Krokodillal álmodni mit jelent?

Krokodillal álmodni – a bűnbánat szimbólumát jelenti?

Ne ejtsünk krokodilkönnyeket

Körülöttünk élő és döglött krokodilusok voltak.

Kijutottunk a pocsolyából, s egy vasúti vágány keresztezésénél

át akarva menni, ismét egy krokodilt pillantottunk meg, és mellette

egy férfi állt, akinek a szeme helyén két nagy piros pont volt.

(Krúdy Gyula: Cuki-Buki álma*)

A krokodil egy különös állat. Nem állíthatjuk azt róla, hogy különösebben szép lenne, és hát eléggé félelmetes is. Vajon ki mondhatja el magáról, hogy álmodott már krokodilról? De a még nagyobb kérdés: mit jelenthet krokodillal álmodni?

Krokodillal álmodni – avagy sárkánnyal álmodni?

Krúdy Gyula szerint valószínűleg nem túl sokan mondhatják el magukról, hogy krokodilról álmodtak. Legalábbis erre utal az, hogy nevezetes álomfejtő kézikönyve, a jól ismert Álmoskönyv címszavai között nem találhatjuk meg a krokodilt.

De azért csak olvashatunk pár szót arról, hogy vajon mi lehet a jelentése annak, ha krokodillal álmodunk. A legrégibb álmoskönyvek emlékeznek meg róla. És talán pont emiatt, hogy nagyon régi álomfejtésekről van szó, a krokodil mindig csak egy másik állat mellett szerepel. Ez az állat pedig nem más, mint a régi mesék jó rémfigurája: a sárkány.

Eszerint ha valaki krokodilt vagy sárkányt lát álmában: az megutálást jelent. Ezzel szemben, ha olyan álmot látsz, amiben neked van saját krokodilod vagy sárkányod: az vélhetően nagy becsületet fog hozni.

Krokodillal álmodni mit jelent?

Krokodillal álmodni mit jelent?

Krokodillal álmodni: a mélylélektan sem kedveli

Érdekes módon a mélylélektan is a sárkánnyal hozza párhuzamba a krokodilt. A svájci Jung-tanítvány, Aeppli szerint a krokodil olyan, mint a sárkány, de még annál is ősibb eredetű, ráadásul lusta élőlény. De nem elég az, hogy lusta, mindenáron be akar kapni minket, embereket. Ez pedig azt bizonyítja, hogy a krokodil tulajdonképpen a kollektív tudattalan mélyén lappangó gonosz életszemlélet jelképe.

Ha tehát manapság megtörténik az, hogy valaki krokodillal álmodik, ne reméljen jót arról, hogy mit jelent. Krokodillal álmodni ugyanis a mélylélektan magyarázata szerint ezek alapján belső energiáink negatív szimbólumát jelenti. Utalhat így akár álmunkban a krokodil valami nagyon régi, mélyen eltemetett emlékekre. Hiába temettük el azonban, ezek a kellemetlen emlékek most mindenáron elő akarnak törni a mocsárból, tudattalanunk fenekéről.

Krokodillal álmodni mit jelent?

Krokodillal álmodni mit jelent?

Krokodillal álmodni a néphit szerint képmutatásra is utalhat

A krokodil a történelem során sem volt éppenséggel a legkedveltebb állat. Régen a krokodilt a sátán megtestesítőjének, gonosz szörnynek tartották, vagy akár a pokol száját látták benne.

A néphit pedig nemcsak tartott tőle, de még képmutatással is megvádolta. Ez abból az elképzelésükből eredt, miszerint a krokodil, miután felfalta zsákmányát, látszólag bűnbánóan elsiratja az áldozatát. Vélhetően ebből alakult ki a „krokodilkönny” kifejezés is. Ezzel kívánunk mindenkinek szép – és lehetőleg krokodilmentes – álmokat.

* Utolsó megtekintés: 2021-04-05


További álommagyarázatok az álomszótárban.

Álmok, álmoskönyv, álomfejtés, álomszótár, álmok jelentése, mit jelentenek az álmok, álmok értelmezése, visszatérő álmok, álommagyarázatok.

Mások erre kerestek még:

álmok álomfejtés, álmok értelmezése, álmok jelentése, almok jelentese a tol z ig, álmok jelentése krúdy gyula, álmok könyve, almokjelentese, álmos könyv, álmoskonyv jelentések, álmoskönyv, álmoskönyv álmok jelentése, álmoskönyv álomfejtés, álmoskönyv betűrendben, álmoskönyv jelentése, álmoskönyv krúdy, álmoskönyv online, alom, álom az álomban, álom az álomban álomfejtés,, álom fejtő,, alom jelentese, álomfejtés abc, alomfejtes abc szerint, álomfejtés állatok, álomfejtés álmok jelentése, álomfejtés könyv, álomfejtés krúdy, álomfejtés online, álomfejtés szotar, álomfejtés szótár, álomfejtő abc, álomfejtő kisszótár, álomszótár, az álmok jelentése, freud álomfejtés, freud álomfejtés online, furcsa álmok jelentése, krudi gyula almoskonyv, krúdy álmoskönyv, krúdy álomfejtés, krudy gyula almoskonyv, krúdy gyula álmoskönyv, krúdy gyula álmoskönyv online, krúdy gyula álmoskönyv pdf, krúdy gyula álomfejtés, mi az álom, mit jelent az álmom, mit jelentenek az álmok, mit jelentenek az álmok lexikon a tól z ig, nagy álomszótár, online álmoskönyv, online álomkönyv, rossz álmok jelentése, visszatérő álmok jelentése.