Gólyával álmodni, mit jelent?

Gólyával álmodni, mit jelent? Álomfejtés az álomszótárban

Gólya, gólya, gilice,
mitől véres a lábad?
Török gyerek elvágta,
magyar gyerek gyógyítja,
síppal, dobbal, nádi hegedűvel
.”

(Forrás*)

A gólya nekünk, magyar embereknek talán különlegesen kedves helyet foglal el a szívünkben. Már apró gyermekkorunkban megismerkedhetünk vele. Megtudhatjuk, hogy ők hozzák a kistestvéreket. 🙂 És azt is, hogy a mi feladatunk a sérült gólyát meggyógyítani, legalábbis a népdal szerint.

Ezek után adódna a logikus megállapítás, hogy mi, magyarok talán többen, gyakrabban is álmodunk gólyával, mint másutt a világon. Erre a kérdésre persze nem fogunk választ találni. De arra mindenképpen igyekszünk kísérletet tenni, hogy elmondjuk, mi mindent is jelent az, ha gólyával álmodunk.

Gólyával álmodni, mit jelent?

Gólyával álmodni, mit jelent?

Gólyával álmodni az elmúlt századokban, az Álmoskönyv szerint

A „legszebb, leghitelesebb magyar álomfejtő tanácsadó könyv”, Krúdy Gyula műve mindenekelőtt azt jelenti ki: gólyával álmodni – jó barát.

Korábbi megfigyelők, azaz Kerner szerint:

  • a házadon kelepelő gólya: szégyen;
  • házadon fészket rakó gólya: szerencse;
  • több gólya pedig: boldog házasság, gyermekek jegyei.

Gólyával álmodni – gólyák és a termékenység

Mint látható tehát, nemcsak a népi folklórban, de az álomértelmezésben is megjelenik a gólya gyermekáldást hozó képessége. Vajon honnan ered ez a feltételezés?

Az bizonyos, hogy már a régi időkben is valamilyen módon hozzákapcsolták a gólyát a születéshez. Az északi népeknél a feltámadás szimbólumának tekintették, vélhetően azért, mert költöző madárként minden tavasszal visszatér.

Egyéb kultúrákban viszont más aspektusát emelik ki a gólyának: méghozzá a szülők és a fiókáik közötti szeretetet. Éppen ezért a gólya egyfajta példaképpé vált, és több más jó tulajdonsággal azonosították. Így például az erénnyel, bölcsességgel és tisztasággal.

Gólyával álmodni – gólyák és a termékenység a mélylélektan szemével

A pszichoanalízis is kereste a választ arra, hogy miért tartják gyermekhozónak a gólyát. Ők természetesen ezt a kérdést is a bennünk található (rejtett) szexualitásból vezették le. Eszerint a gólya hosszú, piros csőre fallikus szimbólumnak tekinthető. A kémény csöve pedig a vaginát formázza. A gólya meg, piros csőrével, ebbe pottyantja be a gyermeket a házakba… A gyermekáldás képzete így hát kiválóan meg lett magyarázva.

Ha tehát álmunkban gólyával álmodunk, nem árt emlékezni erre. Könnyen előfordulhat, hogy a gólya álmunkban – ahogyan már a régiek is megmondták – arra utal, hogy ideje megállapodni. Ideje volt a fiatalságnak, könnyelműségnek, de lassan mindenki életében elérkezik egy mérföldkő. Ez pedig nem más, mint a családalapítás, életünk, tapasztalataink, javaink továbbadása utódaink számára. A gólyák álmunkban ezt sugallják nekünk: legyen célunk egy új és talán még jobb generáció megszületése, felnevelése érdekében tovább létezni.

*Utolsó megtekintés: 2020-05-19

Gólyával álmodni, mit jelent?

Gólyával álmodni, mit jelent?

Álomfejtés az álomszótárbanÁlmok, álmoskönyv, álomfejtés, álomszótár, álmok jelentése, mit jelentenek az álmok, álmok értelmezése, visszatérő álmok, álommagyarázatok.

 Mások erre kerestek még:

álmok álomfejtés, álmok értelmezése, álmok jelentése, almok jelentese a tol z ig, álmok jelentése krúdy gyula, álmok könyve, almokjelentese, álmos könyv, álmoskonyv jelentések, álmoskönyv, álmoskönyv álmok jelentése, álmoskönyv álomfejtés, álmoskönyv betűrendben, álmoskönyv jelentése, álmoskönyv krúdy, álmoskönyv online, alom, álom az álomban, álom az álomban álomfejtés,, álom fejtő,, alom jelentese, álomfejtés abc, alomfejtes abc szerint, álomfejtés állatok, álomfejtés álmok jelentése, álomfejtés könyv, álomfejtés krúdy, álomfejtés online, álomfejtés szotar, álomfejtés szótár, álomfejtő abc, álomfejtő kisszótár, álomszótár, az álmok jelentése, freud álomfejtés, freud álomfejtés online, furcsa álmok jelentése, krudi gyula almoskonyv, krúdy álmoskönyv, krúdy álomfejtés, krudy gyula almoskonyv, krúdy gyula álmoskönyv, krúdy gyula álmoskönyv online, krúdy gyula álmoskönyv pdf, krúdy gyula álomfejtés, mi az álom, mit jelent az álmom, mit jelentenek az álmok, mit jelentenek az álmok lexikon a tól z ig, nagy álomszótár, online álmoskönyv, online álomkönyv, rossz álmok jelentése, visszatérő álmok jelentése.