Gólya szerepe álmainkban

A gólya álmainkban

– Gyere közelebb – lépett egyet a gólya –, én is mondok valamit…

A karvaly csak állt a levegőben, de szemében lángolt a véres düh.

Ha akarnám, megfognám a nyakad, koszos békaevő.

Fogd meg! – bólintott a gólya, de Nerr tudta, hogy ez veszedelmes mulatság. Lehet, hogy nem találja el a gólya éles csőrével, de ha eltalálja…

(Fekete István: Kele*)

A gólya egy gyönyörű madár. Hazánkban minden gyermek és felnőtt ismeri és szereti a gólyát.

Sajnos napjainkban a gólya egyre kevésbé érzi jól magát, ami abban is megmutatkozik, hogy számuk egyre csökken. Emiatt a gólya fokozottan védett madárnak lett nyilvánítva, és sokan figyelik aggódva a gólyamadár sorsát.

Mert a gólya az ember életében fontos szerepet tölt be – mind a valóságban, mind álmaiban.

Gólya álmainkban, milyen szerepet töltenek be?

A gólya szerepe álmainkban

A gólya, mely szerencsét és jót hoz álmodban

Azt, hogy a gólya szerencsét jelent, ha álmunkban megjelenik, már a Krúdy-féle Álmoskönyv is megírta.

A gólya ugyanis azon babonás állatok egyike (a bagoly mellett), melyről azt tartják, hogy szerencsét hoz. De már Krúdy is arra intett minket, hogy ezeket a szerencsét hozó állatokat, köztük a gólyát, bántani nem szabad.

Szent-György napja pedig, ami az első igazi tavaszi nap, kifejezetten a boldogság, öröm, élet és szerencse ígéretét hordozza magában. És hát ezek után az sem meglepő, hogy ilyenkor a gólya is megmutatkozik előttünk.

Ha pedig a gólya álmunkban jelenik meg, az nem jelenthet mást, mint szerencsét – különösen, ha álmunkban fészket rak a házunkon. A gólya úgy általában jó barátot jegyez álomban, több gólya pedig boldog házasság és gyermek ígéretét hordozza.

Tekintsük hát mi is a gólyát a szerencse madarának!

A gólya szerepe álmainkban

A gólya és napjaink földhözragadtabb álomjelentései

A gólya mindig is nagy tiszteletnek örvendett az egykori emberek idejében. A gólyához kötődik a teremtőképesség és a szülő-gyermek közötti meghitt, szoros kapcsolat is.

A gólya a Bibliában is kiérdemli, hogy a szerencse jelképének tartsák. Méghozzá annak köszönhetően, hogy ő az, amely megvéd bennünket a gonosz kígyótól. Így még magát Krisztust is jelképezi a gólya, mely megszabadít minket a sátán teremtményeitől.

De van, ahol a gólya a feltámadás jele, és persze ne feledkezzünk meg a termékenységet, gyermekáldást hozó gólya szerepéről sem.

Mit jelent a gólya álmainkban napjaink emberének?

Manapság a gólya álombeli értelmezése jóval prózaibb jelentéseket tartogathat számunkra Ha pszichoanalitikus megközelítésben értelmezzük, a gólya az álomban szexuális problémákra, az utódnemzéstől vagy akár az elkötelezettségtől való félelemre utalhat.

Más értelmezések szerint a gólya álomban békétlenséget hozhat az álmodónak. A gólya fészke pedig arra a látszatvilágra utal, melyet az álmodó épített magának, hogy meneküljön a valóságtól.

* Utolsó megtekintés: 2021-03-24

További álommagyarázatok az álomszótárban


 Mások erre kerestek még:

álmok álomfejtés, álmok értelmezése, álmok jelentése, almok jelentese a tol z ig, álmok jelentése krúdy gyula, álmok könyve, almokjelentese, álmos könyv, álmoskonyv jelentések, álmoskönyv, álmoskönyv álmok jelentése, álmoskönyv álomfejtés, álmoskönyv betűrendben, álmoskönyv jelentése, álmoskönyv krúdy, álmoskönyv online, alom, álom az álomban, álom az álomban álomfejtés,, álom fejtő,, alom jelentese, álomfejtés abc, alomfejtes abc szerint, álomfejtés állatok, álomfejtés álmok jelentése, álomfejtés könyv, álomfejtés krúdy, álomfejtés online, álomfejtés szotar, álomfejtés szótár, álomfejtő abc, álomfejtő kisszótár, álomszótár, az álmok jelentése, freud álomfejtés, freud álomfejtés online, furcsa álmok jelentése, krudi gyula almoskonyv, krúdy álmoskönyv, krúdy álomfejtés, krudy gyula almoskonyv, krúdy gyula álmoskönyv, krúdy gyula álmoskönyv online, krúdy gyula álmoskönyv pdf, krúdy gyula álomfejtés, mi az álom, mit jelent az álmom, mit jelentenek az álmok, mit jelentenek az álmok lexikon a tól z ig, nagy álomszótár, online álmoskönyv, online álomkönyv, rossz álmok jelentése, visszatérő álmok jelentése.