Lóval álmodni mit jelent?

Lóval álmodni mit jelent?

…nem lehet elégszer, hogy felfejtsük összes jelentését

A ló nagyobb konkurenciája az asszonyoknak, mint a vadászat vagy a mulatozás;

ez utóbbiakat meg lehet unni bizonyos életkorban, de a lovat sohasem lehet megunni,

mindig születnek új csikók, amelyeknek játékos futamodásában gyönyörködni lehet.

(Krúdy Gyula: Álmoskönyv*)

Valljuk be, kevés olyan ember van, akit ne nyűgözne le a lónak, a világ egyik legszebbnek mondható teremtményének látványa. A ló olyannyira elválaszthatatlan mindannyiunk életétől, hogy gyakran álmodni is szoktunk lóval, lovakkal.

Még olyan emberek is, akik pedig a mindennapi életükben valójában nemigen szoktak lóval élőben találkozni. Tudjunk meg tehát még több mindent arról, hogy mit jelenthet lóval álmodni!

Lóval álmodni mit jelent? Különleges lovak, különleges álmok Krúdy könyvében

Krúdy Gyula Álmoskönyvében nemcsak hosszan taglalja, hogy mi mindent jelent lóval álmodni, hanem egész novellák, fejezetek találhatóak lóról, lovakról, lóversenyről.

A régi magyar álmoskönyvben például ilyen izgalmas lóálom-magyarázatok találhatóak:

Ló, ami a sárban megakadt, de kiugrik, azt jelenti, hogy amelyik embernek gondja van, idővel elveti magától. Ha álmunkban olyan lovat látunk, amelyik éppen elsüllyed vagy vízbe fulladni készül, akkor megvan a veszélye, hogy nyomorúságba fogunk esni.

Ha álmunkban a ló haragos, és hámban van, és mi netán álmunkban kötőfékjénél megfogjuk ezt a lovat – békéltetni fogunk. Méghozzá olyan tisztbeli embert, aki nekünk amúgy rosszat akart volna kívánni.

Lóval álmodni mit jelent?

Lóval álmodni mit jelent?

Lóval álmodni: a színe sem mindegy a régi álmoskönyvek szerint

Ha álmunkban szürke lovat látunk, a réges-régi álmoskönyv azt írja, gond merülhet fel. Ha azonban fekete lóval álmodunk, amit ráadásul el is hagyunk, akkor viszont megmenekedhetünk a fenyegető gondok elől.

Ha a lovat álmunkban megvesszük, akkor – legyen az veres, fehér és szürke –, jó szerencsét várhat álmodójuk, azaz mi magunk. Veres lovat látni álomban: vígság.

Álomban fekete lovat látni kegyetlenségre utal, a fehér ló viszont örömöt hozhat nekünk. Az álomban a szederjes színű ló látása átkozódást hozhat álmodója számára az éber életben.

Fekete lóval álmodni még lehet úgy is, hogy járunk rajta. Ez azt jelenti, hogy harag kellemetlen érzésétől kell tartania álmodójának.

Lóval álmodni mégiscsak a lóimádók szoktak a leggyakrabban

Természetesen azok az igazán irigylésre méltó embertársaink, akik kifejezetten a lovak szerelmesei. Ők azok, akik nap mint nap abban a szerencsében részesülhetnek, hogy lovakkal vannak körülvéve. Ezek után pedig igencsak valószínűsíthető, hogy az ő álmaik aztán tele vannak mindenfélével, ami valamilyen összefüggésben lehet a lóval.

Ilyeneket álmodnak például:

  • Álomban egy ló, amelyik magányosan nyerít: az álmodót kritikák fogják érni, amiért vállalni meri a véleményét.
  • Álomban makrancos lovon lovagolni: életünkben olyan változások következnek be, amelyeket mi valójában nem akarunk.

* Forrás, utolsó megtekintés: 2021-02-22

Lóval álmodni mit jelent?

Lóval álmodni mit jelent?

További álommagyarázatok az álomszótárban