Oroszlánnal álmodni, mit jelent?

Oroszlánnal álmodni, mit jelent?

“Ha felemeli erőt sugárzó, férfias fejét,

akkor az álmodóra olyan mély benyomást gyakorol

a magabiztos szenvedélynek ez a szimbóluma,

annyira lenyűgözi a nagy és veszélyes erő tudata,

hogy még az értelmezésben járatlan is sejti:

bensejében hatalmas, vad energia követeli meg

az áttörést egy biztos ösztönű új személyiség felé.”

(E. Aeppli)*

Az oroszlán, ez a tökéletes, vad, ámde egyúttal méltóságteljes állat a hatalom szimbóluma, uralkodást kifejező jelkép. A kezdetektől jelen van számos művészi alkotáson, a mesék gyakori szereplője, ahol ő az állatok királya. A napot is megtestesíti, erejének és aranybarna színének köszönhetően. De vajon mit jelent, ha felbukkan az álmunkban?

Oroszlánnal álmodni, mit jelent?

Oroszlánnal álmodni, mit jelent?

Oroszlánnal álmodni, mit jelent – az Álmoskönyv tömör, rövid válasza

Krúdy álomfejtése szerint ha valaki oroszlánnal álmodik, az se többre sem kevesebbre nem utal, mint hogy “a jólét jegye”. De azért még megemlíti az oroszlánt más témák kapcsán is. Így például a két oldal esetében a jobb oldal az oroszlán jegye, és ez az álom férfineműségét jelzi.

Természetesen az oroszlánról mint fontos állatövi jegyről sem feledkezik meg azért. A július hónapja az övé. Megemlékezik még a “suszter” kisemberről is, aki oroszlán legyőzéséről álmodik, és még ébredéskor is a kezében keresi a kitépett sörényét. Ő keleti mesék jellegzetes szereplője.

Más, korábbi nagy álomfejtők azt tartják, ha oroszlán jelenik meg álmodban, hamarosan egy jó barátra lelsz. Az oroszlán ordítása viszont veszélyre int, ha pedig álmodban megölöd vagy esetleg megszelídíted, akkor sikerélményben lesz részed. Ha pedig kölykökkel látod az anyaoroszlánt, az családi örömöket vetít előre.

Oroszlánnal álmodni, mit jelent?

Oroszlánnal álmodni, mit jelent?

Oroszlánnal álmodni, mit jelent – önmagunkat vagy kapcsolatainkat mutatja

Az oroszlán máig az erő megtestesítője. A nyugodt, eredendően békés természetre utal, aki azonban nem hátrál meg semmiféle kihívás elől, ha harcra kerülne sor.

Ha az álmunkban megjelenő oroszlán szelíd és barátságos, az azt mutatja, egészséges önértékeléssel bírsz, és bízol magadban. Ám ha vad és ijesztően lép fel, akkor bizony ez az önbizalom inkább csak a látszat. Kifelé ezt sugárzod, talán túlzottan erősen is, miközben belsődet kétségek gyötrik.

De jelezhet más személyt is az álombeli oroszlán. Olyasvalakit, aki önző és fennhéjazó, akivel konfliktusba kerültünk, és le akarja igázni a te akaratodat.

Mint annyi más szimbólum, az oroszlán is jelképezhet még szexualitást, a benned lakozó, buja és akár féktelen vágyaidat.

Az oroszlán tehát ismét egy olyan álomkép, ami rendkívül sokrétűen értelmezhető. Ahhoz, hogy jól tudd értelmezni, ismerned kell önmagadat – de egyúttal abban is segít, hogy még jobban megértsd titkos vágyaidat.

* Forrás: Biedermann, Hans: Szimbólumlexikon. Corvina, 1996.

Oroszlánnal álmodni, mit jelent?

Oroszlánnal álmodni, mit jelent?

Álomszótár, álomfejtés