Farkasokkal álmodni, mit jelent?

Farkasokkal álmodni, mit jelent? Álomfejtés az álomszótárban

Farkasokkal álmodni, a dualista szimbólum

A farkasok megítélése a történelem során az emberek számára kissé ambivalens módon alakult. Vajon ha megjelenik álmunkban, az is valamilyen kétpólusú jelentést közvetít? Mindjárt kiderül. 🙂

Farkasokkal álmodni: a farkasok megítélése régen és ma

Eleinte gonosz, félnivaló állatnak tartották, melyet ki kell irtani, hogy ne árthasson nekünk. Ez mára már túlzottan jól sikerült: számuk oly mértékben lecsökkent, hogy védetté kellett nyilvánítani őket, nehogy kihaljon a faj. Így hát manapság már inkább csodáljuk őket. Nemcsak tekintélyt parancsoló, szépséges megjelenésük, de szabad természetük és bátorságuk miatt is. Ráadásul kedvenc háziállatunk, a kutya is rokoni szálakkal fűződik hozzá.

Farkasokkal álmodni, mit jelent?

Farkasokkal álmodni mit jelent?

Ezek után vajon mit mond nekünk az álombéli farkasokról Krúdy?

Farkasokkal álmodni a klasszikus Álmoskönyv szerint

Az idők folyamán összegyűlt bölcs meglátásokat tartalmazó legátfogóbb Álomfejtő könyvünk egy hosszabb szócikket szentel a farkassal való álmodásról.

Ebből megtudhatjuk többek között, hogy a farkas az időjárás változásairól is árulkodhat, ha megjelenik álmunkban. A farkas önmagában arra utal, rövidülnek a napok. Ha farkassal alszunk álomidőnk során, az szép időt ígér. A farkasszínű ember esős időjárást fog hozni.

Ha Szent Mihály napján látjuk hunyt szemeink előtt, akkor fel fog támadni a szél. Ha ellenben a Szűz havában álmodunk róla, az bizony nem sok jót, hanem inkább szűkös elkövetkezendő esztendőt ígér.

A kettősség itt is megjelenik a farkasok kapcsán. Ugyanis míg farkast látni álomban jó barátot jegyez, addig farkasokkal játszani az ellenségeink számát fogja szaporítani.

De vajon mit mond a farkasokról álmainkban a modernebb szemléletű mélylélektan?

Farkasokkal álmodni: értelmezés pszichoanalízissel

“A mélylélektanban e veszélyes falkában élő állat mint “pusztai farkas” tör be az ember lelkének zárt világába. Aki farkasról álmodik, arra hivatott, hogy nagy mennyiségű idegen energiát vezessen el, de ez rengeteg feszültséggel történik.”*

Freud és Jung szemlélete a farkas álombeli szerepével kapcsolatban némiképpen eltért egymástól. Freud inkább az emberi oldalról közelítette meg a kérdést. Ezzel szemben Jung azt vallotta, hogy általánosságban az álmok inkább az élettelen zabolátlan erőkre utalnak. Ezek kompromisszum nélkül jelennek meg, ámde intelligensek.

A farkasok kettős megítélése tehát a mélylélektani elemzésekben is megjelenik.

Farkasokkal álmodni, mit jelent?

Farkasokkal álmodni mit jelent?

Farkasokkal álmodni: a mai álomértelmezők véleménye

A mai megítélés sem kevésbé többsíkú. A farkas, ez a mitikus fenevad jelképezheti a pusztítást, de egyben védelmező is lehet.

Az életformája párhuzamba vonható a tudatalattinkkal is. A sötét erdőben, éjszakában barangoló állat lelkünk eddig számunkra ismeretlen rétegeibe kalauzolhat bennünket. Kiszámíthatatlansága a bennünk rejtező állati személyiséggel való küzdelmünk kétséges kimeneteleire világít rá.

A kettősség itt a mennyiségben jelenik meg. Te vajon a magányos, saját útját járó embertípusba tartozol? Ha csak egy farkast látsz álmodban, az vélhetően ezt jelképezi. Ám ha egész falkát látsz, mikor alszol, az már egy nyitottabb személyiségű, szabálykövető, másokkal szembeni nagyobb tolerancia jegyeit mutatja.

* Forrás: Biedermann, Hans: Szimbólumlexikon. Corvina, 1996., 109.o.

Álomszótár, álomfejtésÁlmok, álmoskönyv, álomfejtés, álomszótár, álmok jelentése, mit jelentenek az álmok, álmok értelmezése, visszatérő álmok, álommagyarázatok.

 Mások erre kerestek még:

álmok álomfejtés, álmok értelmezése, álmok jelentése, almok jelentese a tol z ig, álmok jelentése krúdy gyula, álmok könyve, almokjelentese, álmos könyv, álmoskonyv jelentések, álmoskönyv, álmoskönyv álmok jelentése, álmoskönyv álomfejtés, álmoskönyv betűrendben, álmoskönyv jelentése, álmoskönyv krúdy, álmoskönyv online, alom, álom az álomban, álom az álomban álomfejtés,, álom fejtő,, alom jelentese, álomfejtés abc, alomfejtes abc szerint, álomfejtés állatok, álomfejtés álmok jelentése, álomfejtés könyv, álomfejtés krúdy, álomfejtés online, álomfejtés szotar, álomfejtés szótár, álomfejtő abc, álomfejtő kisszótár, álomszótár, az álmok jelentése, freud álomfejtés, freud álomfejtés online, furcsa álmok jelentése, krudi gyula almoskonyv, krúdy álmoskönyv, krúdy álomfejtés, krudy gyula almoskonyv, krúdy gyula álmoskönyv, krúdy gyula álmoskönyv online, krúdy gyula álmoskönyv pdf, krúdy gyula álomfejtés, mi az álom, mit jelent az álmom, mit jelentenek az álmok, mit jelentenek az álmok lexikon a tól z ig, nagy álomszótár, online álmoskönyv, online álomkönyv, rossz álmok jelentése, visszatérő álmok jelentése.