Álom és kreativitás – bevezető

Álom és kreativitás – bevezető

Nem tudom, más hogy van vele, de nekem az éjszaka nagyon gyakran a Nagy Megvilágosodás időszaka. Rengetegszer fordult már velem elő, hogy este fáradtan hazamentem a munkából egy problémán rágódva, amit nem tudtam megoldani. A befejezetlenség tudata nyomasztóan ült a vállamon, de tudtam, ma már képtelen leszek megtalálni a választ rá. Aztán nagy nehezen végre sikerült elaludnom. Néhány óra pihentető kikapcsolódás után azonban egyszer csak váratlanul belém hasított: de hát ezt kellett volna tennem! Egyúttal persze azonnal fel is riadtam, és csodálkozva pislogtam: hát ez az egyszerű megoldás végig ott lebegett körülöttem – miért is nem jöttem rá hamarabb?

Álom és kreativitás – van összefüggés

Racionálisan átgondolva rájöhetünk, hogy az álom és a kreativitás között van hasonlóság. Mindkettőhöz jól jön a képi gondolkodás, a váratlan, távoli asszociációkra való képesség, és a láthatóan egymástól távol állók összekombinálása.

De a legfontosabb talán az, hogy mindkettő tudaton túli, azaz teljes mértékben agyilag nem kontrollálható. (Vagy legalábbis még egyik esetében sem sikerült megtalálni a mozgatórugót.) Persze létezik tudatos álmodás, melynek segítségével legalább valamilyen szinten tudjuk irányítani az álmainkat. Nyilván lehet sokat tanulni, gyakorolni a kreativitás növelésére, ám mindkettő véges sikerű. A tudatos álomba is bármikor belekerülhetnek valamiféle „idegen elemek”, és hát, lássuk be, hiába képezi magát valaki tudatosan, a legtehetségesebb alkotóknak megadatott az ihlet képessége – ami vagy megjön előbb-utóbb, vagy nem.

Álom és kreativitás – az álmok tesznek kreatívvá, vagy a kreatív emberek álmai kreatívak?

Korábbi tudományos felmérések eredményei azt mutatták, hogy sima átlagemberek álmai képesek növelni a kreativitásukat, illetve problémamegoldó képességüket, és így akár a mindennapi életben is tudtak segítséget meríteni belőlük.

Az is kiderült továbbá, hogy azért van összefüggés a gyakori álmok és az álmodó személyisége terén is: a nyitottabb, pozitívabb, vakmerőbb, valamint az átlagnál nagyobb képzelőerővel rendelkező embereknek általában többször vannak kreatív álmai.

Álom és kreativitás

Álom és kreativitás – az álmok tesznek kreatívvá, vagy a kreatív emberek álmai kreatívak?

Álom és kreativitás – használjuk ki az adottságot!

Persze az sem mindegy, hogy mennyire képes az ember jól megfejteni, illetve helyesen alkalmazni a kreatív álom adta megoldókulcsokat: ahhoz is kell tehetség, hogy meglássuk a benne rejlő lehetőségeket.

Egy kevésbé tehetséges, mindennapi ember számára a hétköznapi gondok megoldásában lehetnek segítségére az álmok üzenetei, ha képes meghallgatni, amit javasolnak.

Ám a kreatív emberek azok, akiknek a legtöbbet tudják kihozni álmaikból: számos tehetséges tudós látott olyan álmokat, melyeknek későbbi felfedezésüket köszönhették. De a művészet is rengeteget köszönhet az álmoknak: a leghíresebb művek egy részét bizony neki köszönhetik alkotójuk.

Ha kíváncsi vagy néhány izgalmas történetre, kövesd továbbra is blogunkat, és tudd meg, kik a híres álmodók, akiknek oly sokat köszönhetünk!

Dóra álma – Híres álmok 1.