Álomfejtés bika, mit jelent?

Álomfejtés bika: a látszat csal?

Mint komor bikáé, olyan a járása

Mint a barna éjfél, szeme pillantása,

Mint a sértett vadkan, fú veszett dühében

(Arany János: Toldi*)

A bika az egyik legvadabb, legagresszívabb állat – legalábbis mi, emberek úgy tartjuk. Vagy kicsit más megvilágításban a bika a férfiasság, a nyers erő szimbóluma az emberiség történetében és szimbólumrendszerében.

Ha tehát valaki külsőre olyan, mint a “komor bika” – vajon tényleg olyan állati, nyers erejű, kegyetlen? Vagy a látszat csal, és a kérges külső valójában érző szívet takar? És mit mond az álomfejtés arról, ha valakinek bika jelenik meg álmában?

Álomfejtés bika, mit jelent?

Álomfejtés bika, mit jelent?

Álomfejtés bika: valakinek még örömöt is hozhat az Álmoskönyv szerint

Krúdy Gyula valószínűleg nem ilyen vad lénynek találhatta a bikát. Legalábbis az Álmoskönyv álomfejtéseinek nem a férfiassághoz vagy az agresszióhoz van köze. Bár az is igaz, hogy a bika álomban megjelenése legtöbbször valamilyen kellemetlen jelentéssel bír.

Ha a bika álmunkban üldöz, az álomfejtés azt mondja, az álmodót valamilyen betegség fogja érni. Ezt a lipcsei álmoskönyv álomfejtése is megerősíti. Ám abban a kifejezetten üldöző bika látványa arra utal, hogy az álmodó egy jó barátját fogja elveszíteni. De akár azt is jelentheti a bika álomban, hogy családi kellemetlenség fog minket érni. Az útonjáró számára a bikaálom megfejtése: egy rossz vendégfogadó, ahol civakodásban lesz része.

De van olyan álomfejtés is, ami szerint a bika nem ilyen kellemetlenséget hozó állat. Krúdy könyvében a bika legelső magyarázata: vendégünk fog jönni – ezt ki-ki döntse el maga, hogy jót vagy rosszat jelent-e…

És aztán a bika jelenthet egészen kellemes dolgokat is az álmunkban. Ha ugyanis álmunkban elér bennünket, akkor valami öröm fog érni minket. Ha pedig Péter-Pál napján álmodunk bikáról, akkor nagy szerencse fog érni gazdaságunkban.

Álomfejtés bika, mit jelent?

Álomfejtés bika, mit jelent?

Álomfejtés bika: mára ismét elsősorban a férfiasság, szexualitás szimbólumának tartják…

…de azért ezen túl is mutatnak az egyes modern álomfejtők magyarázatai a bikának.

A mai álomfejtők a bika kapcsán különválasztják azt, amikor hölgyek és amikor urak álmában jelenik meg.

Ha férfiak álmodják, a bika álombeli megfejtése pontosan azt árulja el, hogy a látszat csal. Vagyis az álmodó külsőre megpróbál keménynek, férfiasnak látszani, de valójában nem ez az igazi énje. Mégis, valahogy mindenáron ilyennek akar látszani, és fenntartani ezt a látszatot a környezete számára.

A hölgyek álmában a bika valamiképpen a csábítással, a férfiakra gyakorolt hatásával köthető össze. Ha például úgy jelenik meg a bika az álomban, hogy az álmodóra támad, akkor egy kissé ellentmondásos személyiségre utalhat. Azt mutatja, az álmodó gyakran viselkedik kihívóan, bátorítja a hódolóit – hogy aztán elutasítsa a közeledést, sőt, megalázza az áldozatát.

Utolsó megtekintés: 2021-03-16

További álommagyarázatok az álomszótárban