Álomfejtés paradicsom: na de melyik paradicsom?

Álomfejtés paradicsom: na de melyik paradicsom?

…elvégre a paradicsom lehet Paradicsom vagy paradicsom is. Jelen esetben pedig egyáltalán nem mindegy, hogy a nagybetűs Paradicsom vagy a simán írt paradicsom álomfejtésére vagyunk kíváncsiak.

Álomfejtés paradicsom: az összefüggés paradicsom és Paradicsom között

Bár magyarul (és talán néhány más nyelvben is) akár lehet találni némi kapcsolatot a Paradicsom és a paradicsom között. Ezt a kapcsolatot főleg azok érthetik meg, akik kifejezetten szeretik a paradicsomot – azaz a paradicsom növényt (legyen zöldség vagy gyümölcs).

A paradicsom megnevezése tudniillik eredetileg két szóból állt. Azaz egészen pontosan: “Paradicsom almája” – ez volt a teljes, hivatalos neve. Az olasz nyelv hasonlóképpen: a “pomodoro” szó ugyanis olaszul azt jelenti, hogy aranyalma.

És hogy mi az összefüggés a paradicsom növény és a Paradicsom (éden) hely között? Hát az, hogy a paradicsom íze oly kellemes, hogy mikor esszük, szinte a paradicsomban érezzük magunkat.

Ezek után talán nem is véletlen, hogy ha a paradicsom álomfejtését nézzük, többnyire keveredik a zöldség és hely álomfejtésének magyarázata.

A paradicsom álomfejtése az Álmoskönyvben

Krúdy Gyula nélkülözhetetlen álomfejtő kézikönyve, az Álmoskönyv is kétértelműen kezeli a paradicsom szót. Nézzük a paradicsom különböző álomfejtéseit, á la Krúdy:

A paradicsom álom jelentése úgy áltálában: gondtalan élet. Nos – ebben az esetben igen nehéz kitalálni, hogy aki ilyen életet szeretne, milyen paradicsomról kell álmodjon…

A legrégibb álmoskönyvek paradicsom-álmának álomfejtése viszont csakis és egyértelműen az éden értelemben foglalkozik a paradicsommal. Álomban paradicsomban lenni ezek alapján nagy örömöt jelent.

Álomfejtés paradicsom

Álomfejtés paradicsom az Édenkertet is jelentheti.

Paradicsom álomfejtése zöldségként

De térjünk vissza Krúdy egyéb paradicsomos álomgyűjtéseire – immáron egyértelműen a zöldség kapcsán.

Paradicsomot inni ugyanis csak úgy lehet álomban, ha az a zöldség. Attól függően azonban, hogy férfi vagy nő álmodik paradicsomról, más az álomfejtés. Ha férfi álmodik paradicsomivásról, az nevetséges, míg ugyanez asszonyok álmában hónapszámot jelent. (Érdekes módon az Álmoskönyv a zöldség legalapvetőbb felhasználási módjáról, a paradicsom álomban történő evéséről nem ejt szót.)

A paradicsomot ezeken kívül lehet még szedni is. Ha így álmodunk paradicsomról, akkor az álomfejtés azt mutatja, hogy szeretőt fogunk cserélni. És végül, paradicsomot befőzni álomban nagy örömet fog okozni a háznál.

Álomfejtés paradicsom

Álomfejtés paradicsom férfi vagy női álomban jelenik meg?

A paradicsom álomfejtése napjainkban is kétféle lehet

A paradicsom álomfejtése manapság is vonatkozhat egyaránt a zöldségre és az édeni paradicsom álomban történő megjelenésére. Utóbbi esetben kissé vallásos színezetet kap a paradicsomos álom értelmezése: ha mindennap jó lelkiismerettel térünk nyugovóra, eljuthatunk a paradicsomba.

A paradicsom növény leve viszont férfinak az önmérsékletről jelez álmában, míg a nők számára valami nemkívánatos helyzet eljövetelére int.

És persze a “paradicsom” általános álomfejtése: megelégedettség – legyen az akár finom étel, akár vágyott helyszín.

További álmok megfejtése az álomszótárban