Álmok és szimbólumok – kör, gyűrű

Gyűrű

Álmok és szimbólumok – kör, gyűrű

Hiedelmek, varázslatok +1 érdekesség Freudról és a gyűrűvel való kapcsolatáról

Gyűrű
Álmok és szimbólumok – kör, gyűrű

A kör, ez a vég nélküli, tökéletesen szimmetrikus, tiszta jelkép mindig is népszerű volt szépsége, egyszerűsége és egyben titokzatossága miatt.

Folyamatossága miatt eredendően az örökkévalóságot és végtelenséget szimbolizálja, mint minden, ami kör alakú. Egyik gyakori ábrázolásmódja a saját farkába harapó kígyó is. Ez ugyancsak a világegyetem örök körforgására utal: élet a halálból, azaz a folytonos visszatérés ismétlődése.1

Az, hogy teljesen zárt, kapcsolódást mutat, kötődést valamilyen csoport vagy másik ember iránt. Ezt a kapcsolatot legtöbbször egy gyűrűvel jelképezték, melyet állandóan magukon viseltek az összetartozók (lásd: jegygyűrű). Az álmokban is ebben a jelentésében találkozhatunk vele általában.

Gyűrű az ókorban

Már az ókori Egyiptomban is hittek abban, hogy bizonyos gyűrűk varázserővel rendelkeznek, és különleges képességekkel és hatalommal ruházzák fel viselőjüket. A fáraók szkarabeusszal vagy udzsat-szemmel díszített gyűrűket hordtak, ez kapcsolta őket az isteneikhez.

Görögországban és Rómában a vasgyűrű viselése az arra érdemes polgárok előjoga volt, Jupiter papjai viszont aranygyűrűt hordtak. Ez utóbbihoz eredeztethető a püspöki gyűrűviselet.

Gyűrű a keresztény világban

Az őskeresztények az ugyancsak szimbolikus jelentésű hallal, galambbal ékített gyűrűt viseltek. A bibliai Salamon király a hiedelmek szerint bölcsességét gyűrűjének köszönhette (bizonyos elképzelések szerint ez az Úrhoz való kötődésére is utalt). A három egybefonódó gyűrű pedig a szentháromság jelképe volt. Alexandriai és Sienai Szent Katalint gyakran örökítették meg úgy, hogy a gyermek Jézus egy gyűrűt húz az ujjukra. Ez a vele való misztikus eljegyzést szimbolizálja.

Gyűrű a fantáziavilágban

A néphit szerint a törött gyűrű megszegett fogadalmat sejtet. Ha valaki elveszít egy gyűrűt, nagy eséllyel valami balszerencse fog történni vele.

A gyűrű népmeséinkben is gyakorta felbukkan mint különleges tulajdonságokkal rendelkező tárgy, ami gyakran segítségére van a főhős viselőjének céljai elérésében. De a mai népszerű kultúrában is megtalálhatjuk: gondoljunk csak az immár klasszikusnak számító A Gyűrűk Ura regényfolyamra.

Gyűrű
Álmok és szimbólumok – kör, gyűrű

További érdekesség a gyűrűről:

Tudtad-e, hogy Freud, a pszichoanalízis atyja, az álmok értelmezője is nagy fontosságot tulajdonított a gyűrűnek? Előszeretettel ajándékozott mitológia jelekkel díszített gyűrűt tanítványainak és betegeinek, ezzel fejezve ki irántuk érzett kötődését, hűségét. A díszítés tanításaival függött össze, illetve az ajándékozottal való kapcsolatára utalt.2

források:

  1. Wikipédia, utolsó megtekintés: 2019-02-26
  2. Medical Online, utolsó megtekintés: 2019-02-26
  3. Biedermann, Hans: Szimbólumlexikon. Corvina, Budapest, 1996. ford: Havas Lujza, Körber Ágnes.
  4. Hoppál Mihály-Jankovics Marcell-Szemadám György: Jelképtár. Helikon Kiadó, Budapest, 1990.

Gyűrű
Álmok és szimbólumok – kör, gyűrűAbout Álmok jelentése

Mint az álomfejtés, a spiritualitás és az ezotéria szakértője, elkötelezetten segítek másoknak felfedezni az álmok jelentését. Az álmok nemcsak hogy fontos eszközök a tudatalatti megértésében, de értékes betekintést is nyújtanak a mindennapi életünkbe. Az álomszótár és az álmoskönyv online változatai segítségével álmok jelentését a-tól z-ig kutathatjuk. Az én utam az álmok világába, a nagy álomszótár használatával több mint 20 évvel ezelőtt kezdődött, és azóta rengeteget tanultam az álmok jelentéséről, beleértve a rossz álmok jelentését is. Szenvedélyesen osztom meg tudásomat másokkal, és segítek nekik az álmok értelmezésében és magyarázatában, hogy kapcsolatba léphessenek spirituális énjükkel.

View all posts by Álmok jelentése →