Gólya szerepe álmainkban

A gólya álmainkban

– Gyere közelebb – lépett egyet a gólya –, én is mondok valamit…

A karvaly csak állt a levegőben, de szemében lángolt a véres düh.

Ha akarnám, megfognám a nyakad, koszos békaevő.

Fogd meg! – bólintott a gólya, de Nerr tudta, hogy ez veszedelmes mulatság. Lehet, hogy nem találja el a gólya éles csőrével, de ha eltalálja…

(Fekete István: Kele*)

A gólya egy gyönyörű madár. Hazánkban minden gyermek és felnőtt ismeri és szereti a gólyát.

Sajnos napjainkban a gólya egyre kevésbé érzi jól magát, ami abban is megmutatkozik, hogy számuk egyre csökken. Emiatt a gólya fokozottan védett madárnak lett nyilvánítva, és sokan figyelik aggódva a gólyamadár sorsát.

Mert a gólya az ember életében fontos szerepet tölt be – mind a valóságban, mind álmaiban.

Gólya álmainkban, milyen szerepet töltenek be?

A gólya szerepe álmainkban

A gólya, mely szerencsét és jót hoz álmodban

Azt, hogy a gólya szerencsét jelent, ha álmunkban megjelenik, már a Krúdy-féle Álmoskönyv is megírta.

A gólya ugyanis azon babonás állatok egyike (a bagoly mellett), melyről azt tartják, hogy szerencsét hoz. De már Krúdy is arra intett minket, hogy ezeket a szerencsét hozó állatokat, köztük a gólyát, bántani nem szabad.

Szent-György napja pedig, ami az első igazi tavaszi nap, kifejezetten a boldogság, öröm, élet és szerencse ígéretét hordozza magában. És hát ezek után az sem meglepő, hogy ilyenkor a gólya is megmutatkozik előttünk.

Ha pedig a gólya álmunkban jelenik meg, az nem jelenthet mást, mint szerencsét – különösen, ha álmunkban fészket rak a házunkon. A gólya úgy általában jó barátot jegyez álomban, több gólya pedig boldog házasság és gyermek ígéretét hordozza.

Tekintsük hát mi is a gólyát a szerencse madarának!

A gólya szerepe álmainkban

A gólya és napjaink földhözragadtabb álomjelentései

A gólya mindig is nagy tiszteletnek örvendett az egykori emberek idejében. A gólyához kötődik a teremtőképesség és a szülő-gyermek közötti meghitt, szoros kapcsolat is.

A gólya a Bibliában is kiérdemli, hogy a szerencse jelképének tartsák. Méghozzá annak köszönhetően, hogy ő az, amely megvéd bennünket a gonosz kígyótól. Így még magát Krisztust is jelképezi a gólya, mely megszabadít minket a sátán teremtményeitől.

De van, ahol a gólya a feltámadás jele, és persze ne feledkezzünk meg a termékenységet, gyermekáldást hozó gólya szerepéről sem.

Mit jelent a gólya álmainkban napjaink emberének?

Manapság a gólya álombeli értelmezése jóval prózaibb jelentéseket tartogathat számunkra Ha pszichoanalitikus megközelítésben értelmezzük, a gólya az álomban szexuális problémákra, az utódnemzéstől vagy akár az elkötelezettségtől való félelemre utalhat.

Más értelmezések szerint a gólya álomban békétlenséget hozhat az álmodónak. A gólya fészke pedig arra a látszatvilágra utal, melyet az álmodó épített magának, hogy meneküljön a valóságtól.

* Utolsó megtekintés: 2021-03-24

További álommagyarázatok az álomszótárban