Róka álomban – mit jelent?

Róka álomban – mit jelent? Álomfejtés az álomszótárban

Az a kis ravaszdi vadállat – a lompos, fehérvégű farkával, a kis gyors, vérvörös testével… Legtöbbünk szeme előtt ez a kép jelenik meg, ha a rókára gondol.

És valóban, a megtestesült sőt, akár rosszindulatú ravaszság szimbóluma a néphit szerint. Legtöbbször a rossz oldalon áll, főleg, ha fekete rókáról van szó. De akár állhat a jó oldalon is, ez esetben fehér rókáról beszélhetünk. A népmesékben pedig gyakran a butaságot és nyers erőt megtestesítő farkas ellenlábasa.

Így hát – ha már ilyen ellentmondásos “személyiség” ez az állat, rögvest felmerülhet az izgalmas kérdés. Vajon mit testesíthet meg, mit üzenhet nekünk álmunkban? Olvass tovább, és megtudhatod!

Róka álomban

Róka álomban – mit jelent?

Róka a Krúdy idejében élt emberek álmában

Az Álmoskönyv szerint a róka – csúnya tréfaság. De lássuk, milyen módokon jelenhetett meg Krúdy Gyula kortársai és elődei életében a róka álmukban.

Ha rókát fog valaki, az a női családtagokról fecseg ki titkot. Egy leánynak házasságot ígér, míg az asszony vélhetőleg valamiféle tilalmas dologba fog keveredni. A kis róka álmunkban Radics Mária szerint szívlopásra utal, míg az ugató róka időváltozást, hosszú őszt jelez. Rókázni (valószínűleg az eredeti értelmében, azaz rókára vadászni) bátorságra utal, míg rókát ölni: kár éri a gazdaságot. Rókatáncot járni az álomban országúti szerelmet jegyez.

Régebbi álmoskönyvek szerint: rókát látni gyűlöltség, rókabőrös ruhát viselni viszont becsület.

Ha álmunkban rókafarok nő az orrunk alatt, akkor meg fognak bennünket csalni, míg a rókalyuk rossz vásárt jósol. A piros és hegyes, rókaszerű nyelv váratlan hazugságot fog eredményezni. Ha pedig rókaorrod van – ismét csak eljövendő megcsalást ígér.

Róka az álomban napjainkban

Érdekesség, hogy a cigány álomfejtés szerint az álombéli róka egészséget és jólétet jövendöl.

De nézzük meg a rókával álmodást napjaink realista, materialista nézőpontjával. Ez esetben ismét a róka “ravaszságán” lesz a hangsúly a megfejtéshez. Ugyanis ez a tulajdonsága fog kidomborodni, ha megjelenik egy mai ember álmában. Ezen kívül az ösztönös intelligenciát is megtestesíti. A tipikus ravasz kereskedői hozzáállást szimbolizálja. Jó üzleteket köthet az, aki rókát lát álmában – ám ez másoknak okozott károkkal fog járni. Ez pedig magával hozza azt is, hogy az álmodó nem fog éppenséggel túl nagy közszeretetnek örvendeni. Sokan el fognak fordulni tőle.

Mit tehet a mai ember az ellen, hogy ne “rókamódra”, embertársai ellenére boldoguljon az életben? A modern álomfejtők azt javasolják: próbáljunk meg éles eszünket nem “ügyeskedéssel”, hanem mások figyelembe vételével kihasználni.

Róka álomban

 

Álomfejtés az álomszótárban