budapest, 1990

Álom- szem
 

About Álmok jelentése

Mint az álomfejtés, a spiritualitás és az ezotéria szakértője, elkötelezetten segítek másoknak felfedezni az álmok jelentését. Az álmok nemcsak hogy fontos eszközök a tudatalatti megértésében, de értékes betekintést is nyújtanak a mindennapi életünkbe. Az álomszótár és az álmoskönyv online változatai segítségével álmok jelentését a-tól z-ig kutathatjuk. Az én utam az álmok világába, a nagy álomszótár használatával több mint 20 évvel ezelőtt kezdődött, és azóta rengeteget tanultam az álmok jelentéséről, beleértve a rossz álmok jelentését is. Szenvedélyesen osztom meg tudásomat másokkal, és segítek nekik az álmok értelmezésében és magyarázatában, hogy kapcsolatba léphessenek spirituális énjükkel.

View all posts by Álmok jelentése →