Tigrissel álmodni: életerő, totem, lélekállat

Tigrissel álmodni: életerő, totem, lélekállat

Tigris! Tigris! éjszakánk
Erdejében sárga láng,

(William Blake: A tigris, ford.: Szabó Lőrinc)*

Tigrissel álmodni annyit jelent: ellenség. – állítja Krúdy Gyula híres, Álmoskönyv című könyvében.

Pedig tigrissel álmodni ennél sokkal többrétegű jelentést hordozhat magában. Elvégre a tigris, az oroszlán mellett, az egyik legfenségesebb, leginkább tekintélyt parancsoló állat. De van a tigrisnek másik oldala is: lehet lágyabb, és akár jelképezheti az ember nőies oldalát álomban.

Tigrissel álmodni az Álmoskönyvben a nőből férfivá válást jelentheti

Krúdy valószínűleg a tigrisnek leginkább a félelmetes, agresszív, férfias oldalát vette észre, legalábbis számára valami ilyesmit jelent tigrissel álmodni. Példa erre az, hogy az Álmoskönyv a tigris címszóra semmiféle más álommagyarázatot nem ad, mint azt, hogy ellenség.

De ha megnézzük a konkrét álmok leírását és azok elemzését, akkor is hasonló eredményre kell jutnunk. Tulajdonképpen csak egyetlenegy álomban, Margitéban bukkan fel a tigris, méghozzá egy nő képében. De mi köze egy nőnek a tigrishez? Mert azt állítja az álmodónak, hogy ő egy olyannyira erős és félelmet nem ismerő nő, hogy megölt egy tigrist.

Ezek után mivel magyarázza Krúdy a tigrisnő szerepét az álomban? Azzal, hogy ez a tigrist megölő nő – valójában egy férfi. Nemhiába hivalkodik az erejével: az álom minden résztvevőjét rettegésben tartja, és még egy fiatal fiút is a földhöz vág.

Tigrissel álmodni

Tigrissel álmodni

Tigrissel álmodni nőies jelentést is hordozhat

Pedig a tigris nemcsak veszélyes, agresszív, férfias fenevad lehet: a tigrisnek igenis van feminin oldala is. És itt nem feltétlenül az „anyatigris” agresszív jelképére gondolunk, elvégre ez sem feltétlenül a gyengéd nőiesség megnyilvánulása.

Tigrissel álmodni ugyanis mutathatja az álmodóban található legtökéletesebb nőiességet is. A szenvedélyes, szerelemre éhes énünk a valóságban ugyan nem tűnik fel könnyen, ám az álmunkban megjelenő tigris a bizonysága létezésének.

Tigrissel álmodni

Tigris álomban mit jelent?

Tigrissel álmodni a csodálat vagy rettegés tárgya a korai hitvilág szerint

A tigrist Nagy Sándor mutatta be Európának, miután hazatért indiai hadjáratából. De az ókori görögök számára nem volt ismeretlen: ő volt tudniillik Dionüszosznak, a mámor, részeg álom istenének egyik szimbóluma. Ugyancsak kapcsolatban áll Zephürosszal, a nyugati széllel és az ázsiai anyaistennővel is.

A leghangsúlyosabb szerepet a tigris Ázsiában töltötte be, ahol egyszerre csodálták fenségét, erejét és rettegtek haragjától, még álmukban is. Számukra az egyik legfontosabb totemállat volt – ahogyan más népeknél is, többek között hazánkban is.

De az álombeli tigris egyúttal a robbanó életerő, a szenvedély és fenség megtestesítője is volt. És persze a tigrishez kötődött még a termékenység és a szellemként megnyilvánuló ember képe is. A tigris által megölt ember lelke ugyanis beleköltözik az állatba – és rabul ejti álmait is.

* Utolsó megtekintés: 2021-04-15

További álommagyarázatok az álomszótárban.


Álmok, álmoskönyv, álomfejtés, álomszótár, álmok jelentése, mit jelentenek az álmok, álmok értelmezése, visszatérő álmok, álommagyarázatok.

 Mások erre kerestek még:

álmok álomfejtés, álmok értelmezése, álmok jelentése, almok jelentese a tol z ig, álmok jelentése krúdy gyula, álmok könyve, almokjelentese, álmos könyv, álmoskonyv jelentések, álmoskönyv, álmoskönyv álmok jelentése, álmoskönyv álomfejtés, álmoskönyv betűrendben, álmoskönyv jelentése, álmoskönyv krúdy, álmoskönyv online, alom, álom az álomban, álom az álomban álomfejtés,, álom fejtő,, alom jelentese, álomfejtés abc, alomfejtes abc szerint, álomfejtés állatok, álomfejtés álmok jelentése, álomfejtés könyv, álomfejtés krúdy, álomfejtés online, álomfejtés szotar, álomfejtés szótár, álomfejtő abc, álomfejtő kisszótár, álomszótár, az álmok jelentése, freud álomfejtés, freud álomfejtés online, furcsa álmok jelentése, krudi gyula almoskonyv, krúdy álmoskönyv, krúdy álomfejtés, krudy gyula almoskonyv, krúdy gyula álmoskönyv, krúdy gyula álmoskönyv online, krúdy gyula álmoskönyv pdf, krúdy gyula álomfejtés, mi az álom, mit jelent az álmom, mit jelentenek az álmok, mit jelentenek az álmok lexikon a tól z ig, nagy álomszótár, online álmoskönyv, online álomkönyv, rossz álmok jelentése, visszatérő álmok jelentése.