Hallal álmodni, mit jelent?

Ezzel az apró, ficánkoló farkú vízi élőlénnyel mindenki találkozott már életében. Van, aki szereti a halat, van, aki nem. De valószínűleg senki nem gondolná, mennyire sokrétű jelentése van, ha megjelenik álmunkban. Hallal álmodni, mit jelent?

Hallal álmodni számtalan módon lehet

Már a klasszikus Álmoskönyv “hal” szócikkéhez is rengetegféle jelentés társul, attól függően, hogy éppen milyen helyzetben álmodtunk halról.

A legáltalánosabban a lipcsei álmoskönyv fogalmaz: a hal önmagában arra int, hogy őrizkedjünk a házasságtól.

Halat fogni jelenthet ambót (kettős találatot), az erő jegyét, de arra is utalnak, hogy az álmodó ellenségei hallatják szavukat. Halat ölni nagy bevétel, halat enni férfiaknak asszonyi hajlandóságot, nőknek pedig könnyű szülést ígér.

De a hal álmunkban egészen izgalmas formában is megjelenhet. Ezek például: síró hal (eredménytelenség), halat szülni (megnémulás, halál), haltartó (betegség). És a legkülönösebbek:

  • hal, amely csíkká válik a kezedben: haszontalan munka;
  • hallal találkozni mezítelenül (!): testedben levő nyavalya;
  • halban lenni Jónás prófétaként: gonosz szerencse.
Hallal álmodni, mit jelent?

Hallal álmodni, mit jelent?

Hallal álmodni, Krúdy egész mesét szentelt neki

Hallal még Krúdy kedvenc hőse, Szindbád is álmodott. Róla jól tudjuk, hogy nagy gourmand volt, nem csoda hát, hogy úgy tartotta: álmodni gyomorral vagy szívvel lehet. Természetesen a hal az előbbi kategóriába tartozik. A gyomor álmai pedig gyalog járnak.

Hallal álmodni legtöbb esetben rossz gyomorra utal, és nehéz álmot hoz. A legegészségesebb álmokat a gyors hegyi patakban élő halaknak köszönhetjük.

A nagy halakkal való álmodásnak pedig hosszú, távoli országokba való utazások élményét köszönhetjük. “Hol jártam az éjszaka? – gondolja fejcsóválva az ember, mikor reggel felébred, pedig nem történt más, mint a nagy hal vitte el olyan idegen, soha nem látott országokba, ahová a nagy halak könnyűszerrel eljuthatnak, mint akár a vitorlás hajók.“*

Hallal álmodni, a termékenység, tudattalan szimbóluma

Régebbi korokban sok vallásban a termékenységgel, a szerelemistennővel hozták összefüggésbe.

A halat a mélylélektan a tudattalan szimbólumaként tartja számon. Ez a vizeket benépesítő élőlény személyiségünk mélyrétegeinek “eleven” tartalmának megtestesítője. Összefügg továbbá a termékenységgel, a belső “anyavilágok” életet adó erőivel. Krúdy úgy tudja, hogy Freud szerint a hal ősi állapotunkat mutatja: ha egy nő halról álmodik, annak “ősemberi jelentősége van”.

Így talán érthető, hogy a mai szemlélet szerint is utalhat a hallal álmodás a szexualitásra is. De ha például kezedből kisikló halról álmodsz, az az önértékeléssel, sikertelenséggel kapcsolatos problémákra is figyelmeztethet. A férfiak esetében a tipikus macsó életérzés jelenik meg. Kívülről keménynek mutatják magukat, de álmuk leleplezi őket: valójában csak félnek kimutatni érzelmeiket.

Nos, vajon sejtetted-e, hogy ez a kis kedves vízi állatka ennyire sokféle jelentést hordozhat álmainkban?

Hallal álmodni, mit jelent?

Hallal álmodni, mit jelent?

* Forrás, utolsó megtekintés: 2020-03-03.

Álomszótár, álomfejtés