Foggal álmodni, avagy rettegni az odvas fogaktól

Foggal álmodni, avagy rettegni az odvas fogaktól

…mindenféle álmok különbözőségéhez mily sok befolyása van

egy odvas fognak, amely az álomhoz becsukódott szájban rejtőzik

(Krúdy Gyula: Álmoskönyv)

A fogunk fontos szerepet tölt be az álmodásunkban és az álomfejtésben.

A kihullott foggal való álmodás például az egyik legkellemetlenebb rémálom. De a fog számos egyéb más formában jelenhet meg álmainkban. Mi mindent jelenthet foggal álmodni?

Foggal álmodni és az Álmoskönyv

A Krúdy Gyula-féle Álmoskönyv is igen sokat foglalkozik a foggal való álmodásról. Számos különféle magyarázatot találhatunk arra, hogy mit jelenthet foggal álmodni.

Így például a foggal álmodást lehet magyarázni valamiféle halál bekövetkezésének előrevetítésével. De a fog álomban összeköthető egészségünk változásával is. Az egészséges ember álmában betegséget, a beteg embernek viszont akár gyógyulást is hozhat az álombeli fog.

Az Álmoskönyv megemlíti továbbá a fog különböző anyagú (ezüst, viasz, üveges) álommagyarázatait is. És természetesen a kihulló fogról is ejt sok szót nekünk, elvégre ez egy jellegzetes, széles körben és gyakran előforduló álomfajta.

Foggal álmodni

Foggal álmodni

Foggal álmodni: az odvas fog az egyik legkellemetlenebb és legárulkodóbb álom

A valóságban a lyukas fog meglehetősen sok kellemetlenséget tud nekünk, embereknek okozni. Gyakran fáj, nehezebb tőle az evés – de még az éjszakai álmunkra is rátnyomja bélyegét.

Krúdy leghíresebb alakja, Szindbád is megtapasztalta az odvas fognak ezt a baljóslatú hatását álmainkra. Bizonyos évszakokat, amelyek az átlagnál nedvesebbek – tavasz vagy ősz – kifejezetten az odvas fogakkal kapcsolatos álmok uralják. Ilyenkor az emberek szinte kívánják, hogy valamiféle spárgát fogukra rákötve, másik végét rögzítve végre megszabaduljanak odvas foguktól. És ez álmukban is testet ölthet: a vágy, hogy megszabaduljanak a fájdalmas fogtól, a tőle való ilyenféle megszabadulásban mutatkozik meg.

Foggal álmodni

Foggal álmodni

Foggal álmodni, avagy harapófogót látni álmunkban

A másik eszköz, hogy megszabaduljunk a kellemetlenséget okozó fogtól, a harapófogó. Ez is megjelenhet a fájós fogú ember szájában. Attól függően, hogy férfi vagy asszony foga fáj, álmában különbözőképpen tűnhet fel ez az eszköz.

Ha férfinak fáj az odvas foga, akkor a harapófogó női álcában látható az álmában. Így például a fájó fogú ember álmodhat bábaasszonyról.

Ha pediglen egy hölgyet kínoz a fogának fájása, csinos huszár formájában jelentkezik az enyhet adó eszköz. Álmában egy szállást kereső katona jelenhet meg fogfájása csillapítására érzett vágyaképpen.

Foggal álmodni: a szorongattatás érzése

Az odvas fogunk álmunkban olyan csínyeket követ el, ami által mi, a lyukas fog szenvedői szorongatva érezzük magunkat.

A szorongattatás érzése álmunkban általában valamiféle szűk helyen megrekedésben látszik. A lyukas fogát fájlaló emberek álmaiban viszont zavaros fürdő formájában bukkan fel, de dörömbölésként is álmodhatunk róla.

Az odvas fog kellemetlen álmai elől pedig nem menekülhet senki: sem gazdag, sem szegény.

További álommagyarázatok az álomszótárban