Denevér álomban, mit jelent?

A denevér jelentése álomban régen és ma

A denevér álomban jelentésére különböző magyarázatok születtek régen, és különbözőek napjainkban.

Ha egy-egy szóban szeretnénk jellemezni, hogy mit jelent a denevér álomban régen és ma, a következők lehetnének. A denevér álomban régen elsősorban a babonasághoz kötődött, míg ezzel szemben manapság inkább a tudattalanról adhat információt.

A röpködő denevér álomban: Krúdy és a jelenkori álomfejtők szerint

Az Álmoskönyv számos izgalmas jelentést részletez a denevér különféle álombeli megjelenéseire. A denevér úgy általában álmunkban a hiúság megtestesítője. De rengeteg egyéb magyarázatot olvashatunk Krúdy könyvében a denevér címszó alatt.

Így például, a röpködő denevér híres álomfejtőnk megítélése szerint a szomszédok pletykáját jelzi nekünk előre.

A mai, tudományos álommagyarázat viszont az álmunkban éjjelente repülő denevér valami egészen pozitív oldalára világít tudatunknak. A kreativitást, gondolataink szárnyalását jelzi, azt a megmagyarázhatatlan, intuitív, hatodikérzék-szerű megérzőképességet, ami segíthet megoldani a nehezebb problémáinkat is.

Denevér álomban, mit jelent?

Denevér álomban, mit jelent?

A denevér színe álomban – régi és modern álommagyarázatok

A denevér éjszakai állat, ráadásul bundájának színe sötét. A fekete szín a régi, babonás időkben félelmet keltett. A gonosz lények – ördög, boszorkány – színét jelentette, mindenekelőtt pedig a halál gyászos színe volt. A fekete denevér álomban tehát mindenféleképpen valamilyen baljóslatú jelentéssel fenyegetett a régmúlt embere számára.

Ezzel szemben mi a helyzet manapság? A fekete denevér most sem a könnyed derű ígéretét hordozza a ma álmodó embernek: lelkünk, tudatalattink sötét, titkos rétegeire utalhat. A ki nem mondott, szégyenletes vágyak lehetnek, akár szexuális tartalommal, akár agresszív érzésekkel telítve. A fekete denevér napjaink álmaiban tehát intő jel, hogy vigyázzunk lelki egyensúlyunk épségére.

Denevér álomban, mit jelent?

Denevér álomainkban, mit jelent?

A sok denevér álomban régebben és manapság

Az Álmoskönyv egy meglehetősen érdekes, és ismét kissé babonásan hangzó jelentést fogalmaz meg arról, ha álmunkban sok denevér van. Ha történetesen a denevért sok más társával egyetemben látjuk az álmodás során, akkor elővigyázatosságra int bennünket Krúdy. A kedvesünket fenyegeti ugyanis veszély. Ha sok denevért látunk álmunkban, akkor inkább meg kellene kérni őt, hogy egy darabig inkább ne nyisson ajtót senkinek. Mert ha mégis megteszi, félő, hogy közben gonosz szemek (vagy akár szellemek) fogják kilesni eme tevékenység közepette. És akkor jaj lehet neki…

Mit gondol ehhez képest a sok denevér jelentéséről a mai modern álomfejtés? Ez is igen érdekes magyarázatokat ad – tudatunk rejtett részéről. A sok, tömegesen megjelenő denevér tudniillik éppen tudatunk ismeretlen részére utal. Itt, ebben a zugban találhatóak azok a mindenféle érthetetlen, összefüggéstelen, nem kikristályosodott érzéseink, ösztöneink, melyek nem fogalmazódnak meg érthetően. Valószínűleg ezek a mindenféle, zavaros, kavargó tartalmak még az ősi, kollektív tudattalan részeként élnek bennünk, még egyelőre megfejtésre várva.

További álommagyarázatok az álomszótárban