Kakukk jelentése álmunkban

A kakukk szerepe, ha megjelenik álmainkban

Madarak ébrednek, hamarosan zeng
az erdő, fülemüle bánatosan szól,
kakukk veri fel az ősi csendet,
s egy kacagó gerle válaszol rá valahol.

(Péteriné J. Erzsébet: Álom az álomban*)

Valami elképesztő, mennyi mindenfélével vagyunk képesek éjszaka álmodni. Álmodhatunk való és a valóságon túli/mesebeli, valamint élő és élettelen dolgokról egyaránt. Álmok lehetnek emberekről és álmodhatunk állatokról. Álmodhatunk emlősökről és álmodhatunk madarakról is. És, álmodjunk bármiről is, mindennek megvan a maga egyedi, különleges jelentése.

Itt van például a kakukk. A kakukk, egy élőlény, egy állat, azon belül is egy madár – talán nem is a legkülönlegesebbek egyike. Vajon mit jelenthet számunkra, ha éppen a kakukk bukkan fel az álmunkban?

Kakukk jelentése álmunkban

Kakukk jelentése álmunkban

A kakukk jelentése álmunkban Krúdy Gyula szerint

Mivel a kakukk nem különösebben különleges, de nem is egy széles körben elterjedt madár, hol találhatunk álombeli jelentésére?

A helyes válasz természetesen most is a leginkább kézenfekvő: keressük a kakukk álombeli megfejtését Krúdy Gyula: Álmoskönyv című művében.

Szerencsére klasszikus álomfejtőnk a kakukk esetében sem hagy minket cserben. Nézzük, mit ír az Álmoskönyv a kakukk jelentéséről álmunkban.

A kakukk az ő meglátása szerint, hasonlóan a békához, kicsit időjósló szerepet tölt be álmunkban. Ha ugyanis kakukkot látunk álmunkban, elsődleges jelentésében szép időt hozhat nekünk, miután felébredtünk.

De még az is előfordulhat, hogy álmunkban nem látjuk a kakukkot, hanem csak halljuk. Krúdy ugyanis külön kitér arra az esetre, amikor pusztán kakukkszóval álmodunk.

Sajnos ez már nem olyan kellemes jelentést hordoz az álmunkban, mint a kakukk teljes valójában. Kakukkszóval álmodni ugyanis vészterhes hírt hozhat nekünk: egy közeli ismerősünk hirtelen halálát…

A kakukk jelentése álmunkban mint a halál előjele

Az, hogy a kakukk ismerősünk halálát jósolja álmunkban, nem teljesen véletlen. A kakukk ugyanis azon állatok közé sorolható, amelyek a régi népi hitvilág szerint a halál előjeleként* vannak számon tartva.

Úgy tartják ugyanis – sok helyen talán még napjainkban is – hogy a kakukk képes megjósolni számunkra, hogy mennyi ideig élhetünk. Ehhez nem kell mást tennünk, mint meghallani az év első kakukkszóját. Ha figyelmesen megszámoljuk a kakukkolások számát, akkor az megadja, hány évig élvezhetjük még földi létünk gyümölcseit.

Ha pedig a kakukk a falunkba téved, akkor az bizony halált jelent. Így hát könnyen megláthatjuk az összefüggést az álombeli kakukk, és annak jelentése, az ismerős halála között.

A kakukk jelentése álmunkban mint az óra ütése

Napjaink álomfejtése a kakukkot inkább más oldaláról magyarázza, ha megjelenik álmunkban. Ez pedig nem más, mint az, hogy az idő múlására figyelmeztet bennünket. Ennek is meglehet a maga oka – figyelembe véve a kakukkos órát mint időmérő szerkezetet.

Kakukk jelentése álmunkban

Kakukk jelentése álmunkban

* Utolsó megtekintés: 2021-01-12

További álommagyarázatok az álomszótárban.