Hangyával álmodni, mit jelent?

Hangyával álmodni, mit jelent? Álomfejtés az álomszótárban

“Szorgalmas, mint a hangya.” Sokan ismerjük ezt a szólást, és talán nem is véletlen a hasonlat. A méhekkel együtt ugyanis ezek az állatok elsősorban kitartó munkájukról híresek. De mit jelenthet vajon, ha egy hangya bukkan fel álmunkban?

Hangyával álmodni – Krúdy Álmoskönyve szerint

Az ősi, asszír-babiloni álomfejtők úgy tartották, a hangyák szegénységet, sőt, rosszabb esetben halált hoznak arra a házra, ahol megálmodták őket.

Továbblépve az időben, ha az ember fellapozza klasszikus nagy álomfejtőnk, Krúdy könyvét, a hangyát keresve – meglepő eredményre juthat. Ez a kedves kis állat ugyanis nem kapott önálló címsort.

Pedig bizony sokunkkal előfordulhat az, hogy megjelenik a hangya az álmában, és bizonyára hordoz számunkra valamiféle jelentést is. Hogyan fejthetjük meg akkor Krúdy szerint az üzenetét?

A válasz igényel némi biológiai háttérismeretet. Ugyanis a hangya a bogarak rendjének egyik jellegzetes képviselője. Nézzük meg tehát, mit is ír Krúdy a bogarakról.

Hangyával álmodni, mit jelent?

Hangyával álmodni, mit jelent?

Hangyával álmodni – a bogár jelentése Krúdy szerint

Ha hangya bukkant fel az álmodban, az jó hír lehet, ugyanis a bogár Krúdy szerint úgy általánosságban szerencsét jelent. Persze ha kicsit konkrétabban megnézzük, milyen formában is látod azt a hangyát, akkor már korántsem ilyen egyértelműen pozitív a helyzet. Netán a testeden mászva pillantottad meg? Az bizony valamilyen veszélyre figyelmeztet! Kerner pedig “fortélyos fecsegő” hírnökét látja benne, míg egy 1855-ös könyvben a veszteség jele lehet.

Ha viszont nem a hangya irányul feléd, hanem te felé, már megint máshol keresendő az értelmezés kulcsa. Ilyenkor ugyanis a benned lakozó tulajdonságokat testesíti meg – ha ugyanis bogarat keresel álmodban, az nagyravágyást fejezhet ki.

Hangyával álmodni – a modern álommagyarázatok szerint

Érdekes módon manapság kicsit fordult a kocka a hangya álomértelmezésében. Hangyát általánosságban látni az ezredforduló után már nem a szerencse, hanem a veszély jele. Ez a veszély nehezen meghatározható, arctalan, éppen ezért különösen félelmetes fenyegetés.

A rád mászó hangya Krúdy szerint még veszélyt jelzett, míg napjainkban éppen ez hoz majd neked szerencsét.

A tudományosabb elméletek szerint hangyát látni álmunkban akár valami szervi rendellenességre, nevezetesen a vegetatív idegrendszer zavarára utalhat.

Hangyával álmodni

Hangyával álmodni, mit jelent?

Hangyával álmodni – a szorgalom szimbóluma

Azért az a bizonyos fentebb emlegetett szólás sem véletlenül fogalmazódott meg a népi bölcsesség által. Az, hogy hangyát látunk álmunkban tudniillik a kitartó, türelmes munka megtestesítője lehet. Sőt! A hangya álmainkban csípésével arra biztat minket, hogy ha kitartóan képezzük magunkat munkánkban, az akár anyagi gyarapodással is járhat.

Ne becsüljük le tehát ezt az állatot. Legyen bármilyen kicsi, szorgalmával példát mutat nekünk. Ne tapossuk tehát el – lehetőleg álmunkban sem, mert az bizony arra utal, hogy saját magunkkal vannak gondjaink.

Álomszótár, álomfejtés