Rókával álmodni, mit jelent?

Rókával álmodni, mit jelent?

Rókával álmodni nemcsak ravaszságot jelenthet

Hadd lehessek ravasz róka,
ki túl jár mások eszén,
s büszke leszel az utódra,
hadd legyek bölcs róka én!

(Aranyosi Ervin: Anya taníts!)*

A róka elsősorban mint ravaszdi állat él az emberek fejében. A néphit azt tartja, hogy a róka egy ravasz kis teremtmény. A róka álomban is legtöbbször a ravaszságot jelenti.

De vajon rókával álmodni kizárólag csak azt jelentheti az álmodó számára, hogy valami ravaszság veszi őt körül? Nem valószínű. A róka ugyanis egy ennél izgalmasabb, összetettebb élőlény – nemcsak a valóságban.

Rókával álmodni ugyanis ennél több mindenféle jelentésréteget hordozhat magában. Ezekből a jelentésrétegekből szemezgetünk most néhányat: nézzük meg, a ravaszságon kívül mi mindent jelenthet még rókával álmodni.

Rókával álmodni: az Álmoskönyv például minden mást említ, csak ravaszságot nem

Úgy látszik, hogy az Álmoskönyv és írója, Krúdy Gyula idejében sem a ravaszság jutott elsőként eszébe az embereknek a rókáról. Ellenben találhatunk számos más, érdekes magyarázatot arra vonatkozóan, mit is jelenthetett akkoriban rókával álmodni. Csak néhány ízelítő az Álmoskönyv különböző rókás álmaiból, illetve azok jelentéseiből:

  • rókával álmodni úgy általánosságban csúnya tréfaságot jelent;
  • kis rókával álmodni szívlopást jelent;
  • ugató rókával álmodni időváltozást mutat, jellemzően hosszú ősz a jelentése.

De lehet aztán úgy is rókával álmodni, hogy maga a róka nem is jelenik meg. Hanem esetleg csak része, vagy valami rá jellemző dolog szerepel az álmunkban. Máris mondjuk, mire gondolunk.

Rókával álmodni, mit jelent?
Rókával álmodni, mit jelent?

Rókával álmodni úgy, hogy a róka nem is jelenik meg az álomban

Lehet például a róka nagyon is jellegzetes, lompos, dús, vörös – farkával álmodni. Ha például ez a rókafarok az orrunk alatt nő, akkor álmunk arra figyelmeztet, hogy megcsalnak minket. És lehet még a róka lakhelyéről, vagyis rókalyukról álmodni, ami Krúdy szerint rossz vásárt jelenthet.

És végül, de nem utolsósorban lehet rókával álmodni úgy is, hogy rókának nyoma sincs álmunkban. Álomban rókatáncot járni országúti szerelmet hozhat álmodójának. (a PAróka – pedig keserűséget jelent álomban…)

Rókával álmodni: jelentésmagyarázatok a tulajdonságai, érzékszervei alapján

A rókát egyfajta szimbólumként is lehet értelmezni, de nem állatként, hanem bizonyos tulajdonságai, képességei szerint. Legalábbis a mai álomértelmezések ekként is magyarázzák mindazt, amit rókával álmodni jelenthet nekünk.

Az egyik ilyen jellegzetessége a rókának a színe. Ami legtöbbször a vörös – vöröses narancssárga; ez pedig hasonlósága alapján az egyik alapszimbólumhoz, a tűzhöz kapcsolja.

De a rókának – vadászó életmódjának köszönhetően, akárcsak a kutyának – bizonyos érzékei rendkívül kifinomultak. Így tehát lehet rókával álmodni oly módon, hogy a szimata vagy jó hallása is szerepet kaphat benne. Előbbi az álmodó intuíciós (megérző), utóbbi pedig empatikus (beleérző) képességéről árulhat el izgalmas információkat.

Rókával álmodni, mit jelent?
Rókával álmodni, mit jelent?

* Utolsó megtekintés: 2022-03-21


További álommagyarázatok az álomszótárban.

Álmok, álmoskönyv, álomfejtés, álomszótár, álmok jelentése, mit jelentenek az álmok, álmok értelmezése, visszatérő álmok, álommagyarázatok. Mások erre kerestek még:

álmok álomfejtés, álmok értelmezése, álmok jelentése, almok jelentese a tol z ig, álmok jelentése krúdy gyula, álmok könyve, almokjelentese, álmos könyv, álmoskonyv jelentések, álmoskönyv, álmoskönyv álmok jelentése, álmoskönyv álomfejtés, álmoskönyv betűrendben, álmoskönyv jelentése, álmoskönyv krúdy, álmoskönyv online, alom, álom az álomban, álom az álomban álomfejtés,, álom fejtő,, alom jelentese, álomfejtés abc, alomfejtes abc szerint, álomfejtés állatok, álomfejtés álmok jelentése, álomfejtés könyv, álomfejtés krúdy, álomfejtés online, álomfejtés szotar, álomfejtés szótár, álomfejtő abc, álomfejtő kisszótár, álomszótár, az álmok jelentése, freud álomfejtés, freud álomfejtés online, furcsa álmok jelentése, krudi gyula almoskonyv, krúdy álmoskönyv, krúdy álomfejtés, krudy gyula almoskonyv, krúdy gyula álmoskönyv, krúdy gyula álmoskönyv online, krúdy gyula álmoskönyv pdf, krúdy gyula álomfejtés, mi az álom, mit jelent az álmom, mit jelentenek az álmok, mit jelentenek az álmok lexikon a tól z ig, nagy álomszótár, online álmoskönyv, online álomkönyv, rossz álmok jelentése, visszatérő álmok jelentése.About Álmok jelentése

Mint az álomfejtés, a spiritualitás és az ezotéria szakértője, elkötelezetten segítek másoknak felfedezni az álmok jelentését. Az álmok nemcsak hogy fontos eszközök a tudatalatti megértésében, de értékes betekintést is nyújtanak a mindennapi életünkbe. Az álomszótár és az álmoskönyv online változatai segítségével álmok jelentését a-tól z-ig kutathatjuk. Az én utam az álmok világába, a nagy álomszótár használatával több mint 20 évvel ezelőtt kezdődött, és azóta rengeteget tanultam az álmok jelentéséről, beleértve a rossz álmok jelentését is. Szenvedélyesen osztom meg tudásomat másokkal, és segítek nekik az álmok értelmezésében és magyarázatában, hogy kapcsolatba léphessenek spirituális énjükkel.

View all posts by Álmok jelentése →