Visszatérő álmok: vajon minek a visszatértét jelenti?

Visszatérő álmaink: vajon minek a visszatértét jelenti?

Álmodni a legtöbb ember szokott, de legtöbbször nincs két, akár csak kicsit is egyforma álma egy embernek.

Ám létezik egy külön álomkategória, amit úgy neveznek: visszatérő álmok. Ezek olyan álmok, amelyek, bár nem feltétlenül egyformák, de van bennünk valami közös, mindig visszatérő. Emiatt pedig valami különleges üzenetet is hordozhatnak számunkra.

Visszatérő álmokról az Álmoskönyvben

Krúdy Gyula Álmoskönyv című kézikönyvében nemigen találkozhatunk a visszatérő álmok jelenségének magyarázatával. Ebben az álomgyűjtésben inkább egy-egy dolog álomban történő általános jelentése található.

Ha tüzetesen átolvassuk a könyvet, egyvalamivel mégiscsak találkozhatunk, ami nem más, mint egy visszatérő álombeli madár.

Krúdy szerint, ha visszatérő madárról álmodunk, az álmodójának perpatvart ígér.

Visszatérő álmok: Madár álomban, mit jelenthet

Visszatérő álmokról a kutatások fényében

A tudományos álomkutatások eredményei szerint nem ritka a visszatérő álmok jelensége. A felmérések szerint a megkérdezett felnőttek háromnegyede tapasztalt visszatérő álmokat.

Az eredmények számos más érdekességre is rámutattak. Ilyen például, hogy a nők körében gyakoribbak az ismétlődő álmok. Továbbá a visszatérő álmok nagyobb része inkább kellemetlen, mint pozitív érzéseket keltő álom.

Visszatérő álmok: a leggyakrabban előforduló ismétlődő jelenségek

A visszatérő álmaink között nagyon sok olyan volt, amely sok embernél hasonló élményekről szólt. Ilyen gyakori visszatérő álmok lehetnek például:

A legtöbb ilyen visszatérő álomra jellemző, hogy a valóságban nem így történt. Ezen kívül gyakran fordul elő még az is, hogy már régen lezárt, elmúlt eseményt elevenítenek fel.

Mégis, ezek után milyen magyarázata lehet vajon ezeknek a visszatérő álmainknak?

Visszatérő álmok: Zuhanás álomban, mit jelenthet

Visszatérő álmok: nem véletlenül ismétlődnek, mert foglalkoztatnak minket

Abban mind a kutatások, mind az álommagyarázatok megegyeznek, hogy nem véletlen, ha egy álomban valamilyen elem időről időre, visszatérően felbukkan.

Az, hogy folyamatosan ott találjuk álmunkban, valami aktuális, minket erősen foglalkoztató kérdésre, problémára utal, ez nyilvánvaló. Viszont nem konkrétan maga az álomban látható jelenség (pl. egy adott személy vagy zuhanás) maga a probléma. Hanem inkább valamilyen más, minket aggasztó, stresszt okozó konfliktust testesítenek meg, amin folyamatosan jár az agyunk.

Visszatérő álmaink: mit tehetünk, hogy javítsunk a helyzetünkön?

Az, ha már tudatosult bennünk, hogy valami folyton visszatér álmunkban, már az első lépés a megoldás felé. Ilyenkor minél több részletre emlékszünk a visszatérő álomból, annál többet segíthet nekünk. Sokan ilyenkor azt tanácsolják, hogy érdemes lejegyezni ezeket az álmokat, egyfajta álomnaplót vezetni róluk, majd az összefüggések segítségével értelmezni őket.

Ugyancsak jól jöhet, ha képesek vagyunk a tudatos álmodásra. Ezzel akár kitűzhetünk álombeli célokat, melyeket elérve au ismétlődő álom mögötti probléma megoldásához is közelebb kerülhetünk.

További álommagyarázatok az álomszótárban