Álmok és szimbólumok – bevezető

Álmok és szimbólumok

Álmok és szimbólumok – bevezető

A jel, a jelkép ősidők óta az ember egyik legfontosabb találmánya. Gyakorlatilag ez mondható a kommunikáció alapjának: lényege, hogy minél tömörebben utaljon valami, általában és eleinte nagyon is hasznos és fontos információra, amit a másik féllel közölni akar, míg ez a másik fél mindezt ismeri, és meg is érti. (jel=jelentés).

Álmok és szimbólumok
Álmok és szimbólumok – Álomfogó

 

 

 

Hogy miért is ennyire alapvetőek a szimbólumok? Azért, mert mindennapi életünkben folyamatosan jelen vannak, olyannyira, hogy sokszor nem is vesszük észre. Ám ha nem lennének, a hiányuk azonnal feltűnne, sőt, adott esetben kifejezetten problémát is okozna. Csak hogy a legkézenfekvőbb példát említsem: a jelek egyik legismertebb és leginkább használt formái a betűk. Az írásbeliség tehát a szimbólumok kialakulásának köszönhető.

 

 

 

 

 

 

Álmok és szimbólumok
Álmok és szimbólumok – Egyiptomi hieroglifa

 

A szimbólumok gyakran – és főleg eleinte, a kialakulásuk során – nagyon egyértelmű, könnyen felismerhető, ezáltal egyszerűen, viszonylag kevés háttértudás ismerete nélkül dekódolhatóak. Gondoljunk csak az ősi írásokra: az egyiptomi hieroglifákra, azaz képírásokra, de akár említhetnénk a manapság használt közlekedési táblákat is. Majd a civilizáció fejlődése során fokozatosan egyre elvontabbá, kevésbé felismerhetővé váltak. Ez főleg akkor volt fontos, amikor nem az volt a cél, hogy a lehető legtöbb embernek átadhassák az információt, hanem inkább csak kifejezetten bizonyos, beavatott kevesek számára akartak üzenni. A titkosírás az egyre több, maga elé mindenféle misztikus célt kitűző szekta kedvenc kommunikációs eszközévé vált.

Ahogyan szépen, fokozatosan kialakultak a különböző vallások, melyekhez magyarázatként megszülettek a mitológiai történetek, illetve a különböző művészeti ágak, a szimbólumok szerepe tovább erősödött.

 

 

 

 

 

 

Álmok és szimbólumok
Álmok és szimbólumok – Emoticonok

 

Érdekes módon napjainkban újra reneszánszát éli a képi megjelenítés. Ennek leginkább a kommunikáció változásai állnak a háttérben: a virtuális tér, a kevesebb személyes interakció, a több, de rövidebb beszélgetések – minél gyorsabban reagáljunk, lásd sms, mms, chatprogramok – arra késztetnek, hogy minél rövidebben, rövidítésekkel, ikonokkal fejezzünk ki minél többet: erre pedig kiválóan alkalmasak a most rendkívül népszerű emoticonok: ezek segítségével, ikonokkal már bonyolult érzelmeinket is képesek vagyunk egy jellel kifejezni.

 

 

 

 

Álmok és szimbólumok
Álmok és szimbólumok – Jin & Jang

 

A szimbólumok ezen kívül kulcsfontosságú elemei az antropológiának (embertannak), illetve a pszichoanalízisnek. Ez utóbbi az ember tudatában zajló eseményeket igyekszik feltárni és megérteni. Egyik legfontosabb kutatási területe az álom, annak tartalma, illetve az álmok jelentése. Megfejtésükben meghatározó szerepet játszanak az ősi szimbólumok, a civilizáció hajnalán élő emberek vallási, mitológiai, művészeti jelképei, melyet a mai emberiség kollektív tudattalanjában hordoz, és amelyek mind a mai napig befolyással vannak életére.

Az álmok jelentéséhez fontos tehát, hogy tisztában legyünk az ősi, legrégebbi szimbólumok eredeti jelentésével. Cikksorozatunkkal ebbe a rendkívül izgalmas világba szeretnénk bevezetni az olvasókat: a legfontosabb jelképeket és történelmi eredetüket mutatjuk be.

 

 
About Álmok jelentése

Mint az álomfejtés, a spiritualitás és az ezotéria szakértője, elkötelezetten segítek másoknak felfedezni az álmok jelentését. Az álmok nemcsak hogy fontos eszközök a tudatalatti megértésében, de értékes betekintést is nyújtanak a mindennapi életünkbe. Az álomszótár és az álmoskönyv online változatai segítségével álmok jelentését a-tól z-ig kutathatjuk. Az én utam az álmok világába, a nagy álomszótár használatával több mint 20 évvel ezelőtt kezdődött, és azóta rengeteget tanultam az álmok jelentéséről, beleértve a rossz álmok jelentését is. Szenvedélyesen osztom meg tudásomat másokkal, és segítek nekik az álmok értelmezésében és magyarázatában, hogy kapcsolatba léphessenek spirituális énjükkel.

View all posts by Álmok jelentése →