Tigrissel álmodni: életerő, totem, lélekállat

Tigrissel álmodni: életerő, totem, lélekállat

Tigris! Tigris! éjszakánk
Erdejében sárga láng,

(William Blake: A tigris, ford.: Szabó Lőrinc)*

Tigrissel álmodni annyit jelent: ellenség. – állítja Krúdy Gyula híres, Álmoskönyv című könyvében.

Pedig tigrissel álmodni ennél sokkal többrétegű jelentést hordozhat magában. Elvégre a tigris, az oroszlán mellett, az egyik legfenségesebb, leginkább tekintélyt parancsoló állat. De van a tigrisnek másik oldala is: lehet lágyabb, és akár jelképezheti az ember nőies oldalát álomban.

Tigrissel álmodni az Álmoskönyvben a nőből férfivá válást jelentheti

Krúdy valószínűleg a tigrisnek leginkább a félelmetes, agresszív, férfias oldalát vette észre, legalábbis számára valami ilyesmit jelent tigrissel álmodni. Példa erre az, hogy az Álmoskönyv a tigris címszóra semmiféle más álommagyarázatot nem ad, mint azt, hogy ellenség.

De ha megnézzük a konkrét álmok leírását és azok elemzését, akkor is hasonló eredményre kell jutnunk. Tulajdonképpen csak egyetlenegy álomban, Margitéban bukkan fel a tigris, méghozzá egy nő képében. De mi köze egy nőnek a tigrishez? Mert azt állítja az álmodónak, hogy ő egy olyannyira erős és félelmet nem ismerő nő, hogy megölt egy tigrist.

Ezek után mivel magyarázza Krúdy a tigrisnő szerepét az álomban? Azzal, hogy ez a tigrist megölő nő – valójában egy férfi. Nemhiába hivalkodik az erejével: az álom minden résztvevőjét rettegésben tartja, és még egy fiatal fiút is a földhöz vág.

Tigrissel álmodni

Tigrissel álmodni

Tigrissel álmodni nőies jelentést is hordozhat

Pedig a tigris nemcsak veszélyes, agresszív, férfias fenevad lehet: a tigrisnek igenis van feminin oldala is. És itt nem feltétlenül az “anyatigris” agresszív jelképére gondolunk, elvégre ez sem feltétlenül a gyengéd nőiesség megnyilvánulása.

Tigrissel álmodni ugyanis mutathatja az álmodóban található legtökéletesebb nőiességet is. A szenvedélyes, szerelemre éhes énünk a valóságban ugyan nem tűnik fel könnyen, ám az álmunkban megjelenő tigris a bizonysága létezésének.

Tigrissel álmodni

Tigris álomban mit jelent?

Tigrissel álmodni a csodálat vagy rettegés tárgya a korai hitvilág szerint

A tigrist Nagy Sándor mutatta be Európának, miután hazatért indiai hadjáratából. De az ókori görögök számára nem volt ismeretlen: ő volt tudniillik Dionüszosznak, a mámor, részeg álom istenének egyik szimbóluma. Ugyancsak kapcsolatban áll Zephürosszal, a nyugati széllel és az ázsiai anyaistennővel is.

A leghangsúlyosabb szerepet a tigris Ázsiában töltötte be, ahol egyszerre csodálták fenségét, erejét és rettegtek haragjától, még álmukban is. Számukra az egyik legfontosabb totemállat volt – ahogyan más népeknél is, többek között hazánkban is.

De az álombeli tigris egyúttal a robbanó életerő, a szenvedély és fenség megtestesítője is volt. És persze a tigrishez kötődött még a termékenység és a szellemként megnyilvánuló ember képe is. A tigris által megölt ember lelke ugyanis beleköltözik az állatba – és rabul ejti álmait is.

* Utolsó megtekintés: 2021-04-15

További álommagyarázatok az álomszótárban.