Amputálás álomban mit jelent?

Amputálás álomban: bűntudatot, gátat jelenthet

Amputálás álomban: mit jelent az amputálás?

Az amputálás idegen csengésével azt mutatja, hogy nemrégiben került bele a magyar nyelvbe.

Mit jelent az amputálás szó pontosan? Az Idegen Szavak Szótára* szerint: „végtag sebészeti csonkolása, eltávolítása. Az amputálásra baleset vagy betegség miatt lehet szükség.”

Magyarán, rendkívül egyszerűen, az amputálás azt jelenti, hogy valaki valamilyen tragikus okból kifolyólag elveszítette egy testrészét.

Miért kellett ilyen részletesen elmagyaráznunk az amputálás szó jelentését? Azért, mert ha szeretnénk tudni, hogy mit jelent az amputálás álomban, ahhoz nem árt tudni, hogyan keressük megfejtését az álmoskönyvekben.Amputálás álomban: hol találhatjuk meg a jelentését az Álmoskönyvben?

Mert hát a legnagyobb, leggyakrabban használt álomfejtő kézikönyvünk az Álmoskönyv. Ez azonban túl régen íródott ahhoz, hogy benne legyen az amputálás álomban való megjelenése, illetve az amputálás álombeli magyarázata.

Ám maga az aktus, az amputálás elvégzése már nem volt ismeretlen a Krúdy idejében élők számára. Ez pedig egyúttal azt is jelenti: már akkoriban is előfordulhatott amputálás álomban. Csak éppen még nem volt ilyen szép, külföldies és egyúttal tudományos hangzású neve. Így hát az Álmoskönyvben az amputálás álomban és annak jelentése a „csonkolás” címszónál található.

Amputálás álomban mit jelent?

Amputálás álomban mit jelent?Amputálás álomban a Krúdy-féle Álmoskönyvben

Magáról az amputálás folyamatáról valószínűleg (hacsak nem vagyunk sebészorvosok) nemigen tudnánk álmodni. Az amputálás ugyanis ideális esetben úgy történik, hogy az alany nincs ébren, mialatt valamely testrészét amputálják/csonkolják. Ám az amputálás eredményéről már könnyebben álmodhatunk. Nézzük, az amputálás álomban és annak eredménye miképpen jelenik meg az Álmoskönyvben, és milyen magyarázatok léteznek a jelentésére.

 • amputált végtagú, azaz csonka embert látni álomban: jelentése gonosz;
 • magunkat látni álomban csonkán, azaz amputált végtaggal:
  • ha lábunkat amputálták: jelentése teljes jó jegye,
  • ha kezünket amputálták: jelentése múló bánat mutatója,
   • amputált jobb kar: jelentése férfihalál,
   • amputált bal kar: jelentése asszonycsalás;
  • egyéb amputált testrész: azt jelzi, hogy egy nő hatalmába jutunk, aki magához láncol minket.Amputálás álomban: a mai álomfejtők szerint bűntudatra vagy gátoltságérzetre utal

Napjaink álomfejtése szerint egy testrész elvesztése, azaz az amputálás álomban elsősorban a bennünk lakozó bűntudatra utal. Az is fontos, hogy az amputált testrésznek valamilyen köze van a bűnhöz, melynek elkövetése lelkünket bántja.

De az amputálás álomban jelezheti azt is, hogy valamiben gátolva érezzük magunkat. Ha az amputálás álomban a láb elvesztését jelenti, akkor azt mutatja: nem tudjuk folytatni eddig megkezdett utunkat. Ha az amputálás álomban a kéz elvesztését jelenti, akkor viszont valami célunkat nem tudjuk véghezvinni valamilyen gátló tényező miatt.

Az amputálás álomban tehát azt sugallja számunkra: gondoljuk át életünket ahhoz, hogy meg tudjuk találni belső gátjaink feloldását.

További álommagyarázatok


Álmok, álmoskönyv, álomfejtés, álomszótár, álmok jelentése, mit jelentenek az álmok, álmok értelmezése, visszatérő álmok, álommagyarázatok.

 Mások erre kerestek még:

álmok álomfejtés, álmok értelmezése, álmok jelentése, almok jelentese a tol z ig, álmok jelentése krúdy gyula, álmok könyve, almokjelentese, álmos könyv, álmoskonyv jelentések, álmoskönyv, álmoskönyv álmok jelentése, álmoskönyv álomfejtés, álmoskönyv betűrendben, álmoskönyv jelentése, álmoskönyv krúdy, álmoskönyv online, alom, álom az álomban, álom az álomban álomfejtés,, álom fejtő,, alom jelentese, álomfejtés abc, alomfejtes abc szerint, álomfejtés állatok, álomfejtés álmok jelentése, álomfejtés könyv, álomfejtés krúdy, álomfejtés online, álomfejtés szotar, álomfejtés szótár, álomfejtő abc, álomfejtő kisszótár, álomszótár, az álmok jelentése, freud álomfejtés, freud álomfejtés online, furcsa álmok jelentése, krudi gyula almoskonyv, krúdy álmoskönyv, krúdy álomfejtés, krudy gyula almoskonyv, krúdy gyula álmoskönyv, krúdy gyula álmoskönyv online, krúdy gyula álmoskönyv pdf, krúdy gyula álomfejtés, mi az álom, mit jelent az álmom, mit jelentenek az álmok, mit jelentenek az álmok lexikon a tól z ig, nagy álomszótár, online álmoskönyv, online álomkönyv, rossz álmok jelentése, visszatérő álmok jelentése.* Utolsó megtekintés: 2022-03-12