Pénz álomban: a jólét iránti vágyunkat jelenti

Pénz álomban a jólét iránti vágyunkat jelenti

Az emberiség egyik legfontosabb mozgatórugója a gazdagság, jólét utáni vágy. Legtöbben úgy véljük ugyanis, hogy ezek azok, amik el tudják hozni számunkra a boldogságot.

Ahhoz, hogy gazdagon, jólétben éljünk, mindenekelőtt elsősorban egyvalamire van szükségünk: pénzre. Pénzből azonban, legnagyobb sajnálatunkra, igen keveseknek van elegendő. (Már csak azért sem, mert akinek szerintünk sok pénze van, az kevesli azt, ami nekünk már mennyei boldogság lenne).

A (sok) pénz tehát legnagyobb vágyálmunk, és ezek után nem csoda, hogy rengetegen vagyunk, akik valamilyen formában álmodunk pénzzel.

Pénzzel álmodni az Álmoskönyv szerint is rengetegféleképpen lehet

A pénz mint legnagyobb vágyálom nemcsak napjainkban, de híres írónk és álomfejtőnk, Krúdy Gyula idejében is sokszor felmerült. Az emberek hiányérzete miatt igencsak gyakori indok volt a vele való álmodásra.

Pénzzel álmodni tehát az Álmoskönyv szerint is számtalan módon lehet. Nem csoda, hogy a pénzzel való álmodás különböző megjelenései és jelentései majdnem egy oldalon keresztül sorolva vannak benne.

Ha ennyi még nem lenne elég az egyszeri pénzzel álmodónak, hogy meglelje a maga álommagyarázatát, máshol is felbukkannak pénzes álmok. Pénzt tartalmazó álmokkal nemcsak a pénz címszó alatt találkozhatunk.

Így például: ha úgy álmodunk pénzzel, hogy sokat látunk belőle, és álmunkban éjjel van – az bizony a tömlöc jele…

Pénz álomban

Pénz álomban például valamilyen szerencsejáték nyereményeképpen is lehet…

Az egyik legkézenfekvőbb és leggyakoribb módja talán a pénzzel való álmodásnak az, amikor valamiféle szerencsejátékot űzünk. Ilyenkor ama bizonyos játéknak a nyereményeképpen tud megjelenni az álmodónak.

Lehet tehát pénzzel álmodni úgy, hogy álmunkban pénzért kártyázunk. Krúdy egy egészen festői álomképet fest le nekünk ennek kapcsán. A pénz úgy jelenhet meg álmunkban, hogy kártyázunk, amivel rengeteg pénzt nyerünk. Ez még önmagában nem lenne olyan furcsa, de az álomkép tovább folytatódik, ekképpen. A megnyert pénz testünkre omlana, mint összedőlt farakás… És hogy mit jelenthet a pénzzel ilyetén módon való álmodás? Sajnos nem túl jó hírt: nagy veszteséget és szegénységet jelez.

Pénz álomban például valamilyen kincs felfedezésével is lehet…

A másik olyan mód, ahogyan hirtelen sok pénzhez tudunk jutni a szerencsejátékkal való próbálkozás helyett, a kincskeresés. A kincskeresés az egyik leggyakoribb témája a kalandfilmeknek – és nem meglepő módon meglehetősen sokszor végződnek sikerrel. A kincses ládika felnyílik, és telis-tele van pénzzel, vagy olyan kincsekkel, amiből pénzt szerezhetünk.

A valóságban azonban sajnos jóval kisebb az esély, hogy bármelyikünk kincset fedezne fel, és ezáltal rengeteg pénzhez jusson. Így hát helyette inkább álmodunk róla. Krúdy szerint kincset találni, ha kevés a pénz: jó. Ha viszont a kincsben sok a pénz, akkor jaj nekünk: ez ugyanis a halálveszedelem rettentő rémképét vetíti elénk.

További álommagyarázatok az álomszótárban.